Dna moczanowa to powszechnie występująca choroba polegająca na odkładaniu się kryształów moczanu sodu w stawach, co powoduje ich ból, obrzęk i zaburzenia ruchomości. Jest to choroba wynikająca ze zwiększonego stężenia kwasu moczowego we krwi. Przyczyną tego są jego zbyt duża produkcja bądź zaburzenia wydalania tego związku. Nie u każdej osoby z podwyższonym poziomem kwasu moczowego rozwija się dna moczanowa i nie każdy ma ostre ataki tej choroby. Poza lekami obniżającymi poziom kwasu moczowego we krwi konieczne jest stosowanie odpowiedniej diety niskopurynowej, by obniżyć poziom kwasu moczowego we krwi.
Dieta niskopurynowa w dnie moczanowej – na czym polega?
Dieta niskopurynowa w dnie moczanowej to dieta opierająca się na zasadach zdrowego żywienia, jednak ograniczająca bądź eliminująca produkty bogate w związki purynowe, ulegające przekształceniu w kwas moczowy. Osoby z tendencją do wysokiego poziomu kwasu moczowego powinny wykluczyć z diety niektóre produkty powodujące nadmierny wzrost kwasu moczowego w organizmie. W czasie napadów dny moczanowej dieta jest bardziej restrykcyjna niż ta stosowana pomiędzy atakami. Dieta przy dnie moczanowej powinna również skupić się na eliminacji czynników ryzyka dny moczanowej, a mianowicie otyłości, nadciśnienia, cukrzycy czy zespołu metabolicznego. Dlatego też poza eliminacją pewnych produktów warto stosować taką kaloryczność diety, która pozwoli na zredukowanie masy ciała, a także będzie dostosowana do innych rozpoznanych chorób przewlekłych.
Kto i dlaczego powinien stosować dietę niskopurynową?
Dieta niskopurynowa nie musi być stosowana przez każdego. Jest wskazana dla osób z podwyższonym poziomem kwasu moczowego we krwi, by zapobiec napadom dny moczanowej. Jak w większości chorób, dieta stanowi bardzo istotny element leczenia.
Nieodpowiednia dieta powoduje, że chory musi przyjmować większe dawki leków, które nie są wolne od działań ubocznych. Utrzymujące się wysokie stężenia kwasu moczowego we krwi nie tylko doprowadzają do dokuczliwych i bolesnych ataków dny moczanowej, ale również z czasem powodują uszkodzenie stawów, chrząstek stawowych, tkanek sąsiadujących, a w konsekwencji niepełnosprawność. Zaawansowana postać dny moczanowej może powodować z czasem również zmiany narządowe.
Co można jeść przy dnie moczanowej?
W diecie na dnę moczanową można spożywać produkty obojętne, tzn:
- produkty zbożowe,
- produkty mleczne,
- tłuszcze,
- jaja,
- niektóre owoce i warzywa.
Chory powinien unikać dużych ilości mięs, szczególnie przetworów mięsnych, podrobów, bulionów, owoców morza, ryb, drobiu. Aczkolwiek by dieta nie była zbyt uboga, należy kierować się zawartością kwasu moczowego w produktach i spożywać takie, które tego kwasu moczowego mają najmniej. Absolutnie przeciwwskazany jest alkohol.
Kiedy dna moczanowa nie daje objawów, a poziom kwasu moczowego jest wyrównany, można wpleść w dietę niewielkie ilości wołowiny. Niekiedy można sięgnąć po niektóre ryby (flądra, lin), owoce (banan, melon) i warzywa (fasola, soczewica, kapusta). W ostrych atakach czy przy wysokim poziomie kwasu moczowego są one przeciwwskazane, jednak mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach w okresach bezobjawowych, przy niskim poziomie kwasu moczowego.
Osoba chorująca na dnę moczową, która musi stosować dietą niskopurynową, może wypróbować przykładowy jadłospis:
Śniadanie I – kajzerka z serem twarogowym i dżemem niskosłodzonym;
Śniadanie II – jogurt naturalny, jabłko, otręby owsiane;
Obiad – jajko sadzone, ziemniaki gotowane, sałatka z pomidorów i ogórków;
Podwieczorek – garść orzechów laskowych;
Kolacja – kanapki z serem żółtym, sałatą zieloną i rzodkiewką.
Kolacja powinna być spożyta na 3 godziny przed snem, natomiast wcześniejsze posiłki powinny być przyjmowane w regularnych odstępach co 3–4 godziny. Oczywiście dieta powinna być urozmaicona, dlatego najlepiej skonsultować się z dietetykiem.
Jak zbudowany jest układ kostny? Dowiesz się tego z naszego filmu