Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dużo jeść i nie tyć? To możliwe! Poznaj gęstość energetyczną produktów
menu
Polub nas na Facebooku

Dużo jeść i nie tyć? To możliwe! Poznaj gęstość energetyczną produktów

CoffeAndMilk/Getty Images

Czy jedzenie dużej ilości pokarmów i chudnięcie jest możliwe? Okazuje się, że tak. Kluczem do sukcesu jest spożywanie produktów o niskiej gęstości energetycznej. Czym jest gęstość energetyczna? Jakie produkty mają niską gęstość energetyczną? Tłumaczy dietetyczka Anna Radowicka.

Co łączy 130 g masła, 1,5 kg brokułów i 0,5 kg mięsa? Ich porcje mają po 500 kcal, a jednocześnie różnią się swoją wagą, bo posiadają różną gęstość energetyczną.

Czym jest gęstość energetyczna?

Gęstość energetyczna (zwana też gęstością kaloryczną) jest określana jako zawartość energii (w kcal lub kJ) na jednostkę masy produktu (g lub 100 g).

Im mniejsza gęstość energetyczna produktu, tym więcej możemy go zjeść, nie obawiając się przybrania na wadze. W efekcie, zjemy więcej pokarmu o niższej wartości kalorycznej, co pozytywnie wpłynie na pracę układu pokarmowego i nasze samopoczucie.

Dietetyczka Anna Radowicka podkreśla, że wiele doniesień naukowych mówi, że warto wybierać produkty o niskiej gęstości energetycznej, ponieważ bez wyrzutów sumienia możemy podjadać je przez cały dzień.

Warzywa o niskiej gęstości energetycznej to te bezskrobiowe, jak  m.in. boćwina, bakłażan, cukinia, pomidory, ogórki, kalafior, brokuły, sałaty, czy kalarepa.

Ciekawostką jest, że produkty o wyższej gęstości energetycznej, jak ziemniaki, poddane obróbce termicznej, czyli gotowane lub pieczone – zmniejszają swoją gęstość energetyczną, która jest wtedy niższa niż u kasz, powszechnie uważanych za zdrowe i dietetyczne.

Najwyższą gęstością charakteryzują się tłuszcze, jak masła, oleje i orzechy. Ich 1 g zawiera może zawierać aż 9 kcal, co sprawia, że ich nadmiar w diecie przyczyni się do powstania nadwagi i otyłości.

Przeczytaj także: Adele schudła 20 kg! Wiemy jaką dietę stosowała

Podział pokarmów pod względem gęstości energetycznej:

  • BARDZO NISKA: < 60 kcal/100 g – niemal wszystkie owoce, warzywa nieskrobiowe, niektóre zupy, niesłodzone kawa i herbata, napoje typu light
  • NISKA: 60 – 150 kcal/100 g – pełne ziarna, chude mięsa, strączki, nabiał niskotłuszczowy, banany, ziemniaki, bataty
  • UMIARKOWANA: 160 – 390 kcal/100 g – chleb, beztłuszczowe przekąski (np. paluszki słone), sery, tłuste mięso, awokado, suszone owoce
  • WYSOKA: 400 – 900 kcal/100 g – smażone przekąski (np. chipsy), słodycze, ciastka, nasiona, orzechy i masła orzechowe, tłuszcze, oleje, majonez

 Jakie produkty wybierać, jak obliczać i sprawdzać ich gęstość energetyczną? Zobacz video z dietetyczką Anną Radowicką:

Czy można jeść dużo i nie tyć? Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
95
10
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?