Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy glutenu trzeba się bać?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy glutenu trzeba się bać?

Zobacz film: Czy glutenu trzeba się bać? Źródło: 36,6.

Gluten to nic innego jak mieszanina białek, która występuje przede wszystkim w zbożach (pszenica, jęczmień, żyto). To właśnie jemu niektóre produkty spożywcze zawdzięczają swoją sprężystość oraz puszystość. Chociaż nie ma żadnych badań, które jednoznacznie potwierdziłyby szkodliwość glutenu, to coraz więcej osób decyduje się wyłączyć go z diety.

Nie odstrasza ich nawet cena produktów bezglutenowych, za które niekiedy trzeba zapłacić nawet pięć razy więcej, niż za te „normalne”. Co gorsza, często nie zdają sobie sprawy, że ten naturalny spulchniacz, trzeba czymś zastąpić. W większości przypadków sięga się po jego sztuczne odpowiedniki. Tym samym, do żywności bezglutenowej trafiają konserwanty, antyzbrylacze czy zagęstniki. I, paradoksalnie, to, co miało być bardziej naturalne i lepsze, jest pełne chemii.

Jednak rezygnacja z glutenu nie zawsze jest tylko fanaberią i pogonią za modą. Istnieją jedynie trzy przypadki, w których takie menu jest uzasadnione. Dotyczy to celiakii, nietolerancji glutenu oraz alergii na ten związek. Od pewnego czasu mówi się, że dieta bezglutenowa pomaga osobom z chorobą Hashimoto. Tymczasem, nie ma żadnych rzetelnych dowodów naukowych ani badań, które potwierdziłyby jej skuteczność w walce z tym schorzeniem.

Co gorsza, brak glutenu w diecie zdrowego człowieka może tylko zaszkodzić. Okazuje się, że osoby, które nie jedzą glutenu mają niedobory błonnika. Jego brak to prosta droga do poważnych problemów z jelitami (dieta uboga w błonnik sprzyja rozwojowi raka jelita grubego) oraz układem krążenia

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
4
Polecamy
Gluten - czym jest i czy szkodzi? 
Gluten - czym jest i czy szkodzi?  Dzień Dobry TVN
Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa?
Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa? Dzień Dobry TVN
Celiakia czy nieceliakalna nadwrażliwość na gluten?
Czym się od siebie różnią?
Celiakia czy nieceliakalna nadwrażliwość na gluten? Czym się od siebie różnią? TVN zdrowie
Produkty bezglutenowe - lista.
Produkty dozwolone i niedozwolone w diecie bezglutenowej 
Produkty bezglutenowe - lista. Produkty dozwolone i niedozwolone w diecie bezglutenowej  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Wrzody żołądka - dlaczego dokuczają jesienią? Czy domowe leczenie jest skuteczne?
Wrzody żołądka - dlaczego dokuczają jesienią? Czy domowe leczenie jest skuteczne?
Serce płucne a przerost prawej komory serca – jak rozpoznać? Objawy i leczenie
Serce płucne a przerost prawej komory serca – jak rozpoznać? Objawy i leczenie
Koper włoski – składniki odżywcze, właściwości lecznicze
Koper włoski – składniki odżywcze, właściwości lecznicze
Jakie witaminy działają na trądzik? Gdzie występują naturalnie?
Jakie witaminy działają na trądzik? Gdzie występują naturalnie?
Jakie są objawy egzemy? Kryteria rozpoznania atopowego zapalenia skóry
Jakie są objawy egzemy? Kryteria rozpoznania atopowego zapalenia skóry
Ostre zapalenie migdałków podniebiennych i gardła
Ostre zapalenie migdałków podniebiennych i gardła