Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak nie przybrać na wadze w święta? Jak się nie przejeść? Praktyczne porady dietetyczki
menu
Polub nas na Facebooku

Jak nie przybrać na wadze w święta? Jak się nie przejeść? Praktyczne porady dietetyczki

CharlieAJA GettyImages

Co zrobić, by nie przytyć w święta? I jak złagodzić bolesne objawy po zbyt obfitym posiłku - znana dietetyczka dr Hanna Stolińska, podzieliła się z nami sprawdzonymi sposobami.

W święta wielu z nas przybiera na wadze. Zwykle głównym winowajcą nie są wcale bardziej kaloryczne potrawy, ale nasze nieumiarkowanie w jedzeniu. Do tego dochodzą złe nawyki żywieniowe stosowane wcześniej, czyli np. głodówki, czy źle dobrane diety. Jak prawidłowo przygotować się do wigilijnej kolacji? Pytamy dietetyczkę:

 - W dniu Wigilii rano należy zjeść standardowy posiłek, np. kanapki albo owsiankę z owocami. Obiad również powinien być lekki, jak np. kasza z warzywami.  Dobrze, by ten posiłek nie zawierał białka, ponieważ będzie go sporo podczas wigilijnej kolacji. W zależności, o której godzinie jest zaplanowana wigilijna kolacja, warto na godzinę przed pochrupać surowe warzywa i napić się wody - tłumaczy dr Hanna Stolińska.

Zdrowe nawyki żywieniowe są bardzo ważne i powinniśmy o nich pamiętać każdego dnia. Wiadomy jednak, że święta są wyjątkowym okresem, a przy wigilijnym stole spędzamy długie godziny. Łatwo wtedy przesadzić z jedzeniem, co może doprowadzić nie tylko do nadprogramowych kilogramów, ale także do zgagi, czy innych objawów przejedzenia. 

Czytaj też: 

Pani dietetyk podzieliła się z nami również sprawdzonym sposobem na to, jak jeść i w jakiej kolejności, by czuć się lekko i nie zaburzyć procesu trawienia:

  - Wigilijna kolację warto zacząć od mniej energetycznych potraw, jak np. barszcz, kapusta wigilijna, czy ryba w galarecie. Następnie spróbujmy pierogów i smażonej ryby (najlepiej bez panierki). Kolacji nie należy kończyć jedzeniem ciasta,  zostawmy delektowanie się nim na kolejny dzień. Niech świąteczne śniadania składają się z pieczonych mięs i smażonych ryb z warzywami, ale bez chleba. Podczas obiadu warto postawić na mięso z warzywami, by później pozwolić sobie na kawałek ciasta. Propozycja na kolację to lekka warzywna sałatka, by nie przeciążać układu pokarmowego - - mówi dietetyk dr Hanna Stolińska

Jak złagodzić efekty przejedzenia?

A tym, którzy mimo wszystko przesadzą z obfitymi posiłkami, podpowiadamy, jak w naturalny sposób usprawnić proces trawienia i złagodzić bolesne objawy przejedzenia:

  • mięta pieprzowa usprawnia pracę jelit, działa wiatropędnie. Napar z mięty powinno się wypić zaraz po jedzeniu, zwłaszcza ciężkostrawnych potraw. Można także spożywać ją w formie kropli, które działają rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit i uśmierzają ból brzucha;
  • szałwia przeciwdziała nadmiernej fermentacji w jelitach i działa na nie rozkurczająco. Powinna pomóc, jeśli czujemy się przepełnieni;
  • melisa działa uspokajająco i łagodząco. Powinno się ją pić w połączeniu z miętą;
  • kminek pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwskurczowo i wiatropędnie. Można go wypić w formie naparu, a dobrze wykorzystać go do przygotowania potraw. Dodanie kminku do ciężkostrawnych dań ułatwi ich trawienie;
  • anyż działa rozkurczowo, polecany jest w przypadku kolek, niestrawności i wzdęć. W formie naparu sprawdzi się także jako pomoc przy mdłościach;
  • imbir ma wiele zalet - pomaga zwalczyć ból głowy, nudności, a także wspomaga trawienie i działa przeciwskurczowo i przeciwzapalnie. Można go zjeść po posiłku lub zaparzyć – świeżo starty korzeń wystarczy zalać wrzątkiem, odcedzić i gotowe.
 
Zachowajmy zasadę urozmaiconych posiłków i umiarkowania w jedzeniu. Warto  pomyśleć wcześniej, jak źle będziemy się czuli po przejedzeniu i czy naprawdę warto sięgać po kolejne porcje, kiedy jesteśmy już naprawdę syci - radzi dr Hanna Stolińska.

Jak nie przytyć w święta? Zobacz wideo:

Zobacz film: Jak nie przytyć w święta? Źródło: Dzień Dobry TVN

dr Hanna Stolińska – dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Przez siedem lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia, pełniąc funkcję m.in. lidera zadania dot. Nadwagi i otyłości w Szwajcarsko-Polskim Programie Współpracy. Współzałożycielka Fundacji „Kobiety bez diety”. Prowadzi szkolenia dla dietetyków i lekarzy dot. m.in. żywienia w chorobach tarczycy. Wykładowca na studiach podyplomowych Żywienia Człowieka w IŻŻ oraz Dietetyce na Łódzkim Uniwersytecie Medycznym. Twórca i opiekun merytoryczny projektu edukacji żywieniowej w szkołach „Zielona Kraina”. Wykonawca wielu zadań Narodowego Programu Zdrowia i kampanii społecznych. Aktywny uczestnik konferencji naukowych w Polsce i za granicą. Współautorka m.in. książki „Love Vegan” oraz „Jeść Zdrowiej” (kampania sieci Lidl), autorka książki „Jelito drażliwe. Leczenie dietą”, „Insulinoodporność. Leczenie dietą”, „Zdrowe stawy. Leczenie dietą” oraz „Jedz zielone”.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?