Czosnek jest rośliną zasobną w cenne dla zdrowia witaminy i mikroelementy. Jego stała obecność w diecie oddziałuje korzystnie na organizm – obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu, wspomaga trawienie, działa antyoksydacyjnie i antynowotworowo. Przede wszystkim jednak czosnek stanowi bogate źródło związków siarkoorganicznych, które hamują rozwój mikroorganizmów. Allicyna, allistatyna, tiosulfinat czy ajoen niszczą odpowiedzialne za rozwój infekcji drobnoustroje (bakterie, grzyby, pierwotniaki, pasożyty) skuteczniej niż niejeden antybiotyk. Zwalczają także rhinowirusy, które stanowią przyczynę większości przeziębień. Dlatego zanim podejmie się kurację farmakologiczną, warto sięgać po naturalne lekarstwo w postaci czosnku.
Zobacz także:
Naturalne antybiotyki. Które z nich są najsilniejsze?
Płukanka z siemienia lnianego, czyli naturalny lek na bolące gardło
Chcesz być zdrowy? Jedz kiszonki!
Czosnek a przeziębienie
Przeziębienie to jedna z najpowszechniejszych na świecie form infekcji. Każdy człowiek cierpi na nią przeciętnie 2–5 razy do roku. Jej przebieg nie jest ciężki, ale wystarczająco uciążliwy, by utrudniać większość życiowych aktywności. W związku z tym potrzebna jest zarówno skuteczna profilaktyka przeziębień, jak i szybkie metody ich zwalczania. Czosnek jest lekarstwem stosowanym od wieków w medycynie ludowej. Liczne współczesne badania (m.in. przeprowadzone w 2001 r. przez brytyjski Garlic Centre) wskazują, że spożywanie tego niepozornego warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia zachorowania o ponad 60%, a o 70% skraca czas przebiegu przeziębienia.
Działanie czosnku przy przeziębieniu
Czosnek jest skutecznym antidotum na zakażenia górnych dróg oddechowych (nosa, gardła, zatok), a także oskrzeli i płuc. Usuwa objawy nieżytu nosa, zmniejsza nasilenie kichania. Łagodzi kaszel, ułatwiając odkrztuszanie i redukując ilość produkowanej wydzieliny. Działa rozgrzewająco, wzmaga potliwość i obniża gorączkę.
Jak jeść czosnek na przeziębienie?
Terapia czosnkiem łagodzi objawy przeziębienia i pozwala na szybszy powrót do zdrowia. Chorobom jednak lepiej jest zapobiegać, niż je leczyć. Dlatego warto stosować czosnek profilaktycznie. Jego regularne spożycie wzmacnia odporność, znacznie ograniczając ryzyko rozwoju infekcji. Zawarte w czosnku związki siarki systematycznie niszczą drobnoustroje i mobilizują układ immunologiczny. By uzyskać takie działanie, należy zjadać 2–3 ząbki czosnku dziennie, unikając nadmiaru, który może spowodować działania niepożądane – wzdęcia, podrażnienia wątroby, błony śluzowej przewodu pokarmowego. Jednak z toksykologicznego punktu widzenia substancje zawarte w czosnku są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i można spożywać je nieprzerwanie przez cały rok.
Aby wykorzystać prozdrowotne właściwości czosnku, należy spożywać go na surowo, gdyż poddany obróbce termicznej (gotowaniu, smażeniu) traci większość antybiotycznych właściwości. Najskuteczniej działa czosnek rozgnieciony na około 10 minut przed zjedzeniem. W chwili zgniatania bowiem otwierają się w nim błony komórkowe, które uwalniają enzym alliazynę. To z niego powstają takie aktywne związki, jak allicyna czy tiosulfinat – substancje, które niszczą drobnoustroje chorobotwórcze lub spowalniają ich rozwój. Podczas zgniatania czosnku uwalnia się także ajoen, który wspiera limfocyty w walce z wirusami.
Mikstura z czosnku czy kanapka z czosnkiem?
Zachowując powyżej wyliczone zasady, można czerpać korzyści z walorów czosnku niezależnie od tego, w jaki sposób zostanie przyrządzony. Dużą skuteczność działania wykazują syropy z czosnku (spożywane 2–3 razy dziennie), ponieważ w ich składzie mogą znaleźć się także inne, pomocne w zwalczaniu infekcji substancje, np. sok z cytryny. Sprawdzoną miksturą na przeziębienie jest mleko z czosnkiem, miodem i masłem. Surowe, zgniecione lub posiekane ząbki czosnku można jednak także dodawać do kanapek, sałatek, sosów czy soków warzywnych.
Gatunek czosnku skuteczny w walce z przeziębieniem
Czosnek zawiera cenne związki siarki niezależnie od odmiany. Najlepiej jednak wykorzystywać do celów leczniczych ten, który występuje w stanie dzikim – czosnek niedźwiedzi, zielony, syberyjski czy wężowy.
Jak uniknąć przykrego zapachu czosnku?
Ujemną stroną leczenia czosnkiem jest jego kontrowersyjny zapach, który utrzymuje się w ustach jeszcze długo po spożyciu tego zdrowego warzywa. Zneutralizować go może połączenie z innymi produktami spożywczymi – natką pietruszki, świeżą miętą, tymiankiem, selerem. Skuteczne jest także wypicie lampki czerwonego wina.
Przeciwwskazania do spożycia czosnku
Spożywania dużej ilości czosnku nie zaleca się osobom, które cierpią na ostry lub przewlekły nieżyt żołądka czy jelit. Ostrożność powinni także zachować diabetycy, zwłaszcza ze skłonnością do hipoglikemii (zbyt niskiego poziomu cukru we krwi). Umiarkowana ilość czosnku jest bezpiecznym lekiem na przeziębienie w czasie ciąży. Jeśli jednak przyszła mama nie spożywa tego warzywa w ogóle, powinna zrezygnować z niego w okresie karmienia piersią. Ostry aromat może zniechęcić do ssania niemowlę, które nie przywykło do niego w życiu płodowym. Czosnek jest za to wskazanym i bezpiecznym lekarstwem na przeziębienie dla nieco starszych dzieci.
W jakich sytuacjach warto sięgnąć po czosnek? I czy przetworzony czosnek ma takie same właściwości jak czosnek surowy? Dowiesz się tego z naszego filmu: