Najczęściej spotykanym w Polsce gatunkiem kardamonu jest kardamon malabarski, zwany też zielonym. Jego owoce to trójkomorowe torebki wypełnione czerwonawymi nasionami. Zawierają one około 9% olejku kardamonowego. To właśnie jemu zawdzięczamy smak i zapach tej przyprawy.
Są różne sposoby, by cieszyć się zdrowotnym działaniem kardamonu. Najprostszym jest żucie jego nasion, co polecane jest zwłaszcza przy wspomnianym wcześniej nieprzyjemnym zapachu w jamie ustnej.
Herbata z kardamonem
Najczęściej jednak aromatyczny kardamon dodaje się do herbaty. Można po prostu wrzucić kilka ziarenek do filiżanki. Jeżeli mamy więcej czasu, możemy przygotować tradycyjną indyjską masala chai, znaną też jako yogi tea. Jest to czarna herbata (najczęściej assam) z dodatkiem mleka i miodu oraz przypraw: cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej i oczywiście – kardamonu.
Kawa z kardamonem
Rozdrobniony w moździerzu kardamon można także dodać do kawy a zyska ona niepowtarzalny aromat i właściwości lecznicze.
Olejek kardamonowy
Olejek kardamonowy wykorzystuje się w dolegliwościach układu oddechowego i pokarmowego. Przy nieświeżym oddechu i infekcjach jamy ustnej można płukać nim usta. Zawierający go roztwór wodny pomaga zdezynfekować skórę i włosy, sprawia też, że skóra jest jędrna i bardziej miękka. Poza tym olejek kardamonowy stanowi składnik kremów wyszczuplających i ujędrniających. Używa się go do masażu i jako wkład do kominków aromaterapeutycznych. Dodawanie olejku do potraw i napojów pozwala cieszyć się wszystkimi wymienionymi wcześniej właściwościami kardamonu.
Kardamon – właściwości
Kardamon ma właściwości wykrztuśne, dlatego jest polecany astmatykom. Osobom, które nie mają przewlekłych problemów z drogami oddechowymi, kardamon przydaje się podczas kataru i przeziębienia – pomaga wówczas odetkać zatkany nos.
Ziarenka kardamonu warto włączyć do swojej diety również wówczas, gdy planujemy schudnąć. Przyprawa zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej na brzuchu i zatrzymywaniu wody w organizmie. Sprzyja też powstawaniu brunatnej tkanki tłuszczowej, która spala kalorie, zamiast je magazynować. Kardamon zaleca się także osobom mającym problemy z trawieniem. Dzięki pobudzaniu produkcji soków trawiennych wpływa pozytywnie na metabolizm, z tego względu warto włączyć go do jadłospisu, kiedy mamy nudności, nadkwasotę, wzdęcia, gazy, zgagę, zaparcia lub od dłuższego czasu brakuje nam apetytu.
Nasiona kardamonu poleca się osobom mającym problemy z impotencją. Zawarte w nich substancje pobudzają ukrwienie narządów płciowych, co wydłuża i wzmacnia erekcję. Kardamon likwiduje też inną dolegliwość utrudniającą życie towarzyskie, czyli nieświeży oddech. Wystarczy po każdym posiłku żuć jego nasiona. Za sprawą właściwości antybakteryjnych pomagają one pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust, a także zapobiegają ewentualnym owrzodzeniom i rozwijającym się infekcjom.
Kardamon używany jest jako składnik diet oczyszczających. Pomaga pozbyć się z organizmu ubocznych produktów przemiany materii. Dzięki właściwościom moczopędnym przyspiesza oczyszczanie przewodu moczowego, pęcherza i nerek z soli, nadmiaru wody i toksyn. Zwalcza też rozwijające się w tych miejscach infekcje.
Moczopędność i zawartość błonnika wspomaga dodatkowo utrzymanie właściwego ciśnienia w układzie krwionośnym. Kardamon ma też działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, jest również dobrym źródłem antyoksydantów. Ze względu na właściwości rozkurczowe może pomóc pozbyć się czkawki czy mimowolnych skurczów jelit.
Kardamon – przeciwwskazania
Mimo wielu pozytywnych skutków działania, stosowanie kardamonu nie zawsze jest wskazane. Od jego spożycia powinny powstrzymać się osoby mające skłonności do kamieni żółciowych. Ludzki organizm nie jest w stanie wchłonąć w całości substancji zawartych w tej roślinie, co powoduje osadzanie się w nim pozostałości nasion. Skutkiem może być formowanie się kamieni w woreczku żółciowym. Nie ma też wystarczających dowodów potwierdzających nieszkodliwość kardamonu dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Z tego względu im również zaleca się ograniczenie jego spożycia.
Używanie dużych ilości kardamonu pod różnymi postaciami przez dłuższy okres może prowadzić do alergii. Objawia się ona przede wszystkim wysypką, a także pokrzywką i obrzękiem gardła. U osób szczególnie wrażliwych na tę przyprawę mogą wystąpić opuchnięcia skóry.
Kardamon może też wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące antydepresanty, leki przeciwzakrzepowe, przeciwpłytkowe. W reakcję z substancjami zawartymi w kardamonie mogą też wchodzić leki podawane przy chorobach wątroby, AIDS czy zespole jelita drażliwego. Warto zrezygnować z niego również wtedy, gdy zażywamy aspirynę.