Białko jaja kurzego należy do jednych z częstszych alergenów wywołujących uczulenie. Przy alergii na jajka konieczne jest zastosowanie diety eliminacyjnej wykluczającej całkowicie ten produkt z codziennego jadłospisu. Popularnym zamiennikiem jaj w różnych potrawach jest papka z siemienia lnianego.
Czym zastąpić jajko - alergia na białko jaja kurzego
Alergia na białko jaja kurzego należy do najczęstszych alergii pokarmowych diagnozowanych u dzieci. W wielu przypadkach uczulenie mija wraz z wiekiem i zanika po okresie dojrzewania. Podstawowymi alergenami w jajach są substancje białkowe, takie jak: owoalbumina, owotransferyna, owomukoid oraz lizozym. Reakcja alergiczna może wiązać się z wystąpieniem różnych objawów pojawiających się po spożyciu posiłku, który w swoim składzie zawierał jajko, a nawet jego śladowe ilości. Głównymi symptomami alergii na białko jaja kurzego są: nudności, wymioty, bóle brzucha, pokrzywka, biegunka, zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie spojówek, katar, trudności z oddychaniem, duszność. U osoby chorej mogą pojawić się również objawy nietypowe dla alergii pokarmowej, np. bóle głowy, zaburzenia koncentracji. Najcięższą postacią reakcji uczuleniowej jest wstrząs anafilaktyczny stanowiąca zagrożenie życia. Przy alergii na białko jaja kurzego zastosowanie ma dieta eliminacyjna polegająca na całkowitym wykluczeniu jaj z jadłospisu. Wiąże się to z dużą trudnością, gdyż jaja stanowią częsty składnik wielu produktów i są szeroko wykorzystywane w domowych kuchniach. Istnieje jednak wiele zamienników jaj, które z powodzeniem można stosować do przygotowywania rozmaitych potraw i deserów.
Czym można zastąpić jajko w diecie?
Jajka są produktem odznaczającym się wysoką wartością odżywczą. Stanowią dobre źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Jajka dostarczają także licznych witamin i minerałów, wśród których znajdują się witaminy rozpuszczalne w wodzie: A, D, E, K, witaminy z grupy B oraz fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen, miedź i sód. Jedno jajko zawiera około 75 kcal. Jaja znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, dlatego ich całkowita eliminacja nie jest łatwa. Wykorzystywane są jako dodatek do wielu potraw i deserów, m.in. w celu ich spulchnienia czy nadania kleistości. Najczęstszymi, a tym samym najlepszymi zamiennikami jaj w diecie są: siemię lniane, żelatyna, drożdże, mąka ziemniaczana lub kukurydziana, płatki owsiane, masło orzechowe, rozgnieciony banan, mielone tofu, puree z dyni lub jabłek.
Sprawdź, jakie jaja wybrać i które są najzdrowsze:
Jak zastąpić jajko siemieniem lnianym?
Siemię lniane jest jednym z najlepszych zamienników jaj w diecie. Wykorzystywane jest jako substancja wiążąca zarówno w słodkich deserach, jak też w daniach wytrawnych. Siemię lniane to płaskie i drobne nasiona lnu zwyczajnego, które mają brązową lub złotą barwę. Ten popularny zamiennik jaj odznacza się wysoką wartością odżywczą i licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Zawarte w siemieniu lnianym składniki regulują procesy trawienne, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów hormonozależnych (raka jajnika, piersi), obniżają poziom “złego” cholesterolu oraz chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego (miażdżycą, chorobą niedokrwienną mięśnia sercowego). Siemię lniane po zalaniu wodą pęcznieje i tworzy kleistą papkę, która doskonale nadaje się jako zamiennik jajek, np. w pulpetach, kotletach, domowym pieczywie, babeczkach i ciastach. Jedno jajko w wypiekach i potrawach zastępuje się jedną łyżką siemienia lnianego zalaną trzema łyżkami gorącej wody. Przygotowaną papkę pozostawia się na około 3-5 minut do napęcznienia. Alternatywą dla siemienia lnianego są nasiona chia, które przygotowuje się w identyczny sposób, czyli w proporcji jedna łyżka nasion w stosunku do 3 łyżek wody.
Jak zastąpić jajko w diecie - żelatyna, płatki owsiane i inne zamienniki
Popularnymi zamiennikami jajek w diecie są: żelatyna lub jej wegetariański odpowiedni - agar-agar. Produkty te są często wykorzystywane jako substancje wiążące w ciastach i deserach. Ich przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczy jedną łyżkę żelatyny rozpuścić w jednej stołowej łyżce ciepłej wody, a następnie dodać ją do ciasta lub innego produktu. Innym zamiennikiem jaj w diecie jest masło orzechowe, które doskonale sprawdzi się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Najczęściej stosowane jest jako dodatek do słodkich wypieków, np. muffinek. Odpowiednikiem jedno jajka są dwie łyżki masła orzechowego. Alternatywą dla jaj są także zmielone płatki owsiane zalane wodą oraz owoce. Do najlepszych zamienników należą: pół rozgniecionego banana i ¼ szklanki puree z jabłek. Banan dodawany jest zwykle do słodkich potraw i deserów, takich jak babeczki, placuszki i ciasteczka. Mus jabłkowy nawilża i rozluźnia ciasto. Nierzadko stosowany jest jako składnik wypieków bezglutenowych. Innymi zamiennikami odpowiadającymi jednemu jajku są:
- ¼ szklanki zmielonego tofu,
- ¼ szklanki jogurtu sojowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
- ¼ szklanki puree z dyni,
- 1 łyżeczka drożdży rozpuszczona w ¼ filiżanki ciepłej wody.