Nie wiedzieć czemu ich prozdrowotne walory często bywają niedoceniane. Czerwone buraki są unikalną rośliną nie tylko ze względu na kolor, ale również na zawarte w nich barwniki betalainowe, które wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Zaletą buraków jest również działanie odkwaszające i oczyszczające organizm. Zawierają unikalne i bardzo rzadko spotykane w warzywach pierwiastki, tj.: rubid, cez i bor.
- Rubid jest wspaniałym środkiem w walce z depresją. Zwiększa stężenie oraz wykorzystanie azotu w mózgu i obszarach kory mózgowej oraz przyczynia się do zmniejszenia objawów depresji.
- Bor zawarty w buraku może być bardzo korzystny dla osób, które cierpią na cukrzyce typu 2. Chroni przed rozwojem stopy cukrzycowej oraz przyspiesza gojenie się ran.
- Cez wykazuje zbawienne działanie u osób cierpiących na niedobory magnezu ponieważ usprawnia przyswajanie magnezu z przewodu pokarmowego. Ma korzystny wpływ na hormony płciowe, zwiększając stężenie testosteronu u mężczyzn i estrogenu u kobiet.
Więcej o konsekwencjach zaniedbania cukrzycy:
Niegdyś właściwości barwiące betaniny były wykorzystywane tylko przy produkcji jogurtów owocowych, żelków, deserów, gum do życia czy płatków śniadaniowych. Badania przeprowadzone w Zakładzie Żywności Ekologicznej wskazują, że związki polifenolowe i betacyjanowe znalezione w soku z buraka mogą mieć nawet działanie antynowotworowe!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o przeprowadzonych badaniach zobacz film: