Czerwone banany posiadają charakterystyczną czerwonobrązową skórkę oraz delikatny, słodki miąższ. Podobnie jak najpopularniejsza odmiana żółtych bananów dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. Można je jeść na surowo lub po uprzedniej obróbce termicznej.
Czerwone banany: cechy charakterystyczne tej odmiany
Czerwone banany osiągają znacznie mniejszą wielkość w porównaniu do powszechnych na rynku europejskim żółtych bananów Cavendish. Ich waga wynosi około 55 g, podczas gdy średniej wielkości żółty banan waży około 120 g. Cechą charakterystyczną czerwonych bananów jest skórka o czerwonobrązowym zabarwieniu oraz kremoworóżowy miąższ o konsystencji owocowego musu. Smak tej odmiany bananów jest delikatniejszy i najczęściej określany jako maślany.
Czerwone banany: jaką mają wartość odżywczą?
Czerwone banany są źródłem węglowodanów, roślinnego białka, ale przede wszystkich wielu witamin i składników mineralnych. Dostarczają dużej dawki witaminy C, która należy do naturalnych antyoksydantów i wzmacnia odporność organizmu. Banany w swoim składzie zawierają również inne przeciwutleniacze – beta karoten, witaminę E oraz K. Wszystkie te związki o właściwościach przeciwutleniających hamują procesy starzenia się skóry oraz chronią przed rozwojem poważnych chorób, m.in. układu krążenia oraz nowotworów. Beta karoten w organizmie człowieka zostaje przekształcony w witaminę A, która wspomaga procesy regeneracyjne naskórka oraz funkcjonowanie układu pokarmowego, odpornościowego i rozrodczego. Czerwone banany są źródłem licznych witamin z grupy B, zwłaszcza PP i B6, które wpływają na pracę układu nerwowego.
Dlaczego warto jeść banany? Dowiesz się tego z filmu:
Ważnym składnikiem czerwonych bananów są minerały, takie jak: potas, magnez, wapń oraz fosfor. Owoce te w swoim składzie zawierają cenny błonnik pokarmowy, który wykazuje liczne właściwości zdrowotne: reguluje pracę układ trawiennego, przyspiesza przemianę materii oraz oczyszcza jelita przyczyniając się do szybszego usuwania z organizmu szkodliwych substancji. Ta czerwonobrązowa odmiana bananów (podobnie jak żółte banany) jest dość kaloryczna – w 55 g dostarcza około 54 kcal. Ze względu na indeks glikemiczny oraz wysoką zawartość cukrów czerwone banany są przeciwwskazane osobom z cukrzycą.
Jak należy jeść czerwone banany?
Czerwone banany są szeroko wykorzystywane w świecie kulinarnym. Mogą być jedzone w postaci surowej jako smaczna i pożywna przekąska oraz przetworzonej, czyli poddanej obróbce termicznej. Dużą popularność zyskały czerwone banany smażone na maśle oraz pieczone. Na bazie czerwonych bananów można przygotować ciasta, sałatkę owocową oraz wielowitaminowy, odżywczy koktajl wzbogacony o inne warzywa i owoce. Ze względu na zawartość białka, czerwone banany wykorzystywane są w diecie bezglutenowej jako zamiennik mąki do naleśników. Stosuje się je również do przygotowania domowych lodów.
Właściwości czerwonych bananów: kto powinien je jeść?
Czerwone banany ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą są zalecane w wielu dietach. Nie powinny pojawić się jednak w jadłospisie osób z nadwagą i otyłością, gdyż są wysokokaloryczne w porównaniu z innymi owocami. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego w bananach sprawia, że owoce te przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i chronią przed rozwojem chorób układu krążenia. Czerwone banany są bogatym źródłem potasu odpowiadającego za regulowanie ciśnienia tętniczego krwi, dlatego zalecane są w diecie osób z nadciśnieniem. Czerwona odmiana bananów zawiera większe ilości witaminy C oraz beta karotenu niż banany żółte. Oba te związki należą do naturalnych substancji antyoksydacyjnych, czyli zamiataczy wolnych rodników tlenowych wykazujących wiele właściwości prozdrowotnych. Czerwone banany, dzięki zawartości antyoksydantów i minerałów wykorzystywane są w kosmetyce. Na bazie tych owoców przygotowuje się regenerujące i odżywcze domowe maseczki na twarz. Wystarczy połączyć miąższ jednego banana z łyżeczką oliwy z oliwek. Uzyskaną maź nakłada się na skórę twarzy i szyi. Po upływie około 20 minut maseczkę usuwa się za pomocą letniej wody, a skórę osusza delikatnie ręcznikiem i nawilża kremem.
Jak przyrządzić czerwone banany – przepisy kulinarne
Przepis na smaczny deser, czyli czerwone banany zapiekane z jabłkami
Składniki:
- 2 czerwone banany,
- 1 jabłko,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki kardamonu,
- ½ łyżeczki chilli,
- 1 cytryna,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżeczka masła.
Sposób przygotowania:
Banany należy obrać ze skórki, a następnie pokroić i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Umyte jabłko kroi się w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem i ułożyć w nim naprzemiennie plastry bananów i jabłek. Przyprawy miesza się z brązowym cukrem i posypuje nimi owoce. Deser zapieka się w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
2. Przepis nie za bardzo precyzyjny albo do luftu. Podwoiłem porcję i dałem tylko 1/2 ł. kawowej chili a i tak siekierezada, 10 m w piekarniku to za mało - chyba, że jabłka jakieś mięciutkie - inaczej mamy twarde kaczany. Dusić pod przykryciem - inaczej góra podsycha a nie mięknie.