Polub nas na Facebooku
Czytasz: GIS ostrzega! Znaleziono pałeczki salmonelli w suszonej bazylii! Produkt wycofany
menu
Polub nas na Facebooku

GIS ostrzega! Znaleziono pałeczki salmonelli w suszonej bazylii! Produkt wycofany

Getty  Images/Geshas

GIS wycofał z obrotu kolejny produkt spożywczy! Tym razem chodzi o suszoną bazylię, która zawiera niebezpieczną dla zdrowia bakterię – salmonellę!

Podczas badania próbek bazylii suszonej przeprowadzonej w  ramach kontroli urzędowej okazało się, że w bazylii wykryto obecność bakterii Salmonella. Problem dotyczy bazylii suszonej marki Bolinero, która należy do sieci sklepów Netto. Pałeczki Salmonelli mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać bardzo poważne w skutkach zatrucie pokarmowe.

Wycofaniu od konsumentów podlegają dwie partie o numerach 19.11 oraz 19.12 oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021.

Salmonella – zagrożenia dla zdrowia

Co to jest salmonella?

Salmonella to rodzaj średniej wielkości, pałeczkowatych bakterii, który obejmuje ponad 2500 odmian. Mają one bardzo dużą zdolność przeżywania, ponieważ nie niszczy ich zamrażanie. Niektóre odmiany salmonelli odpowiedzialne są za groźne choroby, takie jak owiany złą sławą dur brzuszny. Jednak większość jej odmian jest stosunkowo niegroźna - są to bakterie fizjologicznie występujące we florze jelitowej zwierząt.

Salmonella - objawy zakażenia

Salmonella jest najczęstszą w Polsce przyczyną biegunek bakteryjnych. Objawy świadczące o tym, że powodem biegunki może być salmonella to ostre zapalenie żołądka i jelit, wymioty, silne bóle brzucha i gorączka. Symptomy są na tyle niespecyficzne, że mogą również świadczyć o zakażaniu inną bakterią bądź wirusem, dlatego aby postawić ostateczną diagnozę trzeba wykonać posiew z kału. W przebiegu salmonellozy gorączka zwykle ustępuje po 72 godzinach, natomiast biegunka utrzymuje się do 7 dni.

Przeczytaj także: Salmonella - objawy, przebieg, leczenie

Szczegóły dotyczące zakażonych produktów:

  • Produkt: Bazylia otarta
  • Importer: ACOR Sp. z o.o., ul. Rawicka 43, 63-700 Krotoszyn
  • Zakład Konfekcjonujący: P.P.H.U. MAGRAMA, ul. Zaściankowa 48, 71-230 Szczecin
  • Dystrybutor: NETTO Sp. z o.o., ul. Motaniec 34, 73-108 Kobylanka

    Zobacz także video:  Zatrucie salmonellą - co robić?

    Dzień Dobry TVN

    Czy artykuł okazał się pomocny?
    Tak Nie
    72
    8
    Komentarze (0)
    Nie przegap
    Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
    Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
    Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
    Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
    Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
    Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
    Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
    Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
    Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
    Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
    Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
    Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni