Pączki mogą być bez nadzienia, ale najpopularniejsze są te napełnione dżemem, budyniem lub konfiturą różaną. Kupimy je w każdej cukierni, piekarni i sklepie spożywczym, jednak najsmaczniejsze są te wykonane własnoręcznie w domu. Powszechnie przyjęto, że idealny pączek powinien być puszysty, lekko zapadnięty i z jasną obwódką dookoła.
Pączki i tłusty czwartek
Pączki to wyrób cukierniczy z ciasta drożdżowego. Ma kształt lekko spłaszczonej kuli smażonej na głębokim tłuszczu. Jedzenie pączków łączy się z wieloletnią tradycją tłustego czwartku. W kalendarzu chrześcijańskim jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Przesąd głosi, że jeśli w tym dniu nie zjemy żadnego pączka, to nie będzie się nam wiodło. Ponadto wokół tego święta narosło wiele przysłów, np. „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Niestety, mimo że pączek jest bardzo smaczny, to dostarcza sporo kalorii. 100 g tego produktu to około 406 kcal, a więc jeden pączek (średnia waga to 60 g) dostarcza około 244 kcal.
Przepis na pączki tradycyjne
Pączki tradycyjne są stosunkowo proste do samodzielnego przygotowania. W sieci i książkach kucharskich znajdziemy mnóstwo przepisów, w tym też na pączki w 5 minut. Oto niezawodny, sprawdzony przepis na pączki.
Składniki na 25 pączków:
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g drożdży
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 l mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- szczypta soli
- 5 łyżek oleju
- 1 kieliszek wódki lub spirytusu.
Na jakim tłuszczu smażyć? Przekonajcie się:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do dużej miski wkładamy drożdże, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i ciepłe mleko. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy jajko, olej, sól, alkohol, cukier waniliowy i pozostałą część cukru. Dokładnie mieszamy, stopniowo dosypując mąkę i dodając po jednym żółtku. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze porcje, dla wygodniejszej obróbki. Każdą porcję wałkujemy na grubość około 1 cm, a następnie szklanką obsypaną mąką wycinamy krążki, które następnie formujemy w kule i przekładamy na oprószony mąką blat do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W międzyczasie rozgrzewamy olej do smażenia. Pączki powinno się smażyć na tłuszczach, które ulegają rozkładowi w wysokiej temperaturze ‒ np. na smalcu, oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Po usmażeniu pączków po jednej stronie, drewnianym patyczkiem przewracamy je na drugą stronę. Usmażone pączki układamy na złożonym ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Polecamy: Faworki też mogą być zdrowe. Jak przygotować te w wersji dietetycznej
Jakie mogą być pączki?
Pączki drożdżowe mogą zostać upieczone w piekarniku zamiast smażenia w głębokim tłuszczu. Sporą popularnością cieszą się pączki serowe, pączki wiedeńskie zwane też hiszpańskimi, czyli tzw. gniazdka (przygotowywane z ptysiowego ciasta parzonego) oraz pączki angielskie określane jako oponki lub pączki z dziurką. Nieco mniej znane są pączki z ziemniakami, które dłużej zachowują świeżość i są są bardziej wilgotne od tradycyjnych.
Czym nadziewać pączki tradycyjne?
Najczęściej spotyka się pączki z dżemem, konfiturą lub marmoladą. Te najbardziej klasyczne mają nadzienie różane. Popularne są też pączki z budyniem, toffi, czekoladą, adwokatem, kremem kajmakowym lub ajerkoniakowym, masą krówkową, słodkim twarogiem, bitą śmietaną. Wierzch pączka polewa się lukrem, na który można położyć dodatki, takie jak wiórki kokosowe, orzechy, płatki migdałów, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub kolorową posypkę. Zamiast lukru, pączki można też oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą. Alternatywą dla słodkich pączków są te z nadzieniem wytrawnym, np. ze szpinakiem lub pieczarkami. Co ciekawe, pączki przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku, a wcześniej były zazwyczaj nadziewane słoniną.
Jak i kiedy nadziewać pączki?
Pączki najlepiej nadziewać po usmażeniu, kiedy przestygną. Wykorzystuje się w tym celu szprycę, rękaw cukierniczy lub dużą strzykawkę. Po zrobieniu małego otworu na spodzie pączka wciskamy porcję nadzienia do środka. Pączki z nadzieniem owocowym, twarogiem oraz wytrawne można także nadziać przed smażeniem. Nadzienie nakłada się łyżeczką na wykrojone ciasto pączkowe, zlepia się je w kulkę i odstawia do wyrośnięcia, a następnie smaży. Szczególną uwagę należy poświęcić zlepianiu ciasta – jeśli zrobimy to niestarannie, pączek może rozkleić się podczas smażenia, a nadzienie wypłynie na zewnątrz.
Tradycyjne pączki – kilka porad
Oto kilka cennych wskazówek, jakie mogą okazać się pomocne podczas przygotowywania tradycyjnych domowych pączków:
- do ciasta można dodać pół kieliszka octu, co sprawi, że pączki nie będą pękać podczas smażenia,
- przed smażeniem warto przeprowadzić próbę temperatury przez wrzucenie do tłuszczu kawałka surowego ciasta – kiedy szybko wypłynie na powierzchnię i przybierze słomkowy kolor, oznacza to, że tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany,
- pączki wrzuca się na tłuszcz wierzchem do dołu, czyli odwrotnie niż leżały na stolnicy,
- podczas smażenia pączków powinno się od czasu do czasu wrzucić do naczynia z gorącym tłuszczem kawałek surowego ziemniaka, który wyrówna jego temperaturę i sprawi, że nie będzie się przypalał.