Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak jeść tanio i zdrowo? Oto kilka trików!
menu
Polub nas na Facebooku

Jak jeść tanio i zdrowo? Oto kilka trików!

Getty Images

Zdrowa dieta wielu kojarzy się ze… zdrowo wypchanym portfelem. Czy rzeczywiście musi być tak, że aby jeść dobre i odpowiednio zbilansowane posiłki, musimy wydawać fortunę? Niekoniecznie. A przekonasz się o tym, korzystając z naszych sposobów.

Jak więc brzmią reguły zdrowego i taniego odżywiania? Poniżej przedstawiamy ci kilka metod, które ułatwią ci realizację takiego planu żywienia. Od czego więc warto zacząć?

1. Gotuj w domu

Jadłaś do tej pory na mieście lub też kupowałaś gotowe dania? Błąd. Przygotowując posiłki samodzielnie, wiesz, co dokładnie się wchodzi w ich skład, a poza tym rachunek za składniki potrzebne na obiad z pewnością wyniesie mniej, niż te w korporacyjnej stołówce lub u pana z cateringu.

2. Planuj zakupy

Wiesz, jak najczęściej tracimy pieniądze? Idąc na zakupy i kupując rzeczy „a może się przyda”. Tylko często bywa później tak, że termin ważności mija i produkt nadaje się wyłącznie do kosza. Poza tym w taki sposób kupujemy również rzeczy, na które w danym momencie najdzie nas ochota… i tak właśnie zaczyna się podjadanie. Na swojej shopping-liście warto też uwzględniać produkty sezonowe – są superzdrowe i niedrogie.

3. Nie wyrzucaj resztek

Zostało ci trochę warzyw? A może straciły one swoja jędrność? Zamiast wyrzucać je do kosza na śmieci, wrzuć je do… garnka i ugotuj na przykład zupę. To nie tylko zdrowe i pożywne danie, pozwoli Ci zaoszczędzić i dostarczyć organizmowi odpowiednich witamin i minerałów.

4. Stawiaj na dania z kapusty, roślin strączkowych i jajek.

Dlaczego? A chociażby, że te produkty są dostępne przez cały rok, a poza tym ich cena jest naprawdę niewielka. Dzięki nim możesz stworzyć naprawdę zdrowe i sycące dania.

5. Ogranicz spożywanie mięsa

I choć naukowcy do dziś debatują nad jego szkodliwością dla naszego organizmu, prawdą jest, że jeśli zredukujesz jego przyjmowanie, Twoje ciało (i portfel) z pewnością na tym zyska. Po mięso sięgaj okazjonalnie i wybieraj jego delikatne wersje.

Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
72
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?