Odpowiedź: Jeżeli mamy napady głodu to powinniśmy zastanowić się, czy przerwy między posiłkami nie są dłuższe niż 4 godziny. W sytuacji napadów głodu należy mieć pod ręką zdrową przekąskę, np. jogurt naturalny lub bakalie. Jeśli napady są częste to należy zbadać poziom glukozy we krwi - napady głodu mogą być wynikiem skoków glikemicznych. Jeśli są częste i mamy wtedy ochotę na słodycze, to polecam kupić w aptece chrom organiczny, który stabilizuje poziom glukozy we krwi.
Na pytanie odpowiedziała dietetyk Agnieszka Piskała. Agnieszka Piskała jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Właścicielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowa świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książek „Mama i tata to my” i „Chrzań te diety”, w których obala dobrze znane i powszechne mity żywieniowe.
Agnieszka Piskała przez 13 lat zdobywała doświadczenie w największym, międzynarodowym koncernie spożywczym - w firmie Nestle. Pracowała na stanowiskach specjalisty w Serwisie Konsumenta, gdzie – jako ekspert – udzielała m.in. porad dietetycznych. Następnie współtworzyła komunikację żywieniową dla produktów firmy oraz prowadziła szkolenia w zakresie zdrowego żywienia. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.
Kolejne pytania:
Jak szybko i bezpiecznie przytyć?
Lepiej ćwiczyć na czczo czy po śniadaniu?
Jak ułożyć dietę wegetariańską? O czym trzeba pamiętać i czego nie może w niej zabraknąć?
Zobacz także: Metabolizm zwolnił, a diety nie działają? Poradź się eksperta! Zobacz zapis czatu z Agnieszką Piskałą, dietetykiem