Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co pomaga na zgagę w ciąży? Domowe sposoby i leki dla przyszłej mamy
menu
Polub nas na Facebooku

Co pomaga na zgagę w ciąży? Domowe sposoby i leki dla przyszłej mamy

NAN

Fot: AntonioDiaz / stock.adobe.com

Zgaga to zaburzenie polegające na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Może się pojawić na początku trwania ciąży, jednak znacznie się nasila w trzecim trymestrze. Zgaga nie zagraża zdrowiu ani życiu matki i dziecka, a jej nieprzyjemne objawy zanikają lub znacznie ustępują po porodzie.

Do głównych objawów zgagi zalicza się piekący ból w przełyku i za mostkiem, wolniejsze przesuwanie się pokarmu, puste odbijanie, uczucie kwaśności w ustach, uczucie pełności i wzdęcia w górnej części brzucha, a także ogólne pogorszenie samopoczucia.

Przyczyny zgagi w ciąży

Główna przyczyna zgagi to zmiany w ciele kobiety wynikające z fizjologii ciąży. Zgaga pojawia się na skutek zmienionej gospodarki hormonalnej. Zwiększona produkcja hormonów, takich jak progesteron i relaksyna, powoduje rozluźnienie mięśni gładkich przełyku. W wyniku czego dochodzi do cofania się treści żołądkowych. Stan ten może wywoływać także ucisk powiększającej się macicy na przewód pokarmowy (jelita i żołądek), powodując wypychanie treści pokarmowej do przełyku.

Przyczynami zgagi są również:
  • nadwaga, 
  • nieprawidłowa dieta, 
  • sposób spożywania posiłków, 
  • przejadanie się,
  • szybki, pełen stresu tryb życia.

    Zobacz film: Zgaga. Źródło: 36,6.

    Domowe sposoby na zgagę w ciąży

    Dostępnych jest wiele bezpiecznych i skutecznych domowych sposobów na zgagę w ciąży. Jej nieprzyjemne objawy znacznie zmniejsza zmiana diety. Z jadłospisu ciężarnej kobiety należy wykluczyć produkty działające rozluźniająco na zwieracz przełyku i zwiększające ilość soków trawiennych, a w konsekwencji powodujące zgagę. Do produktów tych zalicza się: kawę, alkohol, papierosy, mocną herbatę, słodycze, tłuste i pikantne potrawy, gazowane napoje, potrawy smażone, ostre przyprawy, kwaśne soki, cebulę, produkty zawierające glutaminian sodu (jak zupy w proszku czy konserwy), cytrusy, ogórki kiszone, kwaśne jabłka, miętę.

    Dolegliwości zgagi ogranicza spożywanie bogatych w wapń i magnez migdałów, które wspomagają proces trawienia. Migdały mają odczyn zasadowy i zobojętniają kwas solny w żołądku. Podobne efekty przynosi żucie imbiru. Wielce skuteczne na zgagę jest siemię lniane. Do spożycia przygotowuje się kleik sporządzony z 2-4 łyżeczek mielonego siemienia lnianego zalanego gorącą wodą. Po odstawieniu go na 15 minut, żeby zgęstniał, wypij godzinę po posiłku lub na dwie godziny przed snem. 

    Podobne właściwości do siemienia lnianego ma prawoślaz lekarski. Łyżkę startego korzenia prawoślazu zalewa się przegotowaną, letnią wodą, po czym odstawia na 30-45 minut. Po odcedzeniu spożywamy 2-3 łyżki płynu dziennie. 

    Pomocne w walce ze zgagą bywa także wypijanie przed snem szklanki ciepłego mleka o 1,5% zawartości tłuszczu. Warto spróbować także napoju składającego się ze szklanki ciepłej wody, 1 łyżki miodu, 1 łyżeczki octu jabłkowego lub roztworu sporządzonego z 1 łyżeczki sody rozpuszczonej w szklance ciepłej wody. Zgagę neutralizują także świeżo wyciskane soki o odczynie zasadowym sporządzone z buraków, rzodkwi, marchwi lub świeżych ogórków. Z kolei na złagodzenie podrażnień spowodowanych cofającą się treścią żołądkową stosuje się napar z rumianku i sok z aloesu.

    Innymi domowymi sposobami na zgagę są herbaty:

    • herbata imbirowa - łyżeczkę świeżo startego korzenia imbiru zalewa się szklanką wrzątku i zaparza przez 10 minut;
    • herbata z kminu - 2 łyżeczki kminu rzymskiego zalewa się szklanką wrzątku i zaparza przez 10 minut (należy pamiętać, żeby przed wypiciem przecedzić napar);
    • herbata z wiązówki błotnej - łyżeczkę ziela wiązówki zalewa się szklanką wrzątku i zaparza pod przykryciem przez 15-20 minut, herbatę spożywa się po odcedzeniu i wystudzeniu

    Inne sposoby na zgagę w ciąży - lepiej zapobiegać niż leczyć

    Zgadze w ciąży można zapobiec, stosując się do tych prostych zasad:

    • spożywaj małe porcje pokarmów - zgadze sprzyjają obfite posiłki i zbyt długie przerwy między nimi, dlatego standardowe posiłki należy rozłożyć na etapy i podzielić na mniejsze;
    • jedz powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs, na siedząco i w spokojnej atmosferze, wówczas pokarm jest właściwie trawiony;
    • ogranicz jedzenie przed położeniem się spać;
    • ogranicz wysiłek fizyczny po jedzeniu, po posiłku odpocznij w pozycji siedzącej, wówczas pokarm przesunie się w odpowiednim kierunku ku żołądkowi
    • nie zmieniaj gwałtownie pozycji ciała;
    • staraj się nie opuszczać głowy poniżej żołądka, także podczas snu - staraj się spać w pozycji prawie półsiedzącej z uniesioną głową i tułowiem (głowa powinna być uniesiona mniej więcej 15-20 cm powyżej klatki piersiowej), gdyż w pozycji leżącej kwasy żołądkowe łatwo przesuwają się do przełyku, powodując pieczenie;
    • zakładaj luźną odzież, która nie uciska talii i brzucha, gdyż opięte elementy garderoby napierają na zawartość żołądka, co prowadzi do cofania się treści pokarmowej do przełyku;
    • kompletnie zrezygnuj z czynnego palenia papierosów i unikaj zadymionych miejsc - palenie papierosów pobudza wytwarzanie kwasu żołądkowego, a zawarta w nich nikotyna rozluźnia mięśnie zwieracza przełyku, prowadząc do zgagi;

    Leki na zgagę w ciąży

    Dolegliwości zgagi podczas ciąży można złagodzić stosując dostępne bez recepty leki, które neutralizują nadmierną kwasowość soku żołądkowego. Należy jednak upewnić się czy są one odpowiednie dla ciężarnych kobiet. U farmaceuty znajdziesz środki na zgagę w postaci zwykłych tabletek, tabletek musujących i proszków do rozpuszczania w wodzie.

    Gdy powyższe rozwiązania zawiodą i zgaga nadal się utrzymuje, konieczna jest wizyta u lekarza, który wprowadzi specjalistyczne leczenie farmakologiczne. 

    Zobacz film: Ćwiczenia w czasie ciąży. Źródło: Dzień Dobry TVN

    Czy artykuł okazał się pomocny?
    Tak Nie
    5
    0
    Komentarze (0)
    Nie przegap
    Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
    Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
    Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
    Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
    Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
    Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
    Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
    Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
    O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
    O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
    Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
    Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?