Polub nas na Facebooku
Czytasz: Śledzie na Wigilię i nie tylko. Dlaczego warto jeść śledzie przez cały rok?
menu
Polub nas na Facebooku

Śledzie na Wigilię i nie tylko. Dlaczego warto jeść śledzie przez cały rok?

śledzie

TeresaKasprzycka GettyImages

Śledzie są bardzo zdrowe, ale ich spożycie w Polsce spada. Najpopularniejsze są w okresie Bożego Narodzenia, ale warto je jeść nie tylko wtedy. Oczywiście warto także odpowiednio je przyrządzić.

Mięso śledzia zawiera dużo białka, a w nim znajdziemy pożyteczne aminokwasy (m.in. lizynę, niezbędną mięśniom i kościom, poprawiającą koncentrację umysłową, uczestniczącą w produkcji hormonów, przeciwciał i enzymów, a także łagodzącą objawy infekcji; metioninę, pomocną w odtruwaniu organizmu i oczyszczaniu go ze szkodliwych toksyn; cysteinę, której niedobór przejawia się np. rozdwajaniem końcówek włosów czy łamliwością paznokci). W śledziach znajdziemy także bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Co ciekawe jest ich więcej w śledziach niż w łososiu czy tuńczyku. Kwasy tłuszczowe przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego oraz regulują poziom cholesterolu.
Bez śledzi trudno sobie wyobrazić wigilijny stół, ale są to też ryby, które z pewnością warto włączyć do codziennej diety.

Śledzie na wigilijnym stole – kaszubski sposób na udane święta

W śledziach znajdziemy także:

  • witaminę D3 - wpływa na układ odpornościowy oraz kondycję układu kostnego;
  • witaminę B6 - niezbędną do produkcji czerwonych krwinek;
  • witaminę B12 - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu;
  • potas -  reguluje napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi, pracę nerek i rytm serca oraz dotlenia mózg, usprawniając procesy myślowe;
  • fosfor - wspiera pracę mózgu;
  • selen - pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyspieszających proces starzenia organizmu

Jakie śledzie są najzdrowsze?

Śledzie w oleju czy sosie śmietanowym są pyszne, ale nie da się ukryć, że  to kaloryczna bomba. Owszem, ryby w zalewach z oleju mają więcej kwasów tłuszczowych, ale są bardzo ciężkie dla naszych żołądków. W takim wydaniu nie są polecane na co dzień.

Pamiętajmy też, że gotowe przetwory śledziowe mogą zawierać bardzo dużo konserwantów, a ryby w zalewie z octu (który w małych ilościach pobudza trawienie) jedzone w nadmiarze mogą podrażnić błony śluzowe żołądka.

Najzdrowsze są śledzie... pieczone lub ugotowane na parze, po uprzednim wymoczeniu ich w wodzie w celu pozbycia się soli z filetów. To wariant, który dietetycy rekomendują w codziennym menu.

Jak wybrać najlepsze śledzie? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Śledzie - jak wybrać te najlepsze? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
42
6
Polecamy
Ryby - które warto jeść?
Jakie ryby morskie są zdrowe?
Ryby - które warto jeść? Jakie ryby morskie są zdrowe? Dzień Dobry TVN
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut?
Które ryby są najzdrowsze?
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze? TVN zdrowie
Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?
Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać? TVN zdrowie
Cenne składniki w świątecznych potrawach.
Czy podczas Wigilii warto liczyć kalorie?
Cenne składniki w świątecznych potrawach. Czy podczas Wigilii warto liczyć kalorie? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii