Odpowiedź: Nie wszystkie choroby tarczycy wymagają leczenia. Jest cała rzesza chorób przebiegających tak zwanymi zaburzeniami subklinicznymi. Wymagają one jedynie nadzoru, obserwacji, wykonywania kontrolnych badań i podjęcia decyzji o włączeniu leczenia w odpowiednim momencie. Nie udowodniono naukowo istotnego wpływu diety na choroby tarczycy ani negatywnego, ani pozytywnego. Oczywiście, odpowiednio dobrana dieta, nie zawierająca składników nietolerowanych przez nasz organizm, ma wpływ na ogólne samopoczucie. Jedynie w przypadku nadczynności tarczycy, powinniśmy ograniczyć spożywanie m.in. miodu. Można jednak rekomendować pacjentowi dietę z wielu innych względów.
Na pytanie odpowiedział: dr n. med. Grzegorz Sokołowski - endokrynolog i internista z krakowskiej Intima Clinic, zajmującej się szeroko pojętym zdrowiem intymnym kobiet. Absolwent Wydziału Lekarskiego Collegium Medicum UJ w Krakowie. Wykładowca uniwersytecki w Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Specjalista chorób narządów wydzielania wewnętrznego, w tym schorzeń tarczycy, przysadki oraz nadnerczy. Jest ekspertem w pełni zaangażowanym w diagnozę i leczenie swoich pacjentek, które traktuje z życzliwością i profesjonalizmem.
Kolejne odpowiedzi:
Co mogą oznaczać uderzenia gorąca u kobiety, która już przeszła menopauzę?