Polub nas na Facebooku
Czytasz: 106 -latka teraz pokonała Covid-19, a w młodości przetrwała "hiszpankę"
menu
Polub nas na Facebooku

106 -latka teraz pokonała Covid-19, a w młodości przetrwała "hiszpankę"

Seniorka

Lucy Lambriex/getty images

Ana del Valle jest najstarszą wyleczoną osobą z Covid-19 w Hiszpanii. Kobieta pokonała już drugą pandemię w swoim życiu. Przed ponad 100 laty mieszkanka Andaluzji przetrwała „hiszpankę”.

Przeżyła drugą w swoim życiu pandemię

Ana del Valle była jedną z 28 osób zakażonych koronawirusem w domu seniora w Alcala del Valle. Covid-19 zdiagnozowano u niej w marcu tego roku.

Synowa seniorki pochodzącej z okolic Malagi Paqui Sanchez ujawniła hiszpańskiej gazecie, że 106-letnia kobieta czuje się już lepiej, a ostatni, trzeci test na obecność koronawirusa w organizmie dał wynik negatywny.

Ana czuje się wciąż osłabiona, ale nie ma już podwyższonej temperatury i zaczęła samodzielnie chodzić. Jednego dnia je więcej, innego mniej - powiedziała Paqui Sanchez.

Z relacji rodziny seniorki wynika, że od zawsze 106-letnia dziś kobieta miała silny organizm. Twierdzą, że zahartował się on dzięki trudnym warunkom życia na wsi.

Zobacz też: Raport specjalny o koronawirusie

Groźna „hiszpanka”

Covid-19 to dla 106-latki już druga pandemia w życiu. Ana del Valle 100 lat temu przetrwała niezwykle groźną grypę hiszpańską. Seniorka miała wówczas sześć lat.

Wskutek „hiszpanki” zmarła starsza siostra Any. Z relacji sędziwej mieszkanki Andaluzji wynika, że jej siostra zainfekowana grypą hiszpańską miała tak wysoką gorączkę, że zemdlała na polu. Dziewczynki nie udało się uratować.

Grypa hiszpanka - czym się charakteryzuje i jakie są jej objawy?

Początek epidemii grypy hiszpanki miał miejsce w stanie Kansas w Stanach Zjednoczonych w pierwszych latach XX w.

Bezpośrednią przyczyną hiszpanki był wirus grypy o typie A/H1N1. Został on określony dopiero na przełomie XX i XXI w.

Choroba gwałtownie atakowała ludność, powodując wysoką gorączkę, kaszel, bóle mięśni i głowy. Atakowała głównie młode i silne organizmy i charakteryzowała się wysoką śmiertelnością, szczególnie na podłożu krwotocznego zapalenia płuc.

Śmiertelność sięgała przeszło 20%, a wszyscy chorzy rozwijali dokładnie te same objawy. W 1918 roku "hiszpanka" dotarła do Europy.

Skąd nazwa "hiszpanka"?

Wbrew obiegowej opinii, w Hiszpanii odnotowano najmniej zachorowań. Nazwa "hiszpanka" przylgnęła jednak do Hiszpanii ze względu na jej neutralność polityczną. Hiszpańskie media nie informowały o tym, co się działo na froncie, a o rosnącej liczbie zachorowań. 

Zobacz film: Magda Glińska wygrała walkę z koronawirusem. „Miałam trzy momenty, kiedy faktycznie zaczynałam się bać"

źródło: Dzień dobry TVN




Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
65
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni