Gotowanie w szybkowarze jest bardzo proste i pozwala zaoszczędzić czas oraz energię. Urządzenie to można wykorzystać do przygotowania rozmaitych potraw mięsnych, a także zup i warzyw. Należy jednak pamiętać, że w trakcie gotowania nie wolno otworzyć pokrywy szybkowaru.
Gotowanie w szybkowarze - podstawowe zasady
Szybkowar swoim wyglądem przypomina gruby i ciężki garnek wyposażony w pokrywę pozwalającą na szczelne zamknięcie urządzenia. Urządzenie to służy do gotowania pod wysokim ciśnieniem. W trakcie gotowania w szybkowarze dochodzi do wzrostu ciśnienia, a to z kolei skutkuje wzrostem temperatury wrzenia wody umożliwiając skrócenie czasu gotowania. Przygotowanie potraw w szybkowarze jest bardzo proste. Przed skorzystaniem z tego urządzenia należy szczegółowo zapoznać się z instrukcją obsługi. Na rynku dostępne są rozmaite szybkowary różniące się między sobą konstrukcją oraz systemem otwierania i zamykania.
Urządzenia nie powinno otwierać się na siłę. W przypadku trudności należy upewnić się, czy po użyciu szybkowaru została włączona dekompresja uwalniająca ciśnienie. Ważną rolę odgrywa jakość i dbanie o uszczelkę, którą powinno się wymieniać raz w roku. Po każdym użyciu szybkowaru wskazane jest umycie i osuszenie uszczelki. Urządzenia nie należy wykorzystywać do przechowywania żywności, m.in. ze względu na ryzyko korozji. Po ugotowaniu potrawy i ostudzeniu szybkowaru zaleca się go dokładnie umyć. Pokrywy nie powinno się umieszczać w zmywarce, gdyż mogą powstać uszkodzenia niepodlegające reklamacji. W szybkowarze nie jest wskazane gotowanie potraw na bazie mleka, gdyż produkt ten szybko uzyskuje temperaturę wrzenia, a ponadto często doprowadza do przypalania garnka.
W żywności niebezpieczna może być... pleśń. Czy pieczenie lub gotowanie może ją zwalczyć? Odpowiedź na filmie:
Jak gotować w szybkowarze?
Gotowanie w szybkowarze polega na umieszczeniu składników w szczelnie zamkniętej przestrzeni, a następnie poddaniu ich działaniu wysokiemu ciśnieniu i temperatury. Po zakończeniu gotowania przeprowadza się dekompresję pozwalającą na pozbycie się nagromadzonego ciśnienia. Pierwszym krokiem przygotowania potraw w szybkowarze jest włożenie potrzebnych składników do wnętrza garnka i zalaniu ich wodą - maksymalnie do ⅔ objętości garnka. Następnie szybkowar ustawia się na kuchence i podgrzewa. Ogrzewana woda zaczyna parować, natomiast brak możliwości ujścia pary skutkuje podniesieniem ciśnienia do pożądanej wartości. W przypadku, gdy ciśnienie w szybkowarze przekroczy wskazaną wartość zawór bezpieczeństwa, w który wyposażone jest urządzenie wypuszcza nadmiar pary, co sygnalizuje gwizdem. Zaletą korzystania szybkowaru jest skrócenie czasu gotowania, oszczędność energii, a także wody. Gotowanie w szybkowarze pozwala na zachowanie więcej wartości odżywczych potraw w porównaniu z tradycyjnym gotowaniem. Do wad szybkowaru zalicza się brak możliwości otworzenia pokrywy urządzenia w trakcie gotowania. Wszystkie składniki, w tym również potrawy, należy umieścić w garnku na początku przed rozpoczęciem gotowania.
Co można gotować w szybkowarze? Czas gotowania potraw
Gotowanie w szybkowarze pozwala na przygotowanie wielu potraw, zwłaszcza mięsnych. Urządzenie to służy m.in. do gotowania gulaszów, golonki, cielęciny, kurczaka, indyka, dziczyzny oraz ryb. Doskonale sprawdza się do przyrządzania zup, m.in.: rosołu, zupy jarzynowej, ziemniaczanej. W szybkowarze ugotuje się również grzyby, knedle, makaron, ryż, kasze. Urządzenie może być wykorzystane do gotowania rozmaitych warzyw, takich jak: marchew, groszek, warzywa strączkowe, seler, szpinak, ziemniaki, kalafior, kalarepa, kapusta, buraki. Czas gotowania w szybkowarze jest zależny od rodzaju składnika.
Potrawa | Czas gotowania w szybkowarze |
---|---|
pierś/udko z kurczaka | 10-15 minut |
golonka | 30 minut |
kasze | 25 minut |
ryż | 10 minut |
kluski | 7 minut |
ryby | 8 minut |
rosół | 35 minut |
fasolka szparagowa | 5 minut |
szpinak | 3 minuty |
kapusta | 8 minut |
ziemniaki | 8 minut |
ziemniaki w mundurkach | 10 minut |
buraki czerwone | 25 minut |
marchew | 4-6 minut |
Rosół z szybkowaru - jak zrobić?
Składniki:
- 800 g mięsa drobiowego (np. udko z kurczaka),
- 200 g wołowiny z kością,
- 3 litry zimnej wody,
- 2 pietruszki (korzeń i liście),
- 2-3 marchewki,
- ½ selera,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: liść laurowy, łodyżki lubczyku, 5 kulek czarnego pieprzu, 4 kulki ziela angielskiego, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso starannie umyj i osusz. Włóż do szybkowaru.
- Cebulę obierz. Łupiny umieść w szybkowarze, a środek warzywa opal w piekarniku.
- Pozostałe warzywa umyj, nie obieraj. Wszystkie warzywa włóż do szybkowaru. Dodaj czosnek, lubczyk i przyprawy.
- Zamknij pokrywę szybkowaru. Ustaw drugi poziom. Gotuj do zamknięcia się zaworu bezpieczeństwa. Następnie zredukuj moc szybkowaru do poziomu pierwszego. Kontynuuj gotowanie przez 15-20 minut.
- Ugotowany rosół zostaw pod przykryciem, aż zawór opadnie. Zdejmij pokrywę. Wyjmij z rosołu mięso i warzywa.
- Marchewkę pokrój w plasterki i ponownie dodaj do rosołu.
- Mięso oddziel od kości. Pokrój na mniejsze kawałki. Można go dodać do zupy lub wykorzystać do przygotowania innego dania, np. potrawki z kurczaka.
Golonka w szybkowarze - przepis
Składniki:
- 4 golonki wieprzowe,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 6 ziaren pieprzu,
- 4 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 1 cebula,
- kawałek selera,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka.
Składniki do natarcia mięsa po ugotowaniu:
- 6 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę),
- ½ puszki piwa do zalania golonek,
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
- Umyte golonki włóż do szybkowaru. Dodaj umyte warzywa i przyprawy. Zalej składniki wodą. Zamknij pokrywę szybkowaru.
- Gotuj przez 20 minut od momentu gwizdania garnka.
- Po wyznaczonym czasie gotowania włącz dekompresję. Odlej płyn. Wyciągnij golonki.
- Po ostygnięciu golonek natnij skórkę nożem, a następnie natrzyj mięso przyprawami i czosnkiem.
- Golonki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlej piwo.
- Naczynie nakryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po 30 minutach pieczenia usuń folię aluminiową, aby uzyskać przypieczoną skórkę.