Dieta 13-dniowa – jakie daje efekty?
Dieta 13-dniowa jest niskokaloryczna i bardzo wymagająca. Warunkiem powodzenia diety 13-dniowej jest ścisłe przestrzeganie jadłospisu, co wymaga bardzo silnej woli. Efekty są co prawda widoczne bardzo szybko (nawet do 8 kg), ale po powrocie do normalnych nawyków żywieniowych, szybko może pojawić się efekt jojo. By temu zapobiec, z diety należy wyjść w przemyślany sposób, najlepiej pod okiem dietetyka.
Dieta 13-dniowa – jadłospis
Celem diety 13-dniowej jest redukcja wagi. Z jadłospisu należy wyeliminować węglowodany, a więc pieczywo, kasze, ryże, makarony. Podstawowym źródłem kalorii są białka. Jadłospis w diecie 13-dniowej musi być bardzo rygorystycznie przestrzegany. Dominuje w nim kawa z cukrem, jajka na twardo, gotowane mięso i szpinak. Godziny posiłków są zawsze takie same – śniadanie 8:00–9:00, obiad 12:00–14:00 i kolacja 17:00–18:00.
Należy wypijać co najmniej 2 l płynów dziennie.
Menu:
- Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru.
- Obiad: 2 jajka na twardo, 1/2 paczki (szklanka) gotowanego szpinaku lub brokułu, 1 pomidor.
- Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.