Polub nas na Facebooku
Czytasz: Eksperci ostrzegają, że COVID-19 może powodować groźną chorobę
menu
Polub nas na Facebooku

Eksperci ostrzegają, że COVID-19 może powodować groźną chorobę

Getty Images

Problemy z sercem, płucami czy mózgiem - o powikłaniach COVID-19 mówi się wiele. Niedawno do listy konsekwencji przebycia infekcji SARS-CoV-2 międzynarodowy zespół naukowców wpisał także rozwój cukrzycy typu 2 oraz pojawienie się tej choroby u osób zdrowych.

Koronawirus to groźny przeciwnik i co do tego nikt już prawdopodobnie nie ma żadnych wątpliwości. I choć pacjentom coraz częściej udaje się pokonać SARS-CoV-2, okazuje się, że groźny patogen może przysporzyć ludziom wiele zdrowotnych problemów. Do tej pory jako najczęściej występujące konsekwencje przebycia COVID-19 wymieniało się schorzenia płuc czy serca. Dziś jednak czołowi eksperci z dziedziny diabetologii ostrzegają, że koronawirus może również pogłębić cukrzyce lub wywołać ją u osób zdrowych.

Przeczytaj też: Raport specjalny o koronawirusie

Koronawirus może wywołać rozwój cukrzycy

Grupa 17-stu badaczy z zakresu diabetologii, biorąca udział w projekcie CoviDIAB, stworzyła ogólnoświatowy rejestr pacjentów, u których zdiagnozowano cukrzycę wraz z infekcją SARS-CoV-2. Projekt ten ma na celu lepsze zobrazowanie sytuacji, opracowanie skutecznych metod leczenia, a także monitorowanie stanu chorych. Chodzi także o sprawdzenie czy cukrzyca lub jej pogłębienie mijają wraz z infekcją czy utrzymują się już na stałe.

Dotychczasowe obserwacje pokazują, że u pacjentów z COVID-19 nastąpił rozwój cukrzycy, mimo że wcześniej dane osoby były zdrowe pod tym kątem. Poza tym chorzy, którzy jeszcze przed pandemia cierpieli na cukrzycę, znacznie gorzej przechodzili infekcję koronawirusem. Co więcej, u tych ludzi zaobserwowano także nietypowe powikłania cukrzycowe, czyli kwasicę ketonową oraz hiperosmolarność osocza.

Przeczytaj też: Czy bezobjawowi nosiciele koronawirusa zarażają? WHO zajęła stanowisko w tym temacie

Dlaczego tak się dzieje? Naukowcy nie dają jednoznacznych odpowiedzi. W tej chwili wiadomo, że białko ACE2, za pomocą którego koronawirus przenika do organizmu, jest widoczne na różnych narządach – nie tylko na płucach. Podejrzewa się więc, że kpatogen atakując poszczególne narządy zaburza metabolizm glukozy.

Zobacz też film: Cukrzyca typu I i II - na czym polega i jakie są jej objawy?

Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
57
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni