Kuchnia to miejsce, w którym zawsze powinien panować prządek. Bo to, jak dbamy o jej czystość będzie miało wpływ nie tylko na jakość i smak przygotowywanych posiłków, ale także na nasze zdrowie. Michel Moran – szef kuchni i restaurator – zdradził w programie 36,6°C swoje sposoby na to, aby kuchnia zawsze była czysta i panował w niej porządek.
Zdaniem restauratora, aby kuchnia była naprawdę czysta wystarczy detergent i wrzątek. Trzeba także trzymać się kilku zasad. Kiedy używamy gąbki, po skończonej pracy nie wkładajmy jej z powrotem do zlewu. Myjka powinna mieć swoje oddzielne miejsce, najlepiej z ociekaczem, gdzie będzie mogła dobrze wyschnąć. Warto też regularnie przelewać ją wrzątkiem, aby pozbyć się z niej bakterii i drobnoustrojów, dla których wilgotna gąbka jest idealnym środowiskiem do rozwoju.
A co ze zlewem? Płukanie go jedynie czystą wodą to zdecydowanie za mało. Powinien być on regularnie myty przeznaczonymi do tego detergentami. Czysty już zlew dobrze jest wytrzeć do sucha, najlepiej papierowym, jednorazowym ręcznikiem.
Bawełniane ściereczki, które każdy z nas ma w kuchni powinny służyć jedynie do wycierania rąk i też trzeba o nie odpowiednio dbać. Mokre czy tylko wilgotne, nie powinny leżeć na blacie. Ściereczkę dobrze jest odwiesić, żeby mogła porządnie wyschnąć.
A jak postępować z deskami do krojenia? Warto regularnie przelewać je wrzątkiem lub myć w zmywarce w stosunkowo wysokiej temperaturze. Dzięki temu pozbędziemy się groźnych dla zdrowia patogenów i bakterii.