Grill to obciążenie dla organizmu
Tegoroczna majówka wyglądała nieco inaczej. Choć pandemia koronawirusa pokrzyżowała wyjazdowe plany, grilla mogliśmy zorganizować w przydomowym ogródku, a nawet na balkonie. Bez względu na to, gdzie odbył się grill, kluczowe było to, co kładliśmy na ruszt. Kiełbaski, karkówki czy skrzydełka to dla organizmu duże obciążenie, zwłaszcza dla wątroby, trzustki i żołądka.
Po kilku dniach biesiadowania w ten sposób, możemy czuć się zmęczeni, napuchnięci, a nasz organizm przez kilka dni będzie wracał do stanu równowagi
-mówi dietetyczka.
Zamiast kiełbas czy karkówki Marta Jachym proponuje chude mięso i domowe dipy na bazie jogurtu naturalnego. Do tego obowiązkowo warzywa, które są niskokaloryczne i mają dużą zawartość błonnika, dzięki czemu mogą obniżyć sumaryczną liczbę kalorii.
Zobacz też: Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo
Detoks po majówce
Co zrobić, gdy po trzydniowej majówce nadal doskwiera nam uczucie ciężkości? Pierwszą myślą, która się nasuwa, jest detoks. Jak zrobić to z głową?
Jak tłumaczy Marta Jachym, by wesprzeć pracę układu pokarmowego, detoksykację wątroby i usunąć nadmiar wody z organizmu, niezbędne jest włączenie do menu dużych ilości świeżych warzyw - najlepiej zielonych.
Koktajl na bazie jarmużu i selera naciowego w połączeniu z pomarańczą + dwie porządne sałatki jako dodatek do posiłków, wzbogacą organizm o cenne polifenole i naprawią szkody wyrządzenie przez majówkowe folgowanie
- tłumaczy ekspertka i dodaje, że po majówkowej uczcie warto przez kilka dni pobyć na lekkostrawnej diecie, przy jednoczesnym uzupełnianiu utraconych mikroelementów.
Przygotujmy posiłki na bazie kasz, dodajmy do nich źródło lekkiego białka, najlepiej roślinnego, takiego jak strączki czy tofu, uzupełnijmy posiłek pestkami lub orzechami, dzięki czemu wspomożemy perystaltykę jelit i damy odpocząć wątrobie. Do posiłków można dodawać natkę pietruszki, która również pomoże pozbyć się wody i uzupełnić utraconą witaminę C. Na przekąski świetnie sprawdzi się arbuz, który będzie dodatkowym źródłem nawodnienia, a ze względu na swoją lekkostrawność, nie obciąży żołądka
-proponuje Marta Jachym.
Zobacz też: Lepsza kasza jaglana czy gryczana? Poznaj zdrowotne właściwości kasz
Koniecznie należy pamiętać o piciu dużych ilości wody, 2-3 litrów.
Jeśli przesadziliśmy z alkoholem, zadbajmy o źródła potasu, które pomogą zminimalizować kaca. Do swojej diety po imprezowaniu, włączmy soki pomidorowe i banany, a szybciej odzyskamy utracone elektrolity
-dodaje ekspertka.
Zobacz też: Sygnały, które wysyła organizm, świadczące o tym, że jesz za dużo soli
Zobacz film: Jak przeprowadzić detoks od cukru.
***
Marta Jachym jest dietetykiem i szkoleniowcem. Studiowała dziennikarstwo i dietetykę kliniczną. Absolwentka kilkudziesięciu szkoleń i konferencji żywieniowych. Na co dzień przyjmuje pacjentów w warszawskiej klinice MD Clinic, prowadząc poradnię „Przełom w odżywianiu.” Prowadzi szkolenia dotyczące zdrowego trybu życia, redukcji stresu, oraz budowania odporności w dużych firmach. Specjalizuje się w dietoterapii chorób autoimunologicznych, tarczycy, gospodarki cukrowej i zaburzeń układu pokarmowego. Pracuje z pacjentami z zaburzeniami odżywiania, łącząc istotę stanu psychicznego z tym jak funkcjonuje nasze ciało. Szczególną wagę przywiązuje do zebrania obszernego wywiadu dotyczącego samopoczucia pacjenta, który pomaga znaleźć źródło i przyczynę dolegliwości. Twierdzi, że uważność, dobra komunikacja wewnętrzna i obserwowanie sygnałów wysyłanych przez ciało i umysł, to najlepsza droga do skutecznego wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych.