Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta o niskim indeksie glikemicznym – zasady, produkty, przepisy, jadłospis
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – zasady, produkty, przepisy, jadłospis

Osoba, która kroi warzywa

Fot: PeopleImages / gettyimages.com

Dieta niski indeks glikemiczny zawdzięcza produktom, które nie powodują nagłego wzrostu stężenia glukozy w organizmie. Wymaga używania określonych produktów i metod ich przygotowywania. Jadłospis diety z niskim indeksem glikemicznym może być bardzo urozmaicony.

Indeks glikemiczny to wskaźnik obrazujący wpływ konkretnych produktów na wzrost stężenia glukozy we krwi w odniesieniu do wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 gramów glukozy (pod względem szybkości). Im niższy, tym mniejszy skok poziomu glukozy. Z kolei ładunek glikemiczny określa nie tylko jakość cukrów, ale też ich ilość. Im wyższy, tym większy wzrost stężenia glukozy we krwi.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym dla cukrzyków i nie tylko

Skoki poziomu cukru we krwi są szkodliwe szczególnie dla diabetyków. Ich unikanie wskazane jest też dla osób na diecie odchudzającej, otyłych oraz z insulinoopornością i cierpiących na choroby układu krążenia. Nagły i szybki wzrost stężenia glukozy w organizmie powoduje duży wyrzut insuliny.

Zobacz film: Co to jest indeks glikemiczny? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Spożywanie produktów o wysokim indeksie (i ładunku) glikemicznym sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej. Powoduje też napady głodu, co jest niekorzystne zwłaszcza dla osób stosujących dietę odchudzającą. Dieta niskiego indeksu glikemicznego pomaga zapobiec tym zjawiskom, ale wymaga używania odpowiednich produktów (o niskim indeksie glikemicznym) oraz przestrzegania zasad podczas ich przyrządzania.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – na czym polega?

Dieta posiadająca niski indeks glikemiczny powinna opierać się na produktach zawierających przede wszystkim węglowodany złożone, w tym błonnik. Lepiej unikać produktów bogatych w węglowodany proste, które częściej mają wysoki indeks glikemiczny. Dieta o niskim indeksie glikemicznym polega na tym, żeby dostarczać sobie regularnie niewielkich porcji energii, którą organizm jest w stanie wydajnie spożytkować. Cukrzykom i wszystkim innym osobom dbającym o zdrowie zaleca się spożywanie regularnych posiłków zawierających białko, tłuszcze i węglowodany złożone. Duża ilość błonnika w diecie wymaga odpowiedniego nawadniania organizmu – należy pić przynajmniej 1,5, a najlepiej 2 litry płynów dziennie.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym w diecie powinny dominować. Warto zapoznać się z ich listą podczas komponowania jadłospisu. Niski indeks glikemiczny wynosi poniżej 55, średni – od 55 do 70, a wysoki – powyżej 70. Tabele z wartościami dla poszczególnych produktów dostępne są m.in. w internecie, np. tutaj.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym powinna skłaniać do uważnego przyrządzania potraw. Indeks glikemiczny produktów zwiększa się po ich rozgotowaniu i rozdrobnieniu. Dotyczy to szczególnie warzyw, owoców oraz makaronu i ryżu.

Co wiesz o odchudzaniu i zdrowej diecie?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – jadłospis na tydzień lub zmiana na stałe

Dieta z niskim indeksem glikemicznym jadłospis może mieć mocno urozmaicony, zawierający zarówno warzywa, owoce, makaron, pieczywo czy jajka i chude mięso. Najlepszą metodą, żeby zdobyć jadłospis na tydzień, jest wizyta u dietetyka lub – w przypadku cukrzyków – u diabetologa. Można też samodzielnie komponować codzienne menu, ale wymaga to wprawy, tym bardziej że oprócz zwracania uwagi na indeks glikemiczny należy dostarczać sobie mniej więcej takiej samej ilości kalorii codziennie i pamiętać o proporcjach białek, tłuszczów i węglowodanów.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym – przepisy

Przepisy na dietę z niskim indeksem glikemicznym nie są bardziej skomplikowane od innych receptur. Wymagają użycia produktów o niskim indeksie glikemicznym i tego, by tych produktów nie rozdrabniać ani nie rozgotowywać.

Przepis na przykładowy obiad w diecie z niskim indeksem glikemicznym – grillowana pierś z kurczaka z cukinią i ryżem brązowym:

Składniki (na 1 porcję):

  • ok. 120 gramów piersi z kurczaka bez skóry,
  • szczypta tymianku,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz, sól.
  • ½ cukinii,
  • 50 gramów ryżu brązowego (przed ugotowaniem).

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć oliwą z dodatkiem czosnku i tymianku. Marynować przez 10 minut i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować po około 3-4 minuty z każdej strony. Oliwą posmarować cukinię pokrojoną w jednocentymetrowe krążki i grillować je po kilka minut z każdej strony, posypać pieprzem. Ryż ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.

Zobacz film: Cukrzyca typu 2 - charakterystyka i leczenie. Źródło: 36,6.

Bibliografia:

1. J. Ciok, A. Dolna, Indeks glikemiczny w patogenezie i leczeniu dietetycznym cukrzycy, Diabetologia Praktyczna 2006, tom 7, nr 2; materiał dostępny pod linkiem;

2. J. Ostrowska, A. Jeznach-Steinhagen, Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego oraz jego zastosowanie w leczeniu dietetycznym cukrzycy, Forum Medycyny Rodzinnej 2016; 10(2), s. 84-90, materiał dostępny jest pod linkiem.

3. W.B. Szostak, A. Cichocka, Leczenie dietą dorosłych chorych na cukrzycę, Clinical Diabetology 9.1 (2008), s 18-27, materiał dostępny jest pod linkiem;

4. Wiktor B. Szostak, Aleksandra Cichocka "Leczenie dietą dorosłych chorych na cukrzycę"

5. Tabela indeksów glikemicznych.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
66
28
Polecamy
Dieta ketonowa - wysokotłuszczowy model żywienia:
efekty i zasady
Dieta ketonowa - wysokotłuszczowy model żywienia: efekty i zasady Dzień Dobry TVN
Błonnik - niezbędny element diety.
W czym jest błonnik?
Jaka jest jego rola w organizmie?
Błonnik - niezbędny element diety. W czym jest błonnik? Jaka jest jego rola w organizmie? Dzień Dobry TVN
Zróżnicowany jadłospis w diecie dla cukrzyków
Zróżnicowany jadłospis w diecie dla cukrzyków TVN zdrowie
Indeks glikemiczny - czym jest?
Produkty i dieta o niskim indeksie glikemicznym
Indeks glikemiczny - czym jest? Produkty i dieta o niskim indeksie glikemicznym TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?