Brzoskwinie można przyrządzić na wiele sposobów. Owoce są bardzo aromatyczne, soczyste i smaczne. Często spożywa się je na surowo, choć stanowią też składnik ciast, deserów, lodów, gotuje się z nich kompot, robi dżem, a nawet suszy. Z łatwością przygotować można brzoskwinie w syropie, które są doskonałą alternatywą dla tych kupnych z puszki.
Brzoskwinie – charakterystyka
Brzoskwinie (z łac. Persica Mill.) to kilku gatunków roślin należących do rodziny różowatych. Jeśli chodzi o rodzaj, to część specjalistów zalicza je do śliw (z łac. Prunus), a inni do brzoskwiń (z łac. Persica). Rośliny te mają postać drzew lub krzewów o lancetowatych liściach. Kwitną wiosną, a ich kwiaty mają biały, różowy lub czerwony kolor. Owoce brzoskwini mają kulistą formę o średnicy około 7 cm. To soczyste pestkowce o żółtawym miąższu i pokrytej delikatnym meszkiem jadalnej skórce o żółtej barwie z czerwonym rumieńcem. Owoce dojrzewają od lipca do października. Gatunkiem uprawianym w Polsce jest brzoskwinia zwyczajna.
Brzoskwinie – właściwości prozdrowotne
Brzoskwinie wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Surowcem zielarskim jest owoc, który wykazuje działanie moczopędne i zasadotwórcze, co znajduje zastosowanie w leczeniu schorzeń układu moczowego i chorób reumatycznych. Dodatkowo działa uspokajająco. Ze względu na niską kaloryczność owoc brzoskwini polecany jest jako element diety osobom odchudzającym się. Regularne spożywanie brzoskwiń wspomaga organizm w wydalaniu szkodliwych toksyn i neutralizowaniu wolnych rodników. Z pestek brzoskwini uzyskuje się olej, który wykorzystuje się podczas masażu. Zawiera on przede wszystkim kwas oleinowy i kwas linolowy oraz znacznie mniej kwasu palmitynowego i kwasu stearynowego. Brzoskwinie są szeroko stosowane w przemyśle kosmetycznym do wytwarzania kremów.
Brzoskwinie to źródło witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Owoce dostarczają m.in.: potasu (190 mg), wapnia (9 mg), sodu (3 mg), żelaza (0,6 mg), magnezu (8 mg), fosforu (24 mg), jodu (0,0012 mg), miedzi (0,05 mg), cynku (0,14 mg), manganu (0,13 mg). Zawierają witaminy: A (326 IU), C (2,7 mg), B1 (0,022 mg), B2 (0,054 mg), B3 (0,97 mg), B6 (0,02 mg), E (0,96 mg).
Jakie właściwości odżywcze mają owoce? Zobaczcie:
Brzoskwinie suszone
Suszone brzoskwinie stanowią zdrową przekąskę, dodatek do sałatek owocowych, musli, granoli czy ciast i deserów. Można je kupić w sklepie, a za opakowanie 500 g zapłaci się około 28 zł. Owoce można też z łatwością wysuszyć samemu w piekarniku. Jak to zrobić? W pierwszej kolejności należy umyć owoce, wyciągnąć z nich pestkę i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie układa się ja na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkłada do piekarnika nagrzanego do temperatury 40ᵒC, którą pod koniec zwiększa się do 60ᵒC. Brzoskwinie suszy się średnio 12 godzin. Niektórzy kucharze polecają, żeby podczas suszenia zostawić uchylone drzwiczki od piekarnika, przez co wilgoć szybciej wyparuje. Gotowe owoce przechowuje się w szczelnie zamkniętych słoikach.
Brzoskwinie w syropie – przepis
Brzoskwinie w syropie to bardzo prosty przepis i świetny dodatek do ciast czy deserów. To znakomita alternatywa dla brzoskwiń w puszce. Do ich przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 3 kg brzoskwiń, 3 l wody, 1 kg cukru, 3 cytryny, 10 goździków i opcjonalnie 2 łyżeczki cynamonu. W pierwszej kolejności należy umyć owoce i obrać je ze skóry. Najprostszym sposobem jest nacięcie skórki na krzyż z dołu i góry, a następnie zanurzenie owoców na kilkanaście sekund we wrzącej wody. Wówczas skórka bardzo łatwo odejdzie. Następnie owoce kroi się na pół i usuwa pestki. Brzoskwinie przekłada się do słoików, pamiętając o ich ścisłym ułożeniu. Kolejnym etapem jest przygotowanie zalewy. W tym celu w garnku gotuje się 3 l wody z 1 kg cukru, cynamonem, goździkami, sokiem wyciśniętym z cytryn. Gotuje się tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie zalewa się syropem owoce, słoiki zakręca się i pasteryzuje. Na koniec układa do góry dnem i tak zostawia do wystudzenia. Brzoskwinie w syropie można spożywać już po tygodniu.
Konfitura z brzoskwini
Kolejny przepis na brzoskwinie to konfitura. Potrzebne będą takie składniki: 2 kg brzoskwiń, 2 szklanki wody, 80 dag drobnego cukru, 2 limonki, 1 laska cynamonu. Owoce trzeba umyć, obrać ze skórki, usunąć z nich pestki. Następnie kroi się je w grubą kostkę, przekłada do garnka, zasypuje cukrem i podlewa 2 szklankami wody, po czym gotuje na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Kolejnego dnia limonkę myje się, obiera ze skóry, kroi w plastry i dodaje do zimnych brzoskwiń. Następnie garnek wstawia się na mały ogień, dodaje starty cynamon i gotuje przez 20 minut. Gorącą konfiturę przekłada się do słoików i pasteryzuje przez 5 minut.
Kompot brzoskwiniowy
Kolejny pomysł na brzoskwinie to kompot na zimę. Przyrządza się go z: 1 kg brzoskwiń, 2 szklanek wody, 20 dkg cukru. Owoce myje się, obiera ze skórki, pestkuje i kroi na pół. Następnie układa się w słoikach. W gorącej wodzie rozpuszcza się cukier i takim ciepłym syropem zalewa się owoce. Słoiki pasteryzuje się na małym ogniu przez 15–20 minut.