Dieta tygodniowa to dobra opcja dla wszystkich tych, którzy chcą szybko pozbyć się kilku kilogramów i w mgnieniu oka wysmuklić swoją sylwetkę. Aby jednak nie zagwarantować sobie efektu jojo, warto także po upływie tych 7 dni zadbać o właściwy i zdrowy sposób odżywiania, a także dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę ruchu.
Przeczytaj też: Co to jest dieta SIRT? Jak opracować jadłospis diety sirtfood?
Dieta tygodniowa – co to jest?
Dieta tygodniowa, jak sama nazwa wskazuje, stosowana jest przez 7 dni. Jest to sposób odżywiania, który nie tylko przyczyni się do utraty wagi, lecz także spowoduje oczyszczenie organizmu. Zanim jednak zdecydujesz się na tę dietę, wiedz że podczas tego rodzaju kuracji, możesz niestety odczuwać głód, a w konsekwencji również bóle głowy.
Dieta tygodniowa – zasady
Na jakich zasadach opiera się dieta tygodniowa? Przede wszystkim na regułach zdrowego odżywiania, a zatem… regularności, różnorodności, umiarze i prawidłowym nawodnieniu.
Najlepiej zatem zjeść w ciągu dnia 5 posiłków w równych odstępach czasowych. Poza tym na talerzu powinny znajdować się produkty, które dostarczą organizmowi niezbędne witaminy i substancje odżywcze. Oczywiście nie powinniśmy się przejadać – najlepiej nakładać sobie małe porcje i ewentualnie – jeśli nie poczujemy się po zjedzeniu ich najedzeni – dołożyć potem jeszcze trochę jedzenia. Kluczowe (nie tylko) podczas procesu odchudzania jest właściwe nawodnienie. Co to oznacza? Wypicie minimum 1,5 litra wody dziennie.
A co z kalorycznością posiłków podczas stosowania diety tygodniowej? Powinna ona wahać się między 800 a 1300 kalorii. Decydując się na tę dietę, dostarczysz organizmowi małą dawkę kalorii i tłuszczu, co w konsekwencji przyniesie spadek wagi i oczyszczenie.
Warto wiedzieć, że dietę tą można stosować jedynie trzy czy cztery razy do roku. Stosowana zbyt często może przynieść negatywne konsekwencje zdrowotne.
Przeczytaj też: Dlaczego szybkie odchudzanie jest niezdrowe?
Dieta tygodniowa – jakie produkty można jeść?
- Świeże owoce
- Świeże warzywa
- Ryby
- Mięso drobiowe
- Jajka
- Rośliny strączkowe
- Nasiona
- Oleje roślinne
- Nabiał
- Orzechy
Dieta tygodniowa – przykładowy jadłospis na jeden dzień
- Śniadanie: miska owsianki ze świeżymi owocami lub dwie kromki pełnoziarnistego chleba z twarożkiem, sałatą i pomidorem
- Drugie śniadanie: jogurt z orzechami i owocami lub koktajl warzywno – owocowy
- Obiad: gotowana pierś z indyka, ciemny ryż i surówki lub gotowana ryba z kaszą i sałatką
- Podwieczorek: kromka pełnoziarnistego chleba z miodem lub gotowaną wędliną i ogórkiem lub miks orzechów i owoców
- Kolacja: sałatka z kurczakiem lub łososiem albo zupa krem
Przeczytaj też: Pierwsze kroki w odchudzaniu. Od czego zacząć?
Dieta tygodniowa – efekty
Na jakie efekty możesz liczyć, stosując dietę tygodniową? Większość ludzi po jej zastosowaniu może zauważyć spadek od 1,5 do 2 kilogramów. Czy to bezpieczne? Zdecydowanie tak. Większość specjalistów uważa bowiem, że najzdrowiej jest, gdy udaje nam się chudnąć stopniowo i powoli. Dzięki temu pojawia się mniejsze ryzyko wystąpienia efektu jojo. Pamiętaj również, że rezultaty diety możesz wzmocnić dokładając do niej wysiłek fizyczny.
Zobacz też film: Czy łatwiej jest schudnąć latem?