Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?

Getty Images/Arx0nt

Poniedziałkowy #ObiadNaZdrowie to fit chlebek bananowy. Jest  smacznym, a jednocześnie zdrowym pomysłem na śniadanie lub podwieczorek. Banany są bogatym źródłem potasu zapobiegającego nadciśnieniu tętniczemu. W składzie tych owoców są obecne związki przeciwdziałające rozwojowi choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. 

Chlebek bananowy fit przygotowywany jest na bazie dojrzałych bananów, mąki pełnoziarnistej i różnych dodatków. Wypiek warto wzbogacać o siemię lniane oraz płatki – owsiane lub jaglane, które dostarczą błonnika pokarmowego o bardzo korzystnym wpływie na układ pokarmowy.

Zobacz film: Jak wybrać dobre i zdrowe pieczywo? Źródło: 36,6.

Chlebek bananowy fit – jak zrobić?

Chlebek bananowy fit nie ma zbyt wiele wspólnego z tradycyjnym, zwykłym chlebem. Jest raczej rodzajem lekkiego, wilgotnego i słodkiego ciasta o bananowym smaku. Do wypieku domowego chlebka bananowego używa się jak najbardziej dojrzałych bananów, które zawierają najwięcej skrobi. Smak ciasta wzbogacają różne dodatki, np. cynamon, ekstrakt waniliowy, olej kokosowy. Zamiennikiem cukru jest słodzik, np. ksylitol. Do chlebka bananowego fit można dodawać również składniki, które przyczynią się do podniesienia wartości odżywczej wypieku. Propozycją jest dodatek płatków owsianych i siemienia lnianego. Produkty te są bogatym źródłem błonnika pokarmowego regulującego procesy trawienne i przyspieszającego metabolizm, a siemię lniane dostarcza również cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-3. Związki te regulują ciśnienie tętnicze krwi, działają przeciwzapalnie, pozytywnie wpływają na pracę mózgu i układu sercowo-naczyniowego, zapobiegając miażdżycy i zakrzepom. Chlebek bananowy można przygotować na bazie mąki pszennej lub pełnoziarnistej. Warto jednak wybrać mąkę pełnoziarnistą, która jest bogatsza w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały.

Chlebek bananowy fit – przepis

W chlebku bananowym fit przygotowanym według poniższego przepisu (około 1200 g) znajduje się około: 

kcal 2143 
białko  67.3 g
tłuszcz  67.6 g
węglowodany  397 g
błonnik pokarmowy 34 g

100 g produktu dostarcza: 

kcal 178
białko  5.6 g
tłuszcz 5.6 g
węglowodany  33 g 
błonnik pokarmowy 2.8 g

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 200 ml mąki pełnoziarnistej,
  • ¾ szklanki mielonego siemienia lnianego,
  • ½ szklanki mieszanki ksylitolu i erytrolu,
  • 2 jajka,
  • po 1 łyżeczce: proszku do pieczenia i ekstraktu (lub cukru) waniliowego,
  • 1,5 łyżki cynamonu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) lub rzepakowego,
  • 200 ml wody,
  • 2 łyżki płatków owsianych.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj formę – najlepiej keksówkę, ewentualnie małą formę kwadratową. Wyłóż formę papierem do pieczenia.
  2. Do jednej miski wrzuć wszystkie suche składniki, oprócz płatków owsianych. W drugiej misce wymieszaj rozgniecione banany z jajkami, olejem i wodą.
  3. Wszystkie składniki – suche i mokre – połącz ze sobą. Całość wymieszaj aż do uzyskania konsystencji ciasta.
  4. Gotowe ciasto bananowe przełóż do formy. Wyrównaj. Wierzch ciasta posyp płatkami owsianymi i łyżeczką słodzika.
  5. Chlebek bananowy wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50–55 minut.

Jeśli chcecie wiedzieć z czego składa się chrupkie pieczywo dostępne w sklepach, to koniecznie zobaczcie:

Zobacz film: Chrupie pieczywo - skład, wpływ na zdrowie, kalorie. Źródło: Wiem, co jem

Banany – wartość odżywcza

Banan jest owocem o wysokiej wartości odżywczej, dzięki której wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. W 100 g banana znajduje się 1.09 g białka, 0.33 g tłuszczu, 22.84 g węglowodanów oraz 2.6 g błonnika pokarmowego. Banan jest cennym źródłem witamin i minerałów. W jego składzie znajdują się witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), C, E, K oraz beta-karoten, który w organizmie zostaje przekształcony w witaminę A. Banan dostarcza także potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i cynku. Wśród związków obecnych w bananie znajdują się naturalne przeciwutleniacze. Związki te redukują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, które przyspieszają starzenie się organizmu i przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, m.in. sercowo-naczyniowych (np. miażdżyca, nadciśnienie tętnicze) i nowotworów.

Zobacz film: Przepis na domowy chleb. Źródło: 36,6.

Banan – właściwości zdrowotne

Banan odznacza się wysoką zawartością potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Z tego powodu jest szczególnie zalecany osobom z nadciśnieniem tętniczym. Błonnik pokarmowy występujący w bananach przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu sercowo – naczyniowego, m.in. choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego. Banany wykazują również właściwości przeciwnowotworowe. Uważa się, że zapobiegają wystąpieniu m.in. raka nerek i okrężnicy. Owoce te są szczególnie zalecane w leczeniu i profilaktyce choroby wrzodowej, gdyż pobudzają wydzielanie śluzu stanowiącego barierę ochronną przed szkodliwym działaniem soków żołądkowych na błonę śluzową żołądka. W składzie bananów są obecne tzw. inhibitory proteazy, które niszczą bakterie Helicobacter pylori. Ten mikroorganizm jest jedną z głównych przyczyn powstawania choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Banany są zalecane w diecie przy różnych zaburzeniach i chorobach przewodu pokarmowego, m.in. przy biegunkach. Ich spożywanie może znacznie skrócić czas trwania biegunki, zarówno u osób dorosłych, jak też u dzieci.

Banan – indeks glikemiczny

Banany są owocami cechującymi się wysokim indeksem glikemicznym (dojrzałe banany mają IG powyżej 70). Z tego powodu nie są zalecane w diecie osób chorujących na cukrzycę. Po spożyciu banana dochodzi do gwałtowniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi, co jest zjawiskiem niebezpiecznym dla diabetyków. Ponadto banany odznaczają się wysoką kalorycznością – w 100 g zawierają około 89 kcal. Średniej wielkości owoc, ważąc 120 g, dostarcza ponad 100 kcal. Bananów powinny więc unikać osoby na diecie odchudzającej. 

Zobacz film: Jak rozpoznać podrabiany chleb razowy? Źródło: Wiem, co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
50
7
Komentarze (4)
Iris
Mój też kiepsko wyszedł, nie polecam.
Czytaj całość
Kasia
Zakalec i najgorszy chlebek, który robiłam.
Czytaj całość
Misiak
Aniaa
Wyszedł zakalcowaty
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?