Chmiel znany jest głównie jako składnik potrzebny do produkcji piwa. Żeńskie kwiatostany chmielu są określane mianem szyszek. Odkryto, że chmiel ma również lecznicze właściwości, dlatego stał się składnikiem wielu suplementów, głównie mających działanie uspokajające. Już kilka tysięcy lat wstecz jego prozdrowotne właściwości odkryli Grecy, Rzymianie, a także mieszkańcy Indii czy Chin. Medycyna naturalna zna chmiel już od czasów starożytnych.
Chmiel zwyczajny – co to za roślina?
Chmiel zwyczajny jest ogrodowym pnączem należącym z rodziny konopiowatych. Rośnie przede wszystkim dziko w wilgotnych lasach. Do produkcji piwa, a także suplementów leczniczych wykorzystywane są jego kwiatostany, czyli szyszki. Chmiel jest bardzo szybko rosnącym pnączem może służyć jako roślina ozdobna. W ogrodzie uprawiany jest nie tylko chmiel zwyczajny, który jest rośliną wieloletnią, ale również jednoroczny chmiel japoński. Szyszki chmielu mają zastosowanie lecznicze ze względu na zawarty w nich olejek eteryczny. Zawiera on około 150 substancji aktywnych, które odpowiadają za goryczkę w piwie i mają właściwości lecznicze.
Zastosowanie chmielu
Chmiel ma przede wszystkim działanie uspokajające i nasenne. Znane jest jednak wiele innych jego zastosowań, spośród których warto wymienić:
- łagodzenie objawów menopauzy u kobiet, w tym uderzeń gorąca, zmian nastrojów,
- profilaktykę odkładania kamienia nazębnego i powstawania próchnicy,
- profilaktykę zapalenia dziąseł,
- łagodzenie stresu, napięcia nerwowego, wewnętrznego niepokoju,
- ułatwianie zasypiania,
- pobudzenie apetytu poprzez poprawę procesów trawienia.
Napar z chmielu ma również właściwości moczopędne i przeciwbakteryjne. Powinny go pić osoby z nawracającymi infekcjami dróg moczowych oraz mężczyźni, ponieważ pozytywnie wpływa na prostatę.
Wiele dostępnych preparatów łączy w sobie chmiel i inne rośliny, np. melisę.
Działania niepożądane chmielu
Poza licznymi zaletami chmiel również może wywołać różnego rodzaju działania niepożądane. Jak w przypadku większości ziół, nie zostały dotąd przeprowadzone badania dotyczące wpływu chmielu na płód. Wobec tego kobiety w ciąży i karmiące nie powinny sięgać po ten suplement. Rzadko zdarzają się alergie na tę substancję. Jednak osoby chorujące na raka szyjki macicy oraz raka piersi powinny wstrzymać się od stosowania preparatów zawierających chmiel. Istnieje podejrzenie, że ma on działanie podobne do estrogenów, a tym samym negatywnie wpływa na postęp choroby.
Sposoby przyjmowania chmielu
Chmiel można przyjmować na wiele sposobów. Można go zakupić w formie tabletek i stosować jak normalny suplement. Ekstrakt z chmielu może być podawany również w postaci olejku chmielowego, będącego składową kropli doustnych o właściwościach uspokajających i nasennych. Ponadto można zaparzyć herbatę chmielową lub przygotować nalewkę.
Jak przygotować napar z chmielu?
Aby przygotować napar z chmielu, należy zaparzyć łyżeczkę suszonych szyszek chmielu. W gorącej wodzie szyszki należy pozostawić na około 10 minut. Nie zaleca się słodzenia naparu, choć ma cierpki, gorzki smak.
Nalewka z szyszek chmielu
Inną formą spożycia szyszek chmielu jest sporządzenie nalewki. Szyszki chmielowe można zalać 40-procentowym alkoholem w proporcji 1:3. W razie silnego pobudzenia nerwowego można spożyć jednorazowo do 10 ml nalewki.
Przeciwłupieżowe zastosowanie chmielu
Chmiel można wykorzystać do walki z łupieżem i wzmocnienia struktury włosów. Należy w tym celu przygotować naturalny olej. Szyszki zwilża się spirytusem i zalewa olejem (migdałowym, kukurydzianym, lnianym lub ryżowym) w proporcji 1:1. Po maceracji otrzymuje się wyciąg olejowy, przeciwdziałający wypadaniu włosów i powstawaniu łupieżu.