Polub nas na Facebooku
Czytasz: 5 oryginalnych przepisów na śniadania, zaserwowanych przez dietetyka
menu
Polub nas na Facebooku

5 oryginalnych przepisów na śniadania, zaserwowanych przez dietetyka

Getty Images

Klasyczne kanapki czy płatki z mlekiem już ci się przejadły? Nasza eksperta - dietetyk Nadzieja Szukała - przychodzi z pomocą i podaje na tacy 5 receptur na oryginalne i zdrowe śniadania. Spróbujesz? Gwarantujemy, że te propozycje są... palce lizać!

Ludzie dzielą się na tych, którzy nie wyjdą z domu bez śniadania i na takich, którzy nie wyobrażają sobie, że mogą zacząć od niego dzień. Które podejście jest prawidłowe? Eksperci nie mają żadnych wątpliwości, że śniadania nie powinno omijać się w swoich dziennych planach i co więcej, należy zwrócić szczególną uwagę na to, co „na dzień dobry” kładziemy na talerz. Dlaczego? A chociażby dlatego, że pierwszy posiłek daje nam energię na cały dzień.

Dlaczego nie należy opuszczać śniadań?

Jeśli regularnie będziemy rezygnować z pierwszego posiłku, jedzonego do godziny po przebudzeniu, zaserwujemy sobie problemy zdrowotne. Niektóre mogą objawić się od razu, inne z pewnością przyjdą z czasem. Z czym trzeba się więc liczyć, opuszczając śniadania?

Większe ryzyko występowania schorzeń metabolicznych i występowania chorób sercowo-naczyniowych czy cukrzycy to tylko niektóre z zagrożeń, jakie niesie ze sobą niejedzenie śniadań. Poza tym warto również mieć świadomość, że rezygnacja z porannego posiłku wzmaga apetyt w ciągu dnia, źle wpływa na koncentrację i zapamiętywanie, a także może popsuć samopoczucie.

Przeczytaj też: Chcesz schudnąć? Jedz jajka na śniadanie! Sprawdź jak działają

Przepisy na zdrowe i oryginalne śniadania

Przejadło ci się jedzenie klasycznych kanapek z wędliną lub serem? A może nie możesz już patrzeć na owsiankę? Sprawdź 5 oryginalnych i zdrowych przepisów od dietetyka.

NUTELLA DAKTYLOWA DO KANAPEK

Składniki:

  • 5 garści suszonych daktyli (namoczonych w ciepłej wodzie- najlepiej wieczorem, aby do rana zmiękły)
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao 70%
  • ulubione przyprawy, np. cynamon lub wanilia

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe posiekaj. Następnie wcześniej namoczone i odsączone daktyle pomieszaj z kakao, orzechami, odrobiną wody od daktyli i ulubionymi przyprawami. Całość zmiksuj na gładki krem. Gotową nutellę serwuj z pełnoziarnistym pieczywem. Możesz dorzuć na kanapki również ulubione owoce.

AWOKADO ZAPIEKANE Z JAJKIEM I ŁOSOSIEM

Składniki:

  • 1 awokado
  • plaster łososia wędzonego
  • 2 jaja
  • sok z cytryny, sól, pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Do zagłębienia po niej włóż kawałek łososia i wbij na niego surowe jajko. To samo zrób z drugą połową owocu. Dopraw całość do smaku, a później włóż obie połówki do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 180 stopni. Piecz około 10/15 minut (aż jajko się zetnie).

Przeczytaj też: Dlaczego należy spożywać awokado?

DUTCH BABY - PIECZONY NALEŚNIK

Składniki:

  • 2 jaja
  • 150 ml mleka - może być roślinne
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta wanilii
  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

Jajka, mleko i mąkę zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj do niej ulubione przyprawy - np. wanilię. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, a na patelni (wybierz taką, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzej masło. Co dalej? Później wlej na nią przygotowaną masę i włóż od razu do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut. Gdy naleśnik zacznie szybko rosnąć - zwłaszcza na bokach - wyjmij danie z piekarnika. Na środku naleśnika, we wgłębieniu, włóż ulubione owoce. Przed podaniem możesz delikatnie oprószyć kakao.

SAŁATKA Z FIGAMI, FETĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki:

  • garść szpinaku świeżego
  • garść rukoli
  • 2 świeże figi
  • 50 gramów fety
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szpinak i rukolę opłucz, osusz i wyłóż do miski. Następnie dodaj pokrojone figi, posiekane orzechy włoskie i pokruszoną fetę. Całość polej mieszanką oliwy, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu.

Przeczytaj też: Orzechy włoskie – kalorie i właściwości, orzechy włoskie w ciąży

KOKTAJL ŚNIADANIOWY

Składniki:

  • 1 filiżanka espresso
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego
  • 2 łyżki płatków owsianych/jaglanych
  • pół banana

Sposób przygotowania:

Całość zmiksuj. Koktajl możesz schłodzić lub od razu wypić.

Zobacz film: Regularne spożywanie śniadań - czy warto?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
65
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni