Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy powstanie suplement diety, który zahamuje koronawirusa? Trwają badania
menu
Polub nas na Facebooku

Czy powstanie suplement diety, który zahamuje koronawirusa? Trwają badania

Suplement koronawirus

solvod GettyImages

Jak zahamować rozwój koronawirusa, który dostał się do organizmu? Naukowcy pracują nad suplementem diety, który ma ograniczać działanie wirusa, wzmacniać siły obronne organizmu i dzięki temu chronić przed ciężkimi skutkami zakażenia Sars-Cov-2.

Suplement ma działać doraźnie, do czasu, aż zostanie opracowana skuteczna szczepionka przeciwko Sars-Cov-2. Suplement, który ma być w 100 proc. naturalny, opracowuje międzynarodowy zespół naukowców, w tym badacze z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności olsztyńskiego oddziału Polskiej Akademii Nauk.

Suplement hamujący koronawirusa

Suplement o działaniu hamującym infekcję SARS-CoV2 ma być w 100 proc. naturalny. W jego składzie znajdziemy spermidynę i eugenol. Są to substancje, które działają dwojako. Po pierwsze mają ograniczać działanie wirusów oraz wzmacniać mechanizm odpornościowy organizmu.

Przeprowadzone badania dowiodły, że eugenol może inaktywować koronawirusa zwierzęcego oraz ograniczyć namnażanie się wirusów w komórkach zainfekowanego pacjenta. Natomiast spermidyna korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Spożycie jej jest powiązane z niższym ciśnieniem krwi. Co więcej spermidyna oddziałuje korzystnie na układ immunologiczny dzięki indukowaniu autofagii, czyli m.in. degradacji uszkodzonych lub niepotrzebnych komórek i białek.

Badania in vitro wykazały, że obecność egzogennej spermidyny zmniejsza rozprzestrzenianie się SARS-CoV-2. Wyniki te mogą sugerować, że przyjmowanie suplementu na bazie spermidyny i eugenolu może hamować rozwój zakażenia SARS-CoV-2, a także poważne powikłania Covid- 19.

Suplement hamujący infekcję Covid-19. Kiedy trafi na rynek?

Suplement hamujący infekcję Sars-Cov-2 powstaje w ramach projektu SPIN (SPermidin and eugenol INtegrator for contrasting incidence of coronavirus in EU population). W skład międzynarodowego zespołu pod zwierzchnictwem Uniwersytetu w Turynie we Włoszech wchodzą polscy naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności olsztyńskiego oddziału Polskiej Akademii Nauk.

Międzynarodowy projekt obejmuje także warsztaty dla ekspertów, w tym dietetyków, pracowników sektora farmaceutycznego oraz studentów.

Suplement ma być dostępny na europejskim rynku już na początku przyszłego roku.

Zobacz film: Suplementy diety

źródło:x-news

źródło: kpk.gov.pl / Polska Akademia Nauk

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?