W święta wielu z nas przybiera na wadze. Zwykle głównym winowajcą nie są wcale bardziej kaloryczne potrawy, ale nasze nieumiarkowanie w jedzeniu. Do tego dochodzą złe nawyki żywieniowe stosowane wcześniej, czyli np. głodówki, czy źle dobrane diety. Jak prawidłowo przygotować się do wigilijnej kolacji? Pytamy dietetyczkę:
- W dniu Wigilii rano należy zjeść standardowy posiłek, np. kanapki albo owsiankę z owocami. Obiad również powinien być lekki, jak np. kasza z warzywami. Dobrze, by ten posiłek nie zawierał białka, ponieważ będzie go sporo podczas wigilijnej kolacji. W zależności, o której godzinie jest zaplanowana wigilijna kolacja, warto na godzinę przed pochrupać surowe warzywa i napić się wody - tłumaczy dr Hanna Stolińska.
Zdrowe nawyki żywieniowe są bardzo ważne i powinniśmy o nich pamiętać każdego dnia. Wiadomy jednak, że święta są wyjątkowym okresem, a przy wigilijnym stole spędzamy długie godziny. Łatwo wtedy przesadzić z jedzeniem, co może doprowadzić nie tylko do nadprogramowych kilogramów, ale także do zgagi, czy innych objawów przejedzenia.
Czytaj też:
- Święta w wersji light: lżejsze odpowiedniki tradycyjnych potraw
- Jak poradzić sobie z ością w gardle? Kiedy wizyta u lekarza jest konieczna?
Pani dietetyk podzieliła się z nami również sprawdzonym sposobem na to, jak jeść i w jakiej kolejności, by czuć się lekko i nie zaburzyć procesu trawienia:
- Wigilijna kolację warto zacząć od mniej energetycznych potraw, jak np. barszcz, kapusta wigilijna, czy ryba w galarecie. Następnie spróbujmy pierogów i smażonej ryby (najlepiej bez panierki). Kolacji nie należy kończyć jedzeniem ciasta, zostawmy delektowanie się nim na kolejny dzień. Niech świąteczne śniadania składają się z pieczonych mięs i smażonych ryb z warzywami, ale bez chleba. Podczas obiadu warto postawić na mięso z warzywami, by później pozwolić sobie na kawałek ciasta. Propozycja na kolację to lekka warzywna sałatka, by nie przeciążać układu pokarmowego - - mówi dietetyk dr Hanna Stolińska
Jak złagodzić efekty przejedzenia?
A tym, którzy mimo wszystko przesadzą z obfitymi posiłkami, podpowiadamy, jak w naturalny sposób usprawnić proces trawienia i złagodzić bolesne objawy przejedzenia:
-
mięta pieprzowa usprawnia pracę jelit, działa wiatropędnie. Napar z mięty powinno się wypić zaraz po jedzeniu, zwłaszcza ciężkostrawnych potraw. Można także spożywać ją w formie kropli, które działają rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit i uśmierzają ból brzucha;
-
szałwia przeciwdziała nadmiernej fermentacji w jelitach i działa na nie rozkurczająco. Powinna pomóc, jeśli czujemy się przepełnieni;
-
melisa działa uspokajająco i łagodząco. Powinno się ją pić w połączeniu z miętą;
-
kminek pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwskurczowo i wiatropędnie. Można go wypić w formie naparu, a dobrze wykorzystać go do przygotowania potraw. Dodanie kminku do ciężkostrawnych dań ułatwi ich trawienie;
-
anyż działa rozkurczowo, polecany jest w przypadku kolek, niestrawności i wzdęć. W formie naparu sprawdzi się także jako pomoc przy mdłościach;
- imbir ma wiele zalet - pomaga zwalczyć ból głowy, nudności, a także wspomaga trawienie i działa przeciwskurczowo i przeciwzapalnie. Można go zjeść po posiłku lub zaparzyć – świeżo starty korzeń wystarczy zalać wrzątkiem, odcedzić i gotowe.
Zachowajmy zasadę urozmaiconych posiłków i umiarkowania w jedzeniu. Warto pomyśleć wcześniej, jak źle będziemy się czuli po przejedzeniu i czy naprawdę warto sięgać po kolejne porcje, kiedy jesteśmy już naprawdę syci - radzi dr Hanna Stolińska.
Jak nie przytyć w święta? Zobacz wideo:
dr Hanna Stolińska – dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego
Uniwersytetu Medycznego. Przez siedem lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia,
pełniąc funkcję m.in. lidera zadania dot. Nadwagi i otyłości w
Szwajcarsko-Polskim Programie Współpracy. Współzałożycielka Fundacji „Kobiety
bez diety”. Prowadzi szkolenia dla dietetyków i lekarzy dot. m.in. żywienia w
chorobach tarczycy. Wykładowca na studiach podyplomowych Żywienia Człowieka w
IŻŻ oraz Dietetyce na Łódzkim Uniwersytecie Medycznym. Twórca i opiekun
merytoryczny projektu edukacji żywieniowej w szkołach „Zielona Kraina”. Wykonawca
wielu zadań Narodowego Programu Zdrowia i kampanii społecznych. Aktywny
uczestnik konferencji naukowych w Polsce i za granicą. Współautorka m.in. książki
„Love Vegan” oraz „Jeść Zdrowiej” (kampania sieci Lidl), autorka książki „Jelito
drażliwe. Leczenie dietą”, „Insulinoodporność. Leczenie dietą”, „Zdrowe stawy.
Leczenie dietą” oraz „Jedz zielone”.