Już niewielkie ilości alkoholu mogą spowodować uszkodzenie płodu, ponieważ kształtujący się dopiero organizm (w tym wątroba) nie dysponuje żadnymi mechanizmami obronnymi, aby zlikwidować działanie toksyny, jaką jest alkohol. Fakt ten stanowi odpowiedź na pytanie, czy można pić piwo bezalkoholowe w ciąży.
Piwo bezalkoholowe w ciąży – czy niewielka dawka alkoholu może zaszkodzić dziecku?
Lekarze generalnie opowiadają się za tym, że o żadnej ilości alkoholu w ciąży nie można mówić jako o dozwolonej i zalecają całkowitą abstynencję. Niestety znaczna liczba przyszłych matek jest zdania, że “łyk wina nie zaszkodzi”. Tymczasem badania prowadzone również w Polsce (w Katedrze Radiologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie) pokazują znaczące różnice między mózgiem zdrowego dziecka, a dziecka z FAS (ang. fetal alcohol syndrome – płodowy zespół alkoholowy).
Alkohol szkodzi przede wszystkim w pierwszych dniach po zapłodnieniu, czyli w okresie, kiedy kobieta często nie wie, że jest w ciąży i nie zdążyła zmienić swoich nawyków. Najbardziej dotkliwe uszkodzenia mózgu u płodu alkohol może wywołać między 3 a 5 tygodniem od zapłodnienia. Natomiast spożywanie napojów procentowych w trzecim trymestrze nie tylko spowalnia rozwój dziecka, ale może przyczynić się także do przedwczesnego porodu.
Skutki picia nawet niewielkich ilości alkoholu w ciąży to:
- przedwczesny poród, a nawet poronienie,
- uszkodzenie mózgu,
- zespół ADHD,
- niska masa urodzeniowa,
- opóźnienie w rozwoju i opóźnienie wzrostu,
- upośledzenia funkcji wzroku i słuchu,
-
zespół FAS i FAE (lżejsza odmiana FAS).
Nie ma więc bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży.
Piwo bezalkoholowe w ciąży – czy na pewno jest bezalkoholowe?
Aby piwo otrzymało status bezalkoholowego, wystarczy, że będzie zawierało mniej niż 0,5% alkoholu w objętości. Jest warzone tradycyjnymi sposobami, ale jego fermentacja jest przerywana w momencie, w którym nie wytworzył się jeszcze alkohol. W ten sposób napój zawiera jego minimalną ilość, ale zachowuje wszelkie walory smakowe.
Podobną zawartość alkoholu ma również podpiwek, zaliczany do trunków bezalkoholowych, produkowany w procesie fermentacji z wody oraz słodu w postaci ekstraktu słodowego lub mąki słodowej i drożdży.
Wino bezalkoholowe w ciąży
Już jedna lampka tradycyjnego wina wypita w czasie ciąży może przyczynić się do uszkodzenia mózgu dziecka. Na rynku dostępne są jego odpowiedniki dla osób, które nie spożywają alkoholu. Wino bezalkoholowe zostaje pozbawione procentów w procesie destylacji. Produkowane jest tak samo jak tradycyjne, czyli jest efektem procesu fermentacji soku z winogron. Alkohol będący pochodną procesu tego procesu usuwany jest w tzw. procesie ekstrakcji.
Wino bezalkoholowe oznacza, że napój ma mniej niż 0,5% zawartości alkoholu (zazwyczaj 0,4%)
Mimo wielu zalet tego trunku przyjmowanego w niewielkich dawkach, nie zaleca się spożywania go w ciąży.
Piwo bezalkoholowe w ciąży a FAS i FAE
Ponieważ nie jest możliwe przeprowadzenie zakrojonych na szeroką skalę badań nad wpływem alkoholu na płód, nie można jednoznacznie stwierdzić jaka jego ilość może wywołać FAS. Wiadomo jednak, że już jednorazowe wypicie np. lampki wina może spowodować FAE (ang. fetal alcohol effect). Jeżeli dziecko rodzi się z płodowym zespołem alkoholowym, może to oznaczać, że w jego mózgu są już nieodwracalne zmiany, które wpłyną na jego funkcjonowanie. Niestety liczba takich narodzin nadal jest w Polsce wysoka.
Minimalna ilość alkoholu wypita podczas ciąży nie spowoduje od razu FAS, które jest następstwem jego nadmiernego spożywania przez przyszłą matkę. Jednak nawet małe ilości mogą spowodować FAE, czyli zespół tych samych symptomów co FAS, ale o lżejszym nasileniu. Charakterystycznymi objawami FAE są upośledzenia umysłowe przy braku upośledzenia w rozwoju fizycznym, ponieważ jednorazowo spożyty alkohol uszkadza w pierwszej kolejności mózg, pozbawiony jakiejkolwiek obrony.
Dzieci z FAE mają problemy z koncentracją i logicznym myśleniem. W późniejszym wieku pojawiają się problemy z kojarzeniem, zapamiętywaniem, poznawaniem, które przekładają się na trudności w nauce.
Analiza medycznych przypadków pokazała, że FAS zdiagnozowano u dziecka, którego matka w trakcie ciąży spożyła alkohol tylko jeden raz. Dziecko dotknięte zespołem alkoholowym zostaje upośledzone na całe życie, dlatego warto zastanowić się przed wypiciem nawet najmniejszej ilości alkoholu.