Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co oznacza kolor warzyw i owoców? Które z nich są najzdrowsze?
menu
Polub nas na Facebooku

Co oznacza kolor warzyw i owoców? Które z nich są najzdrowsze?

Warzywa i owoce

Fot: David Malan / gettyimages.com

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. To właśnie one są najlepszym źródłem witamin i substancji odżywczych, których organizm potrzebuje. Ich stężenie oraz rodzaj będzie zależał od barwy owocu czy warzywa. Co kryje się pod ich kolorem?

Warzywa i owoce nie bez znaczenia mają różne kolory. Ich barwa przekłada się na zawartość witamin, substancji odżywczych czy  przeciwutleniaczy. Dlatego tak ważne jest, aby nasze codzienne posiłki były jak najbardziej różnorodne.

Jakie wartości odżywcze mają warzywa i owoce?

Związki zwarte w owocach i warzywach są niezbędne do prawidłowego działania całego organizmu. Jednak ich stężenie będzie różne nie tylko w zależności od rodzaju, ale także od koloru.

  • Czerwone

Za tę barwę warzyw i owoców odpowiada m.in. likopen. To jeden z przeciwutleniaczy, czyli związków, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za tworzenie się zmian nowotworowych w organizmie. Likopen obniża poziom złego cholesterolu, tym samym zapobiega miażdżycy. Badania pokazują, że likopen może skutecznie chronić przed rakiem piersi u kobiet i prostaty u mężczyzn. 

W czerwonych warzywach czy owocach znajduje się także sporo potasu, który poprawia pracę serca, a także pomaga wyregulować ciśnienie, dlatego też papryka, truskawki czy pomidory powinny na stałe zagościć w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym.

  • Niebieskie

Rośliny w tym kolorze to przede wszystkim bogactwo antocyjanów. Związki zaliczane do tej grupy to jedne z silniejszych przeciwutleniaczy. Poza neutralizacją groźnych dla nas wolnych rodników opóźniają proces starzenia się, wzmacniają odporność i zapobiegają infekcjom. Dodatkowo wspomagają leczenie stanów zapalnych w obrębie układu pokarmowego oraz moczowego.

  • Zielone

Owoce i warzywa w tej barwie są przede wszystkim doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Związek ten poprawia trawienia, zatrzymuje uczucie sytości, a także ma korzystny wpływ na układ krążenia. Błonnik obniża bowiem poziom złego cholesterolu. Jego nadmiar odkłada się tętnicach i może doprowadzić do rozwoju miażdżycy.

Dodatkowo są doskonałym źródłem witamin z grupy B (poprawiają one nie tylko wygląd włosów, skóry czy paznokci, ale przede wszystkim mają zbawienny wpływ na układ nerwowy i pomagają złagodzić skutki stresu) oraz kwasu foliowego. Ten ostatni jest szczególnie cenny dla osób z anemią, gdyż bierze udział w procesach krwiotwórczych, oraz kobiet w ciąży ( a także tych, które dopiero starają się o dziecko). Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej, struktury, z której rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka.

Dodatkowo zielone produktu to także witaminy A, C i E. Pierwsza chroni oczy prze kurzą ślepotą, druga poprawia odporność, a trzecia poprawia płodność.

  • Białe

Mimo że białe warzywa i owoce powinno się jeść przez cały rok, to ich prozdrowotną moc odczujemy zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy łatwo złapać infekcję. Por, cebula czy czosnek zawierają bowiem allicyny, które działają jak antybiotyk i świetnie rozprawiają się z bakteriami. Natomiast ajoen zneutralizuje szkodliwe działanie wirusów. Ale na tym nie koniec! Warzywa i owoce w tym kolorze zawierają także sporo flawonoidów, czyli przeciwutleniacze, które poza ochroną przed nowotworami mają korzystny wpływ na pracę serca i układu krążenia.

  • Pomarańczowe

Owoce i warzywa w tym kolorze zasługują na uwagę ze względu na korotenoidy. Związki te mają korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dlatego też wchodzą w skład wielu kosmetyków.

Karotenoidy składają się na witaminę A. Chroni ona wzrok przed kurzą ślepotą oraz AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej.

Witaminy czy niektóre związki zawarte w warzywach i owocach znajdują się też w suplementach diety, które tak chętnie łykamy. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że te syntetyczne wchłaniają się tylko w niewielkim stopniu. Witaminę C z tabletki organizm wykorzysta zaledwie w 20 proc. , a tę pochodzącą z papryki aż w 80! Warto o tym pamiętać! 

Dlaczego warto wprowadzić do diety więcej warzyw i owoców? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz także: Zmień dietę na wiosenną Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
65
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?