Polub nas na Facebooku
Czytasz: Bakterie w pochwie – rodzaje, objawy. Czy wymagają leczenia?
menu
Polub nas na Facebooku

Bakterie w pochwie – rodzaje, objawy. Czy wymagają leczenia?

Kobieta trzymająca się w okolice miejsc intymnych

Fot: pathdoc / fotolia.com

Bakterie w pochwie mogą nie dawać żadnych objawów, przez co nie wymagają leczenia. Objawowe zapalenie pochwy musi być leczone. Szczególnie dotyczy to kobiet w ciąży, u których zakażenia pochwy mogą dawać liczne powikłania okołoporodowe.

Pochwa, ze względu na panujące w niej warunki, stanowi doskonałe środowisko dla rozwoju drobnoustrojów. Warunki te to: stała temperatura, duża wilgotność, utrudniony dopływ tlenu i znajdujące się substancje odżywcze. Liczne mechanizmy obronne zapobiegają rozwojowi bakterii chorobotwórczych w pochwie.

Bakterie w pochwie

W warunkach prawidłowych większość flory bakteryjnej przedsionka pochwy stanowią pałeczki kwasu mlekowego, czyli Lactobacillus vaginalis. Są to bakterie warunkujące odpowiednie pH w pochwie i główna bariera ochronna. Każde inne bakterie stanowią patologiczną florę dla pochwy. Wiele jest przyczyn dostania się chorobotwórczych bakterii, np. Escherichia coli (E. coli), do przedsionka pochwy. Przede wszystkim winą zakażeń bakteryjnych jest nieodpowiednia higiena osobista partnerów seksualnych. Jest to główna droga zakażeń narządów płciowych. Jako kolejną przyczynę, bezpośrednio związaną z anatomią kobiety, podaje się nieprawidłową higienę po skorzystaniu z toalety. Należy bowiem podcierać się od przodu ku tyłowi, by nie przenosić bakterii z ujścia odbytu do okolicy pochwy.

Dużym czynnikiem ryzyka występowania patologicznych drobnoustrojów jest antybiotykoterapia. Sprzyja ona niszczeniu fizjologicznej flory bakteryjnej, a tym samym zostaje uszkodzona naturalna bariera ochronna.

Bakterie chorobotwórcze poprzez wyparcie pałeczek kwasu mlekowego sprzyjają zmianie pH pochwy, co dodatkowo pogłębia zakażenie. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży. Obserwuje się sporą zależność pomiędzy dietą a składem fizjologicznej flory bakteryjnej i pH w obrębie układu moczowo-płciowego. W ciąży obserwuje się fizjologiczny wzrost odczynu pH pochwy. Dlatego też mają one dużą tendencję do zapaleń okolic płciowych.

Bakteryjne zapalenie pochwy

Jeśli pochwa zostanie zasiedlona przez patologiczne bakterie, może dojść do bakteryjnego zapalenia pochwy. Najczęściej ma ono przebieg bezobjawowy. Jeśli jednak objawy wystąpi,ą należą do nich szarobiałe, niezbyt obfite upławy o dość nieprzyjemnym zapachu nieświeżych ryb. Do niedawna patologiczne bakterie w pochwie uznawane były za nic nieznaczące zjawisko, chyba że wywoływały objawy. Okazało się jednak, że nieprawidłowa flora bakteryjna pochwy podwyższa ryzyko zakażenia HIV i innymi chorobami. Utrzymujący się bowiem stan zapalny powoduje zwiększone ukrwienie pochwy i wzrost ilości komórek, do których HIV ma powinowactwo.

Skutki obecności bakterii w pochwie

Jeśli w pochwie zasiedlą się bakterie patologiczne, jak E. coli czy enterokoki, mogą one wtórnie wywołać zapalenia układu moczowo-płciowego. Są szczególnie niebezpieczne w ciąży, ponieważ sprzyjają wystąpieniu powikłań okołoporodowych w postaci: zakażeń wewnątrzmacicznych, przedwczesnego pęknięcia pęcherza płodowego, porodu przedwczesnego czy niedotlenienia okołoporodowego.

Leczenie bakterii w pochwie

Bakteryjne zapalenie pochwy jest jednostką chorobową, którą można w zupełności wyleczyć. W tym celu stosuje się antybiotyki doustne lub dopochwowe. Można wykorzystać w leczeniu metronidazol bądź klindamycynę.

Zobacz film: Grzybica pochwy w ciąży. Objawy i leczenie. Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
3
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?