Dieta wegetariańska cieszy się coraz większą popularnością. Zdaniem specjalistów ten trend ma korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i na środowisko. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że dieta wegetariańska będzie bezpieczna i zdrowa pod warunkiem, że jest prawidłowo zbilansowana. Jak powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta? Poniżej znajdziecie przykładowy jadłospis!
Bezpieczna dieta wegetariańska, czyli jaka?
Zbilansowana dieta wegetariańska czy wegańska, to taka, która mimo wszystko dalej zawiera 5 posiłków dziennie, z czego 1 powinien być posiłkiem spożywanym na ciepło. Dieta musi zawierać odpowiednią ilość białka np. osoba ważąca 60kg będzie potrzebowała 60 gramów białka. Pamiętajmy, że Z 5 spożywanych posiłków w 3 powinien znaleźć się dodatek białkowy w postaci np. jajka, tofu czy po prostu jogurtu. 40 proc. energii powinno pochodzić z węglowodanów, więc nie zapominamy o chlebie, makaronie czy kaszach. Istotnie w diecie wegetariańskiej jest żelazo, więc codziennie sięgnijmy po garść suszonych moreli, pestki dyni, czy po prostu po płatki owsiane. Pijmy 1,5 litra wody dziennie.
Dieta Vege 1800 kcal
Poniedziałek:
Śniadanie:
Kanapki na pieczywie razowym z pastą serową z pomidorem i cebulą
II śniadanie
Koktajl malinowy
Obiad
Warzywne placki z sosem tatarskim i mieszanką młodych sałat
Podwieczorek
Sałatka z ciecierzycy z oliwą ziołową
Kolacja
Naleśnik z farszem szpinakowym i sosem paprykowym
Wtorek
Śniadanie
Twarożek przekładany jagodowym dżemem z bułką graham
II śniadanie
Pasta z gotowanych warzyw korzennych z pomidorkami cherry
Obiad
Kotlety z boczniaka z kaszą kus kus z warzywami sos jogurtowo- czosnkowym
Podwieczorek
Gruszki gotowana w czerwonym winie
Kolacja
Humus z grillowaną pitą
Środa
Śniadanie
Jajecznica z pieczarkami, dymką na pieczywie orkiszowym
II śniadanie
Koktajl jagodowy z płatkami migdałowymi
Obiad
Potrawka warzywna z makaronem razowym i surówką z białej kapusty
Podwieczorek
Brzoskwinia w sosie z gorzkiej czekolady
Kolacja
Sałatka ze świeżych warzyw z miodowo - musztardowym dressingiem i pieczywem korzennym
Czwartek
Śniadanie
Muesli egzotyczne z jogurtem naturalnym i orzechami laskowymi
II śniadanie
Kromka pieczywa pełnoziarnistego serem brie i konfiturą z czerwonej porzeczki
Obiad
Kotlet z cieciorki z surówką z marchwi i selera oraz opiekanymi ziemniaczkami
Podwieczorek
Budyń waniliowy z sosem owocowym
Kolacja
Sałatka z arbuza i sera feta z kiełkami słonecznika i prażonymi pestkami dyni
Piątek
Śniadanie
Sałatka ze świeżych warzyw z żółtym serem light sos miodowo-cytrynowy
II śniadanie
Deser truskawkowy na bazie serka waniliowego
Obiad
Spring rolsy z sosem słodko kwaśnym
Podwieczorek
Ananas z sosem żurawinowym
Kolacja
Sałatka nicejska z tuńczykiem
Sobota
Śniadanie
Pasztetem sojowym i cząstkami świeżego ogórka i pomidora
II śniadanie
Serek wiejski z prażonym jabłkiem i cynamonem
Obiad
Ratatuii z brązowym ryżem i sosem pomidorowym z bazylią
Podwieczorek
Sałatka owocowa z dodatkiem orzechów makadamia
Kolacja
Pasta z tuńczyka i jajka z toście razowym
Niedziela
Śniadanie
Sałatka z warzyw sezonowych z wędzonym łososiem na pieczywie graham
II śniadanie
Twarożek z białą rzodkwią i szczypiorkiem
Obiad
Wielowarzywna Lazania z sosem serowo beszamelowym
Podwieczorek
Jabłka pieczone z konfiturą z aronii
Kolacja
Sushi warzywna.