Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czerwone gardło u dzieci i dorosłych – przyczyny i domowe sposoby
menu
Polub nas na Facebooku

Czerwone gardło u dzieci i dorosłych – przyczyny i domowe sposoby

gardło

Fot. Zero Creatives / Getty Images

Czerwone gardło bez innych objawów nie zawsze jest powodem do niepokoju. Jeśli nie towarzyszy mu ból, można wykorzystać domowe sposoby, które złagodzą zaczerwienienie błon śluzowych. W przypadku infekcji konieczne jest leczenie przyczynowe.

Czerwone gardło to bardzo częsty problem, z którym zgłasza się chory do lekarza. Może mieć wiele przyczyn, przebiegać z bólem lub bez jakichkolwiek dodatkowych objawów. Zaczerwienienie gardła najczęściej towarzyszy infekcjom wirusowym, może jednak także pojawić się na skutek zbyt suchej śluzówki w gardle. Czerwone gardło u dzieci z towarzyszącym białym nalotem na migdałkach może świadczyć o paciorkowcowym zapaleniu gardła.

Czerwone gardło – przyczyny

W każdej grupie wiekowej błona śluzowa gardła powinna być różowa, wilgotna i bez jakichkolwiek nalotów. Gardło jest wspólnym odcinkiem układu pokarmowego i oddechowego. Narażone jest więc na wiele różnorodnych czynników drażniących. Najczęściej czerwone gardło kojarzone jest z infekcją. Należy jednak pamiętać, że nie tylko wirusy i bakterie mogą wywołać miejscowy stan zapalny i zaczerwienienie. Czerwone gardło może wynikać z działania czynników drażniących, jak np. dym czy zanieczyszczenie powietrza. Do innych przyczyn zalicza się nadwyrężenie gardła, np. krzykiem, nadmierną ekspozycją głosu. Suche powietrze, a tym samym suche śluzówki gardła również stanowią przyczynę czerwonego gardła.

Jak rozwija się dziecko? Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie!

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Czerwone gardło a infekcja

Najczęściej infekcje gardła powodują wirusy. Wtedy też głównym objawem jest zaczerwienienie błon śluzowych gardła, ale towarzyszą mu z reguły ból gardła, problemy z przełykaniem, a także objawy uogólnione. Zdarza się, że zapalenie gardła wywołane jest przez paciorkowce beta-hemolizujące grupy B. Jednak w tym przypadku większą uwagę zwraca charakterystyczny włóknikowy nalot na migdałkach. Jeśli czerwone gardło wynika z infekcji, rzadko jest to jedyny objaw. Gorączka, uczucie rozbicia, nieżyt nosa, a przede wszystkim ból gardła to objawy, które wskazują na zakaźne podłoże zapalenia gardła. Ponadto czerwone gardło może pojawić się w wyniku podrażnienia błon śluzowych przez spływającą po tylnej ścianie gardła wydzielinę. Czasami zaczerwienienie gardła pojawia się jako pierwszy symptom zapalenia gardła. Dopiero po pewnym czasie zaczyna się drapanie w gardle wraz z innymi objawami towarzyszącymi.

Czerwone gardło bez bólu

Zdarza się, że czerwone gardło to jedyny objaw, nie towarzyszą mu ból ani inne niepokojące symptomy. Może się okazać, że zaczerwienienie błon śluzowych pojawiło się na skutek działania czynników drażniących, takich jak dymy. Wtedy też gardło staje się czerwone bez innych objawów towarzyszących. Może być też np. objawem reakcji alergicznej, choć wtedy częściej pojawia się obrzęk niż izolowane zaczerwienienie błon śluzowych. U dzieci i niemowląt może się zdarzyć, że gardło ulegnie zaczerwienieniu, lecz nie rozwijają się objawy infekcji. Szczególnie jeśli taki objaw jest związany z częstym płaczem, krzykiem dziecka, nie stanowi niepokoju do obaw. Czerwone gardło wynikające z suchego powietrza, wpływającego na wysuszenie śluzówek gardła, również często przebiega jako izolowane zaczerwienienie bez objawów dodatkowych.

Domowe sposoby na zaczerwienione gardło

Przede wszystkim w stanach zaczerwienienia gardła, bez względu na przyczynę, sprawdzają się pastylki do ssania dostępne w sklepach i aptekach bez recepty. Mogą zawierać wyłącznie naturalne składniki bądź również dodatki o antyseptycznych właściwościach. Pastylki do ssania nie tylko mają działanie miejscowe, łagodzące, ale poprzez stymulację produkcji śliny pomagają w utrzymaniu nawilżonych błon śluzowych. Wzmagają antybakteryjne działanie lizozymu zawartego w ślinie.

Ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Wysuszone śluzówki jamy ustnej i gardła ulegają zaczerwienieniu, są bardziej predysponowane do zakażeń. Dlatego też należy wypijać odpowiednie ilości wody. Dla nawilżenia błon śluzowych można również zastosować inhalacje z użyciem różnych olejków eterycznych czy zwykłej soli fizjologicznej z dodatkiem kwasu hialuronowego. U niemowląt i dzieci lepiej sprawdzają się inhalacje przy wykorzystaniu specjalnych nebulizatorów. Należy pamiętać też o nawilżaniu powietrza.

Popularne, dostępne w domu produkty niwelujące zaczerwienienie gardła to np. czosnek, syrop z cebuli, sok z malin, czyli doskonałe naturalne źródła witaminy C. Nie należy pić zbyt gorących napoi, a głównie letnie. Ostrożnie należy spożywać miód, który może podrażniać błony śluzowe gardła.

Zobacz film: Lecznicze właściwości czosnku. Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?