Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy jesteśmy coraz bliżej powstania szczepionki na cukrzycę?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy jesteśmy coraz bliżej powstania szczepionki na cukrzycę?

Getty Images

Amerykańscy naukowcy przenieśli swoje badania na kolejny etap. Na ostateczne wyniki będziemy musieli poczekać jeszcze 5 lat.

Cukrzyca to choroba, która dotyka ponad 150 milionów ludzi na całym świecie (oczywiście mowa tutaj o zdiagnozowanych przypadkach). Mówi się również, że w ciągu kolejnych lat, ta liczba może się zwiększyć nawet dwukrotnie. Dlaczego to przewlekłe, metaboliczne schorzenie staje się jednym z największych zagrożeń dla naszego zdrowia? Powodów może być wiele. Genetyka, dieta, siedzący tryb życia, a także wpływ innych chorób.

Czy można w 100 procentach wyleczyć się z cukrzycy? Niestety nie. Jednak odpowiednie leczenie, a także zmiana trybu życia może zahamować jej przebieg i zmniejszyć ryzyko powstawania powikłań. Być może w niedalekiej przyszłości dostępna będzie dla chorych również szczepionka, która wpłynie na zahamowanie zaawansowanej cukrzycy typu 1.

A prace nad tym antidotum przeprowadzają amerykańscy naukowcy, wykorzystując znaną od wielu lat szczepionkę BCB. W tej chwili lek ten stosuje się w szczepieniach przeciwko gruźlicy, a także w leczeniu raka pęcherza moczowego. Na jakim etapie są w tej chwili eksperymenty? Amerykańska Agencja żywności i Leków dała właśnie zielone światło dla II fazy klinicznych badań.

Warto wiedzieć, że przez 5 lat będą przeprowadzane badania na dorosłych respondentach (ludzie od 18 do 60 roku życia), u których wykryto sekrecję insuliny z wysp trzustkowych. W pierwszej fazie eksperymenty przeprowadzano na myszach. Do jakich wniosków doszli badacze? Próby I fazy wykazały możliwość cofania się rozwoju tej choroby. A zatem, gdyby teksty kliniczne zakończyły się sukcesem, będzie to przełomowy krok w walce z cukrzycą. Chorym powtarzano by szczepienia BCB.

Zobacz film: Cukrzyca typu 1. Objawy, przebieg. Historia pacjenta

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni