Co jeść, żeby szybko schudnąć? Przede wszystkim nie można stosować głodówki. Szybka utrata masy w przypadku ograniczania jedzenia doprowadzi tylko do tego, że utracimy wodę z organizmu, a więc de facto i kilka kilogramów. Jednak starty takiego nieracjonalnego odchudzania się odczujemy już bardziej - braki spowodowane głodówką nasz organizm będzie chciał szybko uzupełnić, odkładając energię w tkance tłuszczowej.
Co jeść, żeby schudnąć?
Racjonalne odchudzanie to takie, które trwa. Zmiana nawyków żywieniowych, dołączenie aktywności fizycznej, wprowadzenie do diety większej ilości błonnika, warzyw i owoców sprawią, że schudniemy, ale stopniowo. Nie ma czegoś takiego, jak szybkie odchudzanie - a jeśli decydujemy się na głodówkę, to jest to bardzo niezdrowe i musimy zdawać sobie sprawę z konsekwencji.
Warto wiedzieć: Dlaczego szybkie odchudzanie jest niezdrowe?
Głodówka spowoduje tylko spowolnienie metabolizmu, odczujemy to jako brak siły i chęci do podstawowych czynności, a nawet - utratą tkanki mięśniowej, bo kiedy organizm nie może uzyskać odpowiedniej ilości energii z pożywienia podczas wysiłku fizycznego, zaczyna pobierać ją z aminokwasów zmagazynowanych w mięśniach, co wiąże się właśnie z utratą tkanki mięśniowej.
Co jeść, żeby nie być głodnym i schudnąć?
Przede wszystkim należy wprowadzić do diety więcej produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Czemu błonnik jest tak ważny? Przede wszystkim wiąże wodę, drażni ściany jelita i stymuluje ruchy perystaltyczne, tym samym usprawniając pracę układu trawiennego. Zapewnia uczucie sytości na długo i reguluje poziom glukozy we krwi – błonnik opóźniania trawienie węglowodanów, zapobiegając wyrzutom insuliny. W czym znajdziemy dużo błonnika? Oto polecane produkty:
- zboża - razowe pieczywo, płatki zbożowe;
- świeże oraz suszone owoce;
- warzywa;
- ziarna i nasiona.
Produkty bogate w błonnik należy obficie p opijać wodą, aby zapewnić sobie uczucie sytości na długo.
Polecamy: W czym jest błonnik? Produkty stanowiące źródło błonnika i ich znaczenie w diecie
Jak racjonalnie się odchudzać? Zobaczcie na filmie:
W zdrowej diecie mającej na celu "odchudzenie" organizmu nie powinno znaleźć się nic, co zawiera cukry proste (czyli słodycze) oraz nadmierną zawartość produktów bogatych w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
Jak jeść, żeby nie być głodnym?
Powinno się spożywać 5 posiłków dziennie, o zawartości kalorycznej dopasowanej do naszego wieku, płci i aktywności. Posiłki powinny być jedzone o stałych porach, tak, aby nasz organizm wiedział, że wkrótce otrzyma kolejną dawkę energii i nie magazynował "na zapas".
Obowiązkowe jest także wypijanie przynajmniej 2 litrów płynów dziennie, najlepiej w postaci wody niegazowanej. Dopuszczalne jest picie herbat, ziół i kawy.
Polecamy: Nowe zalecenia dietetyków. Awans kawy i warzyw w piramidzie żywieniowej
Wyszczuplenie ciała - trening
Nic tak nie wyszczupla ciała i nie modeluje mięśni jak odpowiednio dobrana aktywność fizyczna. Zaleca się 30 minut ruchu dziennie, przy czym nie musi być to od razu morderczy trening - równie dobrze sprawdzi się spacer, jazda na rowerze, basen.
Warto wiedzieć: Ewa Chodakowska skalpel - efekty ćwiczeń