Dieta bez cukru, polegająca na eliminacji wszystkich węglowodanów lub znacznym ograniczeniu ich spożycia, nie powinna być stosowana przez długi czas. Organizm potrzebuje paliwa i rezerw energetycznych, którego głównym źródłem są węglowodany. Stąd znacznie częściej dietetycy zalecają tzw. detoks cukrowy, czyli ograniczenie spożycia wyłącznie cukrów prostych, bez eliminacji węglowodanów złożonych.
Dieta bez cukru – czy jest bezpieczna?
Ponieważ węglowodany są przez ludzi spożywane w nadmiarze, każde ich ograniczenie będzie korzystne dla organizmu. Co prawda można stosować dietę bez cukru, jeżeli nie ma ku temu przeciwwskazań, ale ważne jest, aby odstawianie tej substancji następowało powoli i prowadzone było etapami. Niestety cukier stanowi używkę, od której organizm się uzależnia, więc nagłe zmniejszenie jego spożycia może spowodować objawy np. wilczego głodu. Jeżeli jednak cukry proste są ograniczane etapami, wówczas dieta sprzyja redukcji nadwagi, pozwala zapobiec otyłości, zmniejsza ryzyko chorób serca i ogranicza problemy trawienne. Pozwala też uniknąć próchnicy, która nie jest tylko przypadłością dzieci. W przypadku całkowitego wyeliminowania z jadłospisu węglowodanów może dojść do znacznego pogorszenia samopoczucia.
Podsumowując, dieta bezcukrowa jest dobra dla organizmu, ale trzeba wiedzieć, że nie oznacza ona całkowitego wyeliminowania węglowodanów, które stanowią źródło energii. Dieta powinna opierać się na wiedzy, jakie substancje są wskazane, a jakie nie. Organizm potrzebuje węglowodanów złożonych, które powinny zastąpić niewskazane cukry proste.
Dieta bez cukru – co jeść?
Co jeść podczas stosowania diety bez cukru, aby skorzystać z pozytywnych efektów, a jednocześnie zapewnić mięśniom i komórkom niezbędne paliwo? Przede wszystkim konieczna jest stopniowa eliminacja białego cukru, który nie jest człowiekowi do niczego potrzebny. Dobrze jest zacząć od rezygnacji z dosładzania kawy czy herbaty. Zamiennikiem białego cukru są np. słodziki lub stewia, ale trzeba pamiętać, że ideą diety jest odzwyczajenie się przede wszystkim od słodkiego smaku. W jadłospisie należy unikać cukrów prostych, które znajdują się np. w białym pieczywie, jasnych makaronach i wyrobach cukierniczych. Można zastąpić je produktami pełnoziarnistymi, bogatymi w węglowodany złożone, które, w przeciwieństwie do prostych, nie odkładają się w formie tkanki tłuszczowej. Konieczna jest rezygnacja z ulubionych słodyczy, zwłaszcza jeśli spożywane są one w nadmiarze. Jest to bardzo ciężki krok, dlatego na początku dobrze będzie znaleźć dla nich alternatywę, np. suszone owoce, których podjadanie jest znacznie zdrowsze.
Pomimo że są bogatym źródłem cukrów prostych, w diecie wskazane są też świeże owoce. Mają one, w przeciwieństwie do produktów przetworzonych, błonnik, witaminy i minerały, a zawarte w nich węglowodany są nieco innej jakości, a ich niepożądane działanie redukowane jest przez tzw. substancje osłonowe.
Dieta bez cukru – jadłospis
Jadłospis w diecie bez cukru powinien zawierać jak największą liczbę produktów, które mogą go zastąpić bądź zawierają ten wskazany rodzaj substancji energetycznej. Są to wszelkiego rodzaju mięsa i wędliny ze sprawdzonych źródeł i dobrej jakości. Należy wprowadzić do jadłospisu ryby, mleko i jego naturalne przetwory (np. jogurty, kefiry, twarogi, chude sery) oraz jaja. Organizm potrzebuje do poprawnego funkcjonowania tłuszczów, zarówno tych pochodzenia zwierzęcego (jak masło), jak i roślinnego (oliwa, oleje czy margaryny). Jako dodatek do potraw wskazane są orzechy i nasiona, a także niektóre z warzyw np.: brokuły, kalafior, brukselka, sałata, szparagi oraz ogórki i pomidory. Należy też zwrócić uwagę, aby większość spożywanych owoców stanowiły te o niskiej zawartości cukrów, czyli w szczególności owoce.
Dobrym nawykiem jest czytanie etykiet, ponieważ cukier jako substancja wzmagająca apetyt znajduje się w wielu beztłuszczowych produktach, np. jogurcie, mleku itp. Znaczną ilość tej substancji mają płatki śniadaniowe, przetwory czy produkty konserwowe.
Dieta bez cukru i glutenu
Dieta bez cukru i glutenu może być dobrym rozwiązaniem dla osób, które spożywają duże ilości produktów przetworzonych, zwłaszcza konserwowych. O ile eliminacja cukru może być wprowadzona przez każdego człowieka, o tyle eliminacja glutenu nie jest zalecana dla wszystkich. Warto skonsultować się z dietetykiem, który ustali, czy dieta bezglutenowa jest rozwiązaniem dla danej osoby. Często ludzie nie zdają sobie sprawy, że np. bóle stawowe, przewlekłe zmęczenie, ogólne osłabienie, spadek odporności czy rozdrażnienie mogą wiązać się z nieodpowiednim jedzeniem. Odstawienie cukru, glutenu i np. mleka może znacząco wpłynąć na poprawę samopoczucia i kondycję organizmu. Ważne jest, aby wszelkiego typu kuracje odchudzająco-oczyszczające wybierać i prowadzić z rozsądkiem, zawsze wcześniej zapoznając się z listą przeciwwskazań.
Polecam, Rafał.