Odpowiedź: Jest to mało prawdopodobne, żeby dieta miała istotny wpływ na choroby tarczycy. W przypadku głębokiego niedoboru jodu oraz stosowaniu szeregu roślin utrudniających jego przyswajanie (np. brokuł, kapusty czy sałaty) taka dieta może negatywnie wpływać na sam gruczoł tarczowy. W normalnych warunkach, gdy spożywanie jodu nie jest sztucznie zmniejszone, spożywanie tych roślin ma marginalny wpływ na tarczycę.
Na pytanie odpowiada: Dr n. med. Grzegorz Sokołowski - endokrynolog i internista z krakowskiej Intima Clinic, zajmującej się szeroko pojętym zdrowiem intymnym kobiet. Absolwent Wydziału Lekarskiego Collegium Medicum UJ w Krakowie. Wykładowca uniwersytecki w Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Specjalista chorób narządów wydzielania wewnętrznego, w tym schorzeń tarczycy, przysadki oraz nadnerczy. Jest ekspertem w pełni zaangażowanym w diagnozę i leczenie swoich pacjentek, które traktuje z życzliwością i profesjonalizmem.
Kolejne odpowiedzi: