Agar-agar zyskuje coraz większą popularność, ponieważ ma niską szkodliwość, jest dość tani w produkcji, a ponadto jest produktem wegańskim. Sposób jego użycia jest bardzo prosty i można go z powodzeniem stosować w domu do wyrobu zdrowych deserów.
Co to jest agar-agar?
Agar-agar to zdrowa i wegańska substancja żelująca, która z powodzeniem może zastąpić żelatynę. Produkuje się go z krasnorostów występujących u wybrzeży Japonii. Są to glony, które w swojej ścianie komórkowej zawierają liczne substancje zapobiegające ich wysychaniu, między innymi agar i złożone cukry, których człowiek nie potrafi trawić.
Produkcja agaru polega na wydobywaniu krasnorostów z morza, co jest skomplikowanym procesem, ponieważ występują one na głębokości około 30 m. Następnie glony poddaje się długotrwałej obróbce polegającej na ich suszeniu, oczyszczaniu, wygotowywaniu i wymrażaniu, dzięki czemu udaje się uzyskać substancję żelującą w postaci kostek lub proszku.
Agar-agar – właściwości i zastosowanie w przemyśle
Agar-agar w porównaniu z żelatyną posiada o wiele ciekawsze właściwości:
- jest bezzapachowy,
- jest przezroczysty,
- nie ma smaku,
- zawiera bardzo dużo błonnika,
- zawiera mniej kalorii,
- jest bardziej wydajny,
- nie musi być chłodzony w lodówce.
Stosuje się go przede wszystkim w przemyśle spożywczym, jako zagęstnik różnych gotowych dań, składnik galaretek, dżemów, pianek cukierniczych, ptasiego mleczka, żelków, kremów i sosów.
Wykorzystywany jest też w farmaceutyce jako delikatnie przeczyszczający lek i środek na odchudzanie. Żelu agarowego używa się ponadto jako pożywki w hodowlach mikrobiologicznych.
Agar-agar znalazł również zastosowanie w produkcji emulsji światłoczułej (fotografia), ogniwach galwanicznych oraz różnych środkach do pielęgnacji ciała.
Czy agar-agar jest zdrowy?
Agar-agar jest wyjątkowo prozdrowotnym zagęstnikiem, dlatego widząc tę nieznaną nazwę w składzie jakiegoś produktu, nie należy się obawiać o jego szkodliwość. Jest on naturalnym składnikiem, który w małych ilościach nie daje żadnych efektów ubocznych, o ile nie jest się na niego uczulonym.
Jak stosować agar-agar w domu?
Agar-agar można swobodnie stosować zamiast żelatyny, na przykład do wyboru domowych galaretek, dżemów, żelków czy ptasiego mleczka. Proporcje, których należy użyć, zależne są od tego, jak silny efekt żelujący pragnie się uzyskać. Z agarem można łatwo eksperymentować, ponieważ po zastygnięciu można go ponownie podgrzać i rozcieńczyć bądź dodać więcej proszku. Jest on również odporny na gotowanie.
Agar-agar – najlepsze przepisy
Agar-agar można wykorzystać do produkcji domowych galaretek. W tym celu należy użyć 7 g proszku na litr wody lub innego płynu i różne dodatki. Najprostszą galaretkę można uzyskać rozpuszczając agar-agar w soku lub kompocie. Ze względu na jego brak smaku i zapachu można też swobodnie eksperymentować z różnymi owocami czy bakaliami, tworząc niezwykłe połączenia.
Agar-agar może też być użyty, aby zrobić dżem. Na 1,5 kg owoców i 500 g cukru należy dodać 1–1,5 łyżeczki agaru. Jeśli otrzymana konsystencja jest za gęsta, można też dodać wodę.
Jest to też substancja, dzięki której można w domu wytworzyć pyszne, wegańskie ptasie mleczko. Należy rozpuścić 4 łyżeczki agaru w 2 puszkach mleka kokosowego, dodać cukier waniliowy (lub inne dodatki smakowe) i podgrzać. Następnie całość wylać do małej, prostokątnej formy wyłożonej papierem. Po zastygnięciu produktu wystarczy pokroić go na kostki.
Miłośnicy włoskiego deseru pana cotta, którzy przeszli na dietę wegetariańską, dzięki agarowi nie muszą z niego rezygnować. 250 ml śmietanki kokosowej i 250 ml mleka roślinnego powinno się zagotować razem z 5 łyżeczkami cukru pudru, laską wanilii i połową łyżeczki agaru. Uzyskany płyn przelewa się do odpowiednich naczyń. Po zastygnięciu deser polewa się musem truskawkowym.
Agar-agar może być też wykorzystany do produkcji zdrowych żelek. Wystarczy rozpuścić 4 łyżeczki proszku w 200 ml słodkiego owocowego płynu, na przykład soku. Jest to doskonałe rozwiązanie dla mam, których dzieci nie chcą jeść owoców i warzyw.
Agar-agar i jego właściwości lecznicze
Agar-agar może być stosowany jako środek na odchudzanie. W tym celu należy rozpuścić pół łyżeczki proszku w letniej wodzie i wypić. Płyn pęcznieje w żołądku, pozostawiając uczucie sytości. Dodatkowo zawiera dużo błonnika i działa delikatnie przeczyszczająco. Warto jednak mieć na uwadze, że substancja ta potrafi uczulać i zachować ostrożność, a w przypadku wystąpienia niepożądanych efektów, takich jak bóle brzucha, biegunki i zmiany skórne, zrezygnować z jego używania.
Agar działa również delikatnie detoksykująco, ponieważ ma właściwości absorbujące toksyny z układu pokarmowego. Z kolei okłady z agaru wykonywane zewnętrznie mają działanie przeciwzapalne.
Sięgając po galaretki z agaru, należy jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do żelatyny nie zawiera on kolagenu i nie wykazuje dobroczynnego wpływu na stawy.
Bibliografia:
1. Henryk Różański, Agar-Agar jako mucilaginosum i laxans
2. Jadłonomia, Wegańska panna cotta