Na rynku dostępna jest też czarna sól hawajska o wulkanicznym pochodzeniu, która zawiera więcej minerałów niż powszechnie używana sól kamienna. Niezależnie jednak, jak wiele posiada mikroelementów, wciąż zawiera ona w przewadze chlorek sodu, którego nie należy w nadmiarze stosować w diecie.
Czym jest czarna sól?
Pod nazwą czarna sól można znaleźć produkty różnego pochodzenia i składu. Najbardziej popularna jest czarna sól himalajska (kala namak), wydobywana z kopalń soli u podnóży najwyższych gór świata. Wbrew nazwie przybiera odcienie różu lub fioletu – od szaro-różowego po ciemny fiolet. Jej niecodzienny kolor związany jest z wysoką zawartością minerałów, innych niż tylko sód i chlor. Za jej ciemne zabarwienie odpowiada przede wszystkim duża ilość żelaza.
Czarna sól hawajska wygląda jak węgiel. Swój czarny kolor zawdzięcza obecności osadów wulkanicznych. Wytwarzana jest na hawajskiej wyspie Molokai poprzez odparowywanie wody oceanicznej w misach z wulkanicznych skał. Dzięki temu posiada dużą zawartość wapnia i magnezu.
Czy dzieci mogą jeść sól? Mogą, ale nie powinny!
Jakie właściwości posiada czarna sól himalajska?
Czarnej soli himalajskiej przypisuje się wiele, niemal magicznych, właściwości. Jej sprzedawcy często twierdzą, że Himalaje są najczystszym rejonem świata i stąd przyprawa ta jest o wiele wyższej jakości niż ta wydobywana w polskich kopalniach czy w odsalarniach wody morskiej. Warto jednak pamiętać, że sól ta nie jest pozyskiwana na szczytach tych najwyższych na świecie gór, ale w kopalniach leżących u jej podnóży (w Indiach i Pakistanie), przy wykorzystaniu podobnych technik, z jakich korzysta się w choćby w Bochni. Dlatego jej niezwykła czystość jest raczej mitem.
W przeciwieństwie do polskiej soli zawiera ona procentowo mniej sodu, zamiast którego pojawiają się takie mikroelementy jak żelazo, siarka, magnez, potas i wapń. Obecności siarczanów sodu, siarkowodoru i siarczków żelaza zawdzięcza charakterystyczny jajeczny zapach, wysoko ceniony przez smakoszy kuchni indyjskiej i wegetarian. W około 98% składa się jednak z chlorku sodu, więc zawartość innych minerałów w niej jest śladowa.
Czarna sól hawajska – właściwości
Czarna sól hawajska posiada delikatne właściwości detoksykujące i przeciwbakteryjne, dzięki zawartości węgla aktywnego. W porównaniu z innymi dostępnymi solami zawiera też sporo magnezu i wapnia, dlatego często jest polecana jako alternatywa dla osób z chorobami serca. Warto jednak pamiętać, że mniejsza zawartość sodu wiąże się z mniej słonym smakiem tej przeprawy.
Czarna sól himalajska – przyprawa dla wegan i miłośników kuchni indyjskiej
Czarna sól himalajska jest wysoko ceniona w kuchni ze względu na swój siarkowy, jajeczny zapach. Od paru lat święci sukcesy w kuchni wegańskiej, w której wykorzystywana jest jako przyprawa umożliwiająca tworzenie smacznych zastępników potraw, w których powinien być wyczuwalny smak jajek. Przykładami takich potraw są między innymi:
-
tofucznica – weganie często tęsknią za pożywnym, bogatym w białko posiłkiem, jakim jest jajecznica; tofucznica jest potrawą wykonaną na tę samą modłę przy użyciu tofu – produktu sojowego, a dodatek kurkumy sprawi, że uzyska ona żółty kolor, natomiast kala namak nadaje jej jajeczny zapach;
-
faszerowane jajka – ich brak doskwiera najbardziej podczas świąt; można je stworzyć, robiąc masę z tofu (która zastąpi białka) i cieciorki zmieszanej z kurkumą i czarną solą himalajską, aby uzyskać żółtka;
-
wegański majonez – można go wykonać z wody z cieciorki lub mleka roślinnego i oleju z dodatkiem przypraw, a dodatek kala namak zapewnia, że będzie on miał smak prawie jak jajeczny majonez.
Czarna sól himalajska jest też składnikiem indyjskiej mieszanki przypraw chaat masala, którą doprawia się potrawy takie jak: pakora, grillowany drób oraz warzywne i owocowe sałatki.
Czarna sól – czy jest najzdrowsza?
Mimo kolejnych doniesień o niezwykłych właściwościach różnych gatunków soli trzeba zdawać sobie sprawę, że dalej w przybliżeniu jest to ta sama substancja co rodzima sól kamienna, w której znajduje się głównie chlorek sodu. Sód jest pierwiastkiem, którego podaż w organizmie w dzisiejszych czasach najczęściej jest zbyt duża, dlatego używanie dużej ilości jakiejkolwiek soli nie jest wskazane. Osoby, które sięgają po czarną sól z nadzieją, że dzięki temu ograniczają ilość tego pierwiastka w diecie, również mogą się rozczarować – jest ona zwyczajnie mniej słona, więc nie obejdą się bez przyzwyczajenia swojego gustu do łagodniej doprawionych potraw.
Również doniesienia o dużej zawartości innych mikroelementów w czarnej soli są nieco przereklamowane. Ponieważ używa się jej mało, śladowe ilości zawartych w nich pierwiastków praktycznie nie mają wpływu na osoby stosujące zdrową i zróżnicowaną dietę.
Korzystanie z czarnej soli może być jednak pomocne dla osób, które z przyzwyczajenia solą każdy posiłek przed jego użyciem. Oni być może zaczną dzięki temu dostarczać sobie trochę mniej sodu.
Bibliografia:
1. Aga Kopczyńska, Czym jest czarna sól i do czego jej używać?
Oj, chyba jednak nie.