Polub nas na Facebooku
Czytasz: Guma arabska - występowanie w żywności, zastosowanie. Wpływ gumy arabskiej na zdrowie
menu
Polub nas na Facebooku

Guma arabska - występowanie w żywności, zastosowanie. Wpływ gumy arabskiej na zdrowie

Jedzenie stoi na stole, w kuflu obok piwo.

Fot. Astrakan Images / Getty Images

Guma arabska posiada właściwości zagęszczające i emulgujące, dzięki czemu jest powszechnie stosowana jako dodatek do wyrobów cukierniczych. Ponadto działa przeciwzapalnie i łagodząco, dlatego doskonale sprawdza się w roli środka na stany zapalne błon śluzowych, gardła, krtani.

Guma arabska jest produktem pochodzenia roślinnego. Jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności, m.in. w celu zagęszczenia i stabilizacji różnych produktów. Guma arabska znajduje również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Co to jest guma arabska?

Guma arabska nazywana inaczej gumą akacjową lub senegalską jest wysuszonym sokiem pochodzącym z niektórych gatunków akacji, który po rozpuszczeniu w wodzie tworzy lepką ciecz. Rośliny, z których pozyskuje się gumę arabską rosną głównie w Senegalu oraz Sudanie. Największe ilości gumy arabskiej wytwarza się z akacji senegalskiej występującej na zachodnim wybrzeżu Afryki. Żywicę otrzymuje się poprzez nacięcie pnia lub gałęzi drzewa. Guma arabska jest surowcem znanym i wykorzystywanym już od tysięcy lat. Postać surowa swoim wyglądem przypomina krople o brązowym, a nawet bursztynowym zabarwieniu. Po procesie oczyszczenia, wysuszenia i zmielenia guma akacjowa staje się proszkiem o jasnożółtym zabarwieniu. Guma arabska stanowi popularny dodatek do żywności zarejestrowany w Unii Europejskiej. W przemyśle spożywczym funkcjonuje pod symbolem E414.

Co jeszcze producenci dodają do żywności? Poznajcie listę szkodliwych E, na które trzeba uważać:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje

Guma arabska - właściwości i zastosowanie w przemyśle spożywczym

Guma arabska zaliczana jest do prebiotyków, które nie są trawione przez przewód pokarmowy człowieka. Ma jednak pozytywny wpływ na florę bakteryjną organizmu, która pełni ważne funkcje obronne, chroniąc m.in. przed wnikaniem patogenów do ustroju. Guma arabska wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym ze względu na swoje właściwości stabilizujące, emulgujące i zagęszczające. Dodawana jest do wyrobów cukierniczych, zwłaszcza kakaowych i czekoladowych, gdyż zapobiega krystalizacji cukru i zapewnia właściwą konsystencję produktu. Guma spożywcza stosowana jest również w przemyśle alkoholowym, m.in. w produkcji piwa. Jej użycie pozwala na uzyskanie trwalszej i większej piany. Dodawana jest także do win ze względu na pogłębianie koloru trunku. Guma arabska jest powszechnym składnikiem gumy do żucia, polew, żelek oraz galaretek, gdyż zwiększa trwałość smaku. Może się znaleźć także w żywności bezglutenowej przeznaczonej dla osób chorujących na celiakię, alergię lub nadwrażliwość na gluten oraz w żywności dla niemowląt.

Czy stawiasz na żywność ekologiczną, wolną od substancji chemicznych?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Guma arabska - zastosowanie w medycynie i kosmetyce

Guma arabska znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w farmaceutycznym i kosmetycznym. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, kojące, ściągające oraz zmiękczające. Stosowana jest w produkcji leków o działaniu osłonowym zalecanych przy stanach zapalnych błon śluzowych. Ze względu na właściwości łagodzące, guma arabska wykorzystywana jest jako dodatek do syropów, kropli oraz pastylek na kaszel. Jest pomocnym środkiem w zwalczaniu zapalenia dziąseł, gardła oraz krtani. Guma arabska wspomaga procesy zmniejszające wchłanianie cholesterolu z jelit do krwi. 

Wykorzystywana jest w łagodzeniu bólów brzucha, zaparć i biegunek. Znajduje również zastosowanie w przypadku przeziębień, gdyż przyczynia się do wzmacniania odporności. Guma arabska stosowana jest u osób cierpiących na choroby oczu oraz przy krwawieniach. Produkt ten daje uczucie sytości i zmniejsza dokuczliwe uczucie głodu. Gumę arabską można używać również jako środek pobudzający rozwój mikroflory jelitowej o korzystnym wpływie na przewód pokarmowy. Zalecaną dzienną dawką jest 10 gramów gumy arabskiej. Kuracja trwająca miesiąc pozwala na zwiększenie ilości pożytecznych bakterii przyczyniających się m.in. do wzmocnienia bariery obronnej organizmu. Wskazane jest wymieszanie jednej łyżeczki gumy arabskiej ze szklanką wody lub soku. Przygotowany napój można spożywać trzy razy w ciągu doby. Guma arabska ze względu na działanie zmiękczające i nawilżające jest szeroko wykorzystywana w kosmetyce, m.in. do produkcji olejków eterycznych, a także kremów, maseczek i mleczek przeznaczonych do codziennej pielęgnacji. Ponadto gumę akacjową stosuje się jako dodatek do znaczków pocztowych, klejów biurowych, produkcji pasteli oraz farb, np. akwareli.

Guma arabska - czy jest zdrowa?

Guma arabska posiada wiele korzystnych właściwości, jednak jej nadmierne spożycie może przyczynić się do wystąpienia niepożądanych objawów somatycznych, a nawet do rozwoju różnych chorób. Producenci stosujący gumę arabską jako dodatek do rozmaitych produktów mogą używać jej do pewnych, ściśle określonych poziomów. Guma arabska może doprowadzić do pojawienia się reakcji alergicznej, której towarzyszą symptomy takie jak: katar sienny, wysypka, pokrzywka. Niekiedy przyczynia się również do nasilenia objawów astmy (np. duszności) oraz wystąpienia dokuczliwych wzdęć.

Guma arabska - gdzie kupić?

Guma arabska jest produktem dostępnym w sklepach stacjonarnych i internetowych. Decydując się na zakup należy jednak pamiętać, by wybierać produkt o wysokiej jakości bez zbędnych dodatków. Cena gumy arabskiej jest zależna od gramatury i waha się od około 4 złotych za małe opakowanie do 35 złotych.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
110
5
Polecamy
Guma gellan - dodatek do żywności i preparatów kosmetycznych.
Czy jest bezpieczna dla zdrowia?
Guma gellan - dodatek do żywności i preparatów kosmetycznych. Czy jest bezpieczna dla zdrowia? TVN zdrowie
Sok z aloesu – dla zdrowia i urody.
Jak przygotować i dawkować sok z aloesu?
Sok z aloesu – dla zdrowia i urody. Jak przygotować i dawkować sok z aloesu? Dzień Dobry TVN
Jakie właściwości ma rdest ptasi?
Zastosowanie i działanie popularnego ziela
Jakie właściwości ma rdest ptasi? Zastosowanie i działanie popularnego ziela Dzień Dobry TVN
Guma ksantanowa - spożywcza, w kosmetykach.
Zastosowanie i wpływ na zdrowie 
Guma ksantanowa - spożywcza, w kosmetykach. Zastosowanie i wpływ na zdrowie  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?