Polub nas na Facebooku
Czytasz: Gorzki melon - tropikalny owoc dla cukrzyków. Zastosowanie, właściwości lecznicze i zdrowotne
menu
Polub nas na Facebooku

Gorzki melon - tropikalny owoc dla cukrzyków. Zastosowanie, właściwości lecznicze i zdrowotne

gorzki melon

Fot. egal / Getty Images

Gorzki melon jest źródłem związków odżywczych o korzystnym wpływie na organizm. Zalecany jest cukrzykom, gdyż reguluje i utrzymuje prawidłowy poziom glukozy we krwi. Gorzki melon wzmacnia odporność organizmu i działa ochronnie na wątrobę oraz układ sercowo-naczyniowy. 

Gorzki melon jest tropikalną rośliną dostarczają wielu cennych dla organizmu substancji odżywczych. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, wspomaga odchudzanie i reguluje poziom glukozy we krwi. Na bazie gorzkiego melona przygotowuje się herbatę, która przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu.

Gorzki melon - czym jest?

Gorzki melon jest owocem rośliny o nazwie Momordica charantia, czyli przepękla ogórkowata lub inaczej balsamka. Jest przedstawicielką rodziny dyniowatych pochodzącą z Indii. Przepękla ogórkowata należy do roślin jednorocznych. Można ją spotkać w krajach tropikalnych zlokalizowanych w Azji Południowo-Wschodniej, Afryce Wschodniej oraz Ameryce Południowej i Środkowej. Gorzki melon odznacza się charakterystycznym wyglądem, który kształtem przypomina ogórka. Specyficzną cechą owocu jest chropowata skórka z licznymi brodawkami. Niedojrzały gorzki melon ma kolor zielony i białe nasiona, natomiast dojrzały jest pomarańczowy z jaskrawo czerwonymi nasionami. W obu postaciach znajduje zastosowanie w wielu odmianach kuchni, np. w amazońskiej, bengalskiej, afrykańskiej, a także w medycynie naturalnej.

Gorzki melon - wartości odżywcze

Gorzki melon posiada wysokie wartości odżywcze, gdyż jest skarbnicą wielu związków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jego składzie występują witamina C i beta karoten oraz fenole, dzięki czemu owoc posiada właściwości antyoksydacyjne. Gorzki melon jest również źródłem wapnia i fosforu oraz błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę jelit i zapobiega uciążliwym zaparciom. Owoc jest niskokaloryczny, gdyż w 100 gramach dostarcza jedynie 17 kcal.

Gorzki melon - właściwości i działanie

Gorzki melon znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej, gdyż posiada liczne właściwości zdrowotne i lecznicze. Jest ceniony przede wszystkim za swoje działanie hipoglikemiczne, co oznacza, że prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi. Dzięki temu wspomaga utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy. Z tego powodu owoc przepękli ogórkowatej zalecany jest w diecie diabetyków. Gorzki melon ma również pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, gdyż obniża stężenie trójglicerydów oraz “złego” cholesterolu LDL odpowiedzialnego za powstawanie zmian miażdżycowych. Ekstrakty z owoców i nasion gorzkiego melona mają działanie przeciwnowotworowe i immunomodulujące, gdyż pobudzają układ odpornościowy wzmacniając organizm. 

Owoc przepękli ogórkowatej posiada również właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antyalergiczne, dzięki czemu wykazuje pozytywny wpływ na układ oddechowy chroniąc go przed różnymi chorobami, np. astmą czy zapaleniem oskrzeli. Działa detoksykacyjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego wykorzystywany jest w leczeniu grzybicy skórnych. Gorzki melon posiada wysoki potencjał antyoksydacyjny, gdyż jest źródłem związków przeciwutleniających. Ich zadaniem jest neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu gorzki melon chroni przed rozwojem wielu chorób, m.in. miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, nadciśnienia tętniczego, choroby zwyrodnieniowej stawów, stanów zapalnych jelit, łuszczy i wielu innych. Gorzki melon wspomaga odchudzanie oraz wykazuje ochronny wpływ na wątrobę. Przyspiesza proces gojenia się ubytków w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy, dlatego powinien być stosowany przez osoby z chorobą wrzodową.

Gorzki melon - herbata

Gorzki melon ma charakterystyczny, cierpki smak. Na bazie ciętych lub mielonych owoców przygotowuje się wywar od dawna wykorzystywany w medycynie tradycyjnej, m.in. w Chinach, Ameryce Południowej czy Indiach. Wywar z gorzkiego melona ma właściwości przeciwrobacze. Znajduje również zastosowanie w leczeniu malarii, gorączki i kamieni moczowych. Herbata z gorzkiego melona jest szczególnie zalecana cukrzykom i sportowcom, gdyż stabilizuje poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność i zwiększa ogólną wydolność oraz kondycję fizyczną organizmu. Wskazane jest wypijanie codziennie około czterech szklanek herbaty. Zbyt duża ilość gorzkiego melona w diecie może przyczynić się do wystąpienia bólów brzucha, biegunki, bólów głowy i mdłości. Herbata z gorzkiego melona może być spożywana zarówno w wersji na ciepło, jak też na zimno. Przeciwwskazaniami do picia herbaty z gorzkiego melona lub stosowania preparatów z jego udziałem są: ciąża i karmienie piersią oraz podatność na hipoglikemią (stan obniżonego poziomu cukru we krwi). Sproszkowany gorzki melon można dodawać również do jogurtów lub mieszać z sokiem, np. jabłkowym.

Preparaty z gorzkim melonem

Na rynku dostępne są liczne preparaty z gorzkim melonem w postaci tabletek lub kapsułek. Są one przeznaczone głównie dla diabetyków, gdyż regulują poziom cukru we krwi. Preparaty z gorzkim melonem są również wskazane sportowcom, osobom na diecie odchudzającej oraz z obniżoną odpornością organizmu.

Gorzki melon - jak jeść? Zastosowanie kulinarne

Gorzki melon znajduje zastosowanie kulinarne w wielu rodzajach kuchni. Ma charakterystyczny gorzki smak, dlatego rzadko jest spożywany oddzielnie. Gorzki melon wykorzystuje się jako dodatek do potraw mięsnych. Może być również mieszany z innymi warzywami. Sposobem na zmniejszenie goryczki jest namoczenie pokrojonego w plastry owocu w wodzie z solą, a następnie (po upływie kilku godzin) ich odciśnięcie. 

Zobaczcie, jakie wartości odżywcze mają owoce. Czy warto jeść jabłka, gruszki czy śliwki? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
51
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?