Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak zachować czystość i porządek w kuchni?
menu
Polub nas na Facebooku

Jak zachować czystość i porządek w kuchni?

Zobacz film: Jak zachować czystość i porządek w kuchni? Źródło: 36,6.

Kuchnia to miejsce, w którym zawsze powinien panować prządek. Bo to, jak dbamy o jej czystość będzie miało wpływ nie tylko na jakość i smak przygotowywanych posiłków, ale także na nasze zdrowie. Michel Moran – szef kuchni i restaurator – zdradził w programie 36,6°C swoje sposoby na to, aby kuchnia zawsze była czysta i panował w niej porządek.

Zdaniem restauratora, aby kuchnia była naprawdę czysta wystarczy detergent i wrzątek. Trzeba także trzymać się kilku zasad. Kiedy używamy gąbki, po skończonej pracy nie wkładajmy jej z powrotem do zlewu. Myjka powinna mieć swoje oddzielne miejsce, najlepiej z ociekaczem, gdzie będzie mogła dobrze wyschnąć. Warto też regularnie przelewać ją wrzątkiem, aby pozbyć się z niej bakterii i drobnoustrojów, dla których wilgotna gąbka jest idealnym środowiskiem do rozwoju.

A co ze zlewem? Płukanie go jedynie czystą wodą to zdecydowanie za mało. Powinien być on regularnie myty przeznaczonymi do tego detergentami. Czysty już zlew dobrze jest wytrzeć do sucha, najlepiej papierowym, jednorazowym ręcznikiem.

Bawełniane ściereczki, które każdy z nas ma w kuchni powinny służyć jedynie do wycierania rąk i też trzeba o nie odpowiednio dbać. Mokre czy tylko wilgotne, nie powinny leżeć na blacie. Ściereczkę dobrze jest odwiesić, żeby mogła porządnie wyschnąć.

A jak postępować z deskami do krojenia? Warto regularnie przelewać je wrzątkiem lub myć w zmywarce w stosunkowo wysokiej temperaturze. Dzięki temu pozbędziemy się groźnych dla zdrowia patogenów i bakterii.

Zobacz film: Czy środki czystości, których używamy każdego dnia, mogą być niebezpieczne? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
2
Polecamy
Jak urządzić małą kuchnię?
"Wbrew pozorom całkiem sporo się w niej zmieści"
Jak urządzić małą kuchnię? "Wbrew pozorom całkiem sporo się w niej zmieści" Dzień Dobry TVN
Jak zabudować pralkę?
Kilka sprawdzonych podpowiedzi
Jak zabudować pralkę? Kilka sprawdzonych podpowiedzi Dzień Dobry TVN
Branża beauty przygotowuje się do otwarcia.
Co się zmieni w salonach?
Branża beauty przygotowuje się do otwarcia. Co się zmieni w salonach? TVN zdrowie
Przypominają  zwykły pieprzyk, a mogą przenosić groźną chorobę
Przypominają  zwykły pieprzyk, a mogą przenosić groźną chorobę TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?