Dzięki dobrze skomponowanej diecie możemy dostarczyć do organizmu składniki budujące stawy, wspomagające dbać o właściwą elastyczność ścięgien, więzadeł czy chrząstek. Co więcej, niektóre produkty nie tylko odżywiają stawy, ale zmniejszają stan zapalany. Odpowiednia dieta pomaga również redukować dolegliwości bólowe towarzyszące chorym na zwyrodnieniowe zapalenie stawów.
Choroby stawów
Na problemy ze stawami uskarżają się coraz młodsze osoby. Ma na to wpływ niezdrowy tryb życia oraz wysokoprzetworzona dieta. Coraz częściej diagnozowane są również choroby autoimmunologiczne stawów, w tym reumatoidalne zapalenie stawów.
Reumatoidalne zapalenie stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to przewlekła choroba zapalna obejmująca przede wszystkim stawy, jednak jest to choroba układowa, o czym świadczą objawy z innych narządów.
Nie ma lekarstwa pozwalającego na wyleczenie tej choroby. Są leki pomagające złagodzić objawy, ale również warto przestrzegać pewnych zasad diety, ponieważ może to wspomóc opóźnienie niepożądanych efektów RZS. Choroba ta zwiększa ryzyko zawału mięśnia sercowego i nagłego zgonu z przyczyn sercowych, jak również przyczynia się do powstania udaru mózgu czy niewydolności serca.
Co zrobić, aby mieć zdrowe i mocne stawy? Dowiesz się tego z filmu:
Dieta na stawy
Dieta przeciwzapalna może mieć bardzo duży wpływ na przebieg reumatoidalnego zapalenia stawów. Pozwala nie tylko na obniżenie wykładników zapalnych, ale również na zapewnienie odpowiedniej podaży elementów diety i zapobieganie niedoborom.
Dieta na stawy powinna uwzględniać nieprzetworzone produkty spożywcze, które są źródłem:
- wapnia (niezbędny nie tylko dla mocnych kości i zębów),
- kwasów tłuszczowych omega-3 (zmniejszają stan zapalny),
- naturalnych antyoksydantów (zalicza się do nich m.in. witaminy A, C i E, cynk, selen oraz beta-karoten).
- witaminy D3,
- witaminy C (niezbędne do produkcji kolagenu),
- pełnowartościowego białka (główny składnik budulcowy organizmu),
W tej chorobie istotną rolę odgrywa odpowiednie spożycie:
- ryb,
- warzyw,
- owoców,
- oliwy z oliwek,
- nasion i orzechów,
- nabiału i chudego mięsa,
- jajka,
- produkty pełnoziarniste.
Do przygotowywanych potraw warto dodawać dodawać imbir, kurkumę i ostrą paprykę.
Przeciwzapalne i antyoksydacyjne działanie wywierają również rośliny strączkowe, w tym:
- soczewica,
- fasola,
- ciecierzyca,
- soja.
Warto wykluczyć z diety wszelkie produkty przetworzone, ponieważ jakiekolwiek barwniki, konserwanty i wzmacniacze nasilają stan zapalny w organizmie.