Na szczęście miód, także ten miejski, jest zdrowy. Miód pochodzący z miasta, a dokładniej z dachu Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, poddano badaniom i okazało się, że nie jest on zanieczyszczony metalami ciężkimi i pyłami wchodzącymi w skład smogu. Pszczoły świetnie wiedzą, kiedy jaki kwiat owocuje i już czekają na pyłek. Zbierają go tak szybko, że nie ma kiedy zanieczyścić się. Wynika z tego, że w miodzie nie ma ani grama miejskich zanieczyszczeń, a dodatkowo jest pozbawiony pestycydów, które często znajdziemy w miodzie wiejskim. Przecież w miastach nie ma potrzeby pryskać roślin...
Więcej o miodzie z miasta dowiecie się z filmu poniżej. W programie 36,6°C Ewa Drzyzga przekonała się na własnej skórze, jak smakuje miejski miód i jak wygląda taka pasieka na dachu budynku:
Miód wykazuje działanie prozdrowotne. W programie 36,6°C sprawdzono także, czy miód może wpływać na nowotwory: Czy miód działa przeciwnowotworowo?