Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jagoda kamczacka – odmiany, wartość odżywcza owoców, właściwości prozdrowotne
menu
Polub nas na Facebooku

Jagoda kamczacka – odmiany, wartość odżywcza owoców, właściwości prozdrowotne

jagoda-kamczacka

Fot.: Tomasz / stock.adobe.com

Owoce jagody kamczackiej wykorzystywane są do przygotowywania deserów, ciast, soków, nalewek i konfitur. Znajdują również zastosowanie w medycynie ludowej, gdyż są źródłem naturalnych antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Napary z kwiatów jagody kamczackiej stosowane są w leczeniu przeziębień. 

Jagoda kamczacka jest owocem o wysokiej wartości odżywczej. Dostarcza wielu substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, które chronią organizm przed rozwojem różnych chorób przewlekłych. Jej lecznicze i prozdrowotne właściwości wykorzystywane są przede wszystkim w krajach Azji Północno-Wschodniej.

Jagoda kamczacka – czym jest?

Jagoda kamczacka jest owocem krzewu – wiciokrzewu kamczackiego będącego odmianą wiciokrzewu sinego. Roślina ta nazywana jest inaczej suchodrzewem jadalnym lub borówką kamczacką. Jest to długowieczny krzew owocowy, łatwy w uprawie, gdyż cechuje się małymi wymaganiami glebowymi i klimatycznymi. Owoce mają fioletowogranatową barwę i podłużny kształt. Smak jagody kamczackiej określa się jako słodko-kwaśny, posiadający delikatną goryczkę. Roślina ta pochodzi z terenów Azji Północno-Wschodniej. Lecznicze i prozdrowotne właściwości jagody kamczackiej wykorzystywane są od wieków w medycynie ludowej północnej Rosji, Japonii oraz Chin. Na rynku, również polskim dostępne są różne odmiany jagody kamczackiej. Wyróżnia się m.in. odmianę: atut, czelabinkę, duet, dlinnopłodną, czarną oraz zieloną.

Wartość odżywcza jagody kamczackiej

Owoce jagody kamczackiej odznaczają się wysoką wartością odżywczą, gdyż dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. W ich składzie znajduje się witamina C należąca do naturalnych przeciwutleniaczy. Związek ten wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego przyczyniając się do wzmocnienia odporności i zmniejszenia zachorowalności na różnego rodzaju infekcje. Jagoda kamczacka dostarcza także witamin z grupy B, które zapewniają prawidłową pracę układu nerwowego oraz niezbędnych organizmowi składników mineralnych: wapnia, potasu, fosforu oraz magnezu. Owoce jagody kamczackiej są również źródłem innych substancji o właściwościach przeciwutleniających – flawonoidów, antocyjanów polifenoli roślinnych. Redukują one szkodliwe działanie wolnych rodnik tlenowych, a tym samym opóźniają procesy starzenia się skóry i zapobiegają występowaniu wielu chorób przewlekłych – nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego (np. miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu), cukrzycy. Z tego powodu jagoda kamczacka często określana jest jako owoc wiecznej młodości.

Jagoda kamczacka – właściwości lecznicze i prozdrowotne

Właściwości jagody kamczackiej znajdują zastosowanie w medycynie ludowej wielu krajów, zwłaszcza na terenie Azji Północno-Wschodniej. Dzięki prozdrowotnemu działaniu, owoce jagody kamczackiej często nazywane są „eliksirem życia”. Są słodko-kwaśne i przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, zapobiegając rozwojowi nadciśnienia. Jagoda kamczacka wykazuje działanie chroniące organizm przed wystąpieniem chorób układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżycy czy zawału mięśnia sercowego. Związki fenolowe występujące w owocach kamczatki zmniejszają ryzyko rozwoju chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca i otyłość. Przyczyniają się również do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, który może prowadzić do powstania chorób układu sercowo-naczyniowego. Jagoda kamczacka korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodząc dolegliwości trawienne. Posiada właściwości antybakteryjne, dezynfekujące i antyseptyczne, dzięki czemu skutecznie zwalcza bakterie, takie jak: E. coli, dwoinka zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych oraz gronkowiec. Owoce wiciokrzewu kamczackiego dostarczają antocyjanów, które poprawiają ostrość widzenia oraz wspomagają leczenie chorób narządu wzroku, np. ostrych stanów zapalnych. Ponadto przeciwdziałają powstawaniu nowotworów i redukują negatywne następstwa chemioterapii. Jagodę kamczacką wykorzystuje się także w leczeniu schorzeń skórnych, np. liszaja płaskiego, którego charakterystycznym objawem są wykwity pojawiające się na skórze, błonach śluzowych, paznokciach oraz okolicach narządów płciowych. Pożądaną właściwością owoców kamczatki jest ochrona przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego.

Zastosowanie jagody kamczackiej

W medycynie ludowej wykorzystywane są nie tylko owoce jagody kamczackiej, ale również kwiaty. Z suszonych kwiatów wiciokrzewu przyrządza się lecznicze napary, które działają hamująco na rozwój bakterii i wirusów. Znajdują one zastosowanie w zwalczaniu przeziębień, grypy oraz infekcji górnych dróg oddechowych. W leczeniu bólu gardła, nieżytu nosa oraz stanów zapalnych dziąseł wskazane jest stosowanie płukanek przygotowanych na bazie wywaru z kwiatów wiciokrzewu kamczackiego. Sok z jagody kamczackiej wykorzystywany jest w łagodzeniu objawów towarzyszących chorobie wrzodowej oraz w leczeniu chorób skórnych. Owoce kamczatki znajdują szerokie zastosowanie w świecie kulinarnym, nie tylko jako słodko-kwaśna przekąska. Wykorzystywane są jako składnik sałatek owocowych, galaretek oraz dodatek do lodów i ciast. Na bazie jagód kamczackich przygotowuje się zimowe przetwory, takie jak konfitury, dżemy i soki, ale również prozdrowotne nalewki. 

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
97
8
Polecamy
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie.
Właściwości i zastosowanie guawy
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Właściwości i zastosowanie guawy Dzień Dobry TVN
Dziki bez - naturalne lekarstwo na przeziębienia i infekcje.
Poznaj jego właściwości
Dziki bez - naturalne lekarstwo na przeziębienia i infekcje. Poznaj jego właściwości Dzień Dobry TVN
Granadilla -  egzotyczny owoc o wysokiej wartości odżywczej.
Właściwości, zastosowanie w medycynie, kuchni i kosmetyce 
Granadilla - egzotyczny owoc o wysokiej wartości odżywczej. Właściwości, zastosowanie w medycynie, kuchni i kosmetyce  TVN zdrowie
Gujawa - bogactwo witaminy C.
Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie kulinarne owoców gujawy
Gujawa - bogactwo witaminy C. Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie kulinarne owoców gujawy TVN zdrowie
Komentarze (1)
teresa
pyszne jem codziennie 20 dkg
Czytaj całość
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok