Fioletowe ziemniaki poza swoją oryginalną barwą odznaczają się również wysoką wartością odżywczą oraz właściwościami zdrowotnymi. Zawarte w nich antocyjany należą do naturalnych przeciwutleniaczy. Przypisuje się im działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.
Fioletowe ziemniaki - co to jest?
Fioletowe ziemniaki, nazywane inaczej truflowymi, są odmianą tradycyjnych ziemniaków. Swoją barwę oraz właściwości zdrowotne zawdzięczają obecności antocyjanów - naturalnych barwników roślinnych należących do przeciwutleniaczy. Fioletowe ziemniaki występują w Ameryce Południowej. Obecnie największe uprawy znajdują się w Chinach i Peru. Znane są liczne odmiany ziemniaków truflowych, które różnią się między sobą kształtem oraz intensywnością zabarwienia bulwy. Znaczną popularność zyskała francuska odmiana niebiesko-fioletowych ziemniaków o nazwie Vitelotte. Ziemniaki truflowe w Polsce zaczęły się pojawiać w latach 70. XX wieku. W swoim smaku przypominają tradycyjne ziemniaki, chociaż jest on nieco intensywniejszy.
Fioletowe ziemniaki - wartość odżywcza
Fioletowe ziemniaki zawierają więcej cennych składników odżywczych niż ziemniaki tradycyjnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Dostarczają witamin i minerałów, takich jak: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), beta karoten, witamina A, potas, żelazo, wapń, magnez. W 100 g fioletowych ziemniaków znajduje się: 72 kcal, 1,7 g białka, 24,8 g węglowodanów oraz 3 g błonnika pokarmowego. Najcenniejszymi związkami obecnymi w ziemniakach truflowych są antocyjany posiadające silne właściwości antyoksydacyjne. Są to jednak nietrwałe barwniki roślinne, których ilość w produkcie może ulec zmniejszeniu w wyniku długotrwałej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze oraz w trakcie przechowywania pod wpływem tlenu.
Zobaczcie, z czym powinno się jeść danie obiadowe. Co wybrać: kaszę, ryż, makaron a może ziemniaki? Odpowiedź na filmie:
Fioletowe ziemniaki - właściwości zdrowotne
Fioletowe ziemniaki dzięki zawartości antocyjanów przyczyniają się do neutralizowania wolnych rodników tlenowych odpowiedzialnych za wywoływanie chorób cywilizacyjnych. Antocyjany hamują proces starzenia się organizmu, wspomagają odporność i działają przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie. Antocyjany zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz choroby zapalne jelit. Wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Przeciwutleniacze zapobiegają wystąpieniu takich schorzeń, jak: miażdżyca, zawały serca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca.
Fioletowe ziemniaki ze względu na obecny w nich potas regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz zapewniają dobrą pracę mięśni. Błonnik pokarmowy występujący w ziemniakach truflowych wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego, pobudza ruchy perystaltyczne jelit i zapobiega nieprzyjemnym dolegliwościom, m.in. zaparciom. Wykazuje również działanie zmniejszające poziom “złego” cholesterolu we krwi. Fioletowe ziemniaki zawierają również luteinę - karotenoid zapewniający prawidłową pracę narządu wzroku oraz poprawiający kondycję i stan skóry.
Fioletowy ziemniak - gdzie kupić? Zastosowanie kulinarne
Fioletowe ziemniaki coraz częściej pojawiają się w polskich sklepach. Można je znaleźć zarówno w marketach, jak też w sklepach internetowych. Ich cena waha się w granicach od 6 do 12 zł za 500-600 g. Są dostępne od października. Fioletowe ziemniaki mają podobne zastosowanie kulinarne, co zwykłe warzywo. Przygotowuje się z nich puree, które doskonale smakuje jako dodatek do dań mięsnych, chipsy ziemniaczane, talarki, frytki i sałatki. Ziemniaki truflowe doskonale smakują w postaci pieczonej i gotowanej.
Sałatka z fioletowych ziemniaków - przepis
Składniki:
- 300 g fioletowych ziemniaków,
- 200 g tradycyjnych ziemniaków,
- 200 g wędzonego łososia,
- garść sałaty roszponki,
- posiekany koperek,
- tymianek do smaku,
- sos: 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i obierz. Gotuj przez około 20 minut na parze lub w wodzie. Odcedź i ostudź.
- Ostudzone ziemniaki obierz i pokrój w plasterki.
- Wędzonego łososia podziel na cząstki.
- Wszystkie składniki: ziemniaki, łosoś, roszponkę delikatnie wymieszaj i połącz z sosem.
Chipsy z fioletowych ziemniaków - przepis
Składniki:
- 4-5 fioletowych ziemniaków,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- sól morska gruboziarnista.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj, osusz. Pokrój w cienkie plastry o grubości około 1-2 mm.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.
- Ziemniaki skrop oliwą z oliwek. Przełóż do blachy do pieczenia tak, by nie nachodziły na siebie. Oprósz solą morską.
- Fioletowe ziemniaki wstaw do piekarnika. Piecz przez około 10 minut, aż do zarumienienia.
Pieczone fioletowe ziemniaki - przepis
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- 1 łyżka oliwy,
- ½ łyżeczki soli,
- 2-3 ząbki czosnku,
- szczypta pieprzu do smaku,
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu.
Składniki na dressing:
- 6 łyżek oliwy,
- 1 czubata łyżeczka musztardy dijon,
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ziemniaki dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem. Całość wymieszaj rękami i przełóż do blachy.
- Między ziemniakami ułożonymi w blasze do pieczenia umieść przekrojone na pół ząbki czosnku i gałązki rozmarynu.
- Ziemniaki wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut.
- W czasie pieczenia przygotuj dressing: ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
- Upieczone ziemniaki podawaj z gotowym dressingiem. Doskonale smakują jako dodatek do potraw mięsnych.