Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy glutenu trzeba się bać?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy glutenu trzeba się bać?

Zobacz film: Czy glutenu trzeba się bać? Źródło: 36,6.

Gluten to nic innego jak mieszanina białek, która występuje przede wszystkim w zbożach (pszenica, jęczmień, żyto). To właśnie jemu niektóre produkty spożywcze zawdzięczają swoją sprężystość oraz puszystość. Chociaż nie ma żadnych badań, które jednoznacznie potwierdziłyby szkodliwość glutenu, to coraz więcej osób decyduje się wyłączyć go z diety.

Nie odstrasza ich nawet cena produktów bezglutenowych, za które niekiedy trzeba zapłacić nawet pięć razy więcej, niż za te „normalne”. Co gorsza, często nie zdają sobie sprawy, że ten naturalny spulchniacz, trzeba czymś zastąpić. W większości przypadków sięga się po jego sztuczne odpowiedniki. Tym samym, do żywności bezglutenowej trafiają konserwanty, antyzbrylacze czy zagęstniki. I, paradoksalnie, to, co miało być bardziej naturalne i lepsze, jest pełne chemii.

Jednak rezygnacja z glutenu nie zawsze jest tylko fanaberią i pogonią za modą. Istnieją jedynie trzy przypadki, w których takie menu jest uzasadnione. Dotyczy to celiakii, nietolerancji glutenu oraz alergii na ten związek. Od pewnego czasu mówi się, że dieta bezglutenowa pomaga osobom z chorobą Hashimoto. Tymczasem, nie ma żadnych rzetelnych dowodów naukowych ani badań, które potwierdziłyby jej skuteczność w walce z tym schorzeniem.

Co gorsza, brak glutenu w diecie zdrowego człowieka może tylko zaszkodzić. Okazuje się, że osoby, które nie jedzą glutenu mają niedobory błonnika. Jego brak to prosta droga do poważnych problemów z jelitami (dieta uboga w błonnik sprzyja rozwojowi raka jelita grubego) oraz układem krążenia

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
4
Polecamy
Gluten - czym jest i czy szkodzi? 
Gluten - czym jest i czy szkodzi?  Dzień Dobry TVN
Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością
Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością Dzień Dobry TVN
Celiakia czy nieceliakalna nadwrażliwość na gluten?
Czym się od siebie różnią?
Celiakia czy nieceliakalna nadwrażliwość na gluten? Czym się od siebie różnią? TVN zdrowie
Produkty bezglutenowe - lista.
Produkty dozwolone i niedozwolone w diecie bezglutenowej 
Produkty bezglutenowe - lista. Produkty dozwolone i niedozwolone w diecie bezglutenowej  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Guzki w płucach – rak czy nic groźnego? Jak interpretować niepokojące wyniki?
Guzki w płucach – rak czy nic groźnego? Jak interpretować niepokojące wyniki?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Ból uda z przodu, z tyłu lub z boku – jak wygląda? Jakie są jego przyczyny?
Ból uda z przodu, z tyłu lub z boku – jak wygląda? Jakie są jego przyczyny?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?