Polub nas na Facebooku
Czytasz: 1-MNA - niezwykła cząsteczka, która wspomoże walkę z infekcją
menu
Polub nas na Facebooku

1-MNA - niezwykła cząsteczka, która wspomoże walkę z infekcją

Chory mężczyzna śpi na kanapie

Fot: visualspace / gettyimages.com

1-MNA to niezwykła cząsteczka, która wspomaga przede wszystkim układ sercowo-naczyniowy. Najnowsze badania pokazują, że potrafi ona znacznie więcej. Okazuje się, że cząsteczka 1-MNA wykazuje działanie przeciwzapalne, tym samym może być pomocna w leczeniu infekcji.

1-MNA (1-metylonikotynamid) to substancja, która powstaje w czasie rozkładu witaminy B3, czyli niacyny. Występuje ona głównie w wątrobie, a w mniejszych ilościach także w nerkach, płucach, sercu i mózgu. Niestety wraz z wiekiem zdolność do przemiany witaminy B3 maleje, a to może się przełożyć na działanie całego organizmu.

Najnowsze doniesienia o 1-MNA

Do tej pory badacze sądzili, że cząsteczka oddziałuje przede wszystkim na układ krążenia. Pobudza wydzielanie prostacykliny, która zapobiega zakrzepom oraz odkładaniu się blaszek miażdżycowych. Najnowsze badania pokazują, że cząsteczka potrafi znacznie więcej i może być skuteczna także w leczeniu infekcji.

Okazuje się, że w przebiegu niektórych infekcji, np. wirusem RSV (ang. respiratory syncytial virus, syncytialny wirus oddechowy) stężenie cząsteczki 1-MNA obniża się. Ten spadek może być przyczyną osłabienia zdolności organizmu do zwalczania stanu zapalnego. Jej uzupełnienie może nie tylko zmniejszyć stan zapalny, a także przyspieszyć walkę z wirusem. W przeprowadzonym na początku roku badaniu przesiewowym naukowcy pracowali nad korelacją pomiędzy COVID-19, a wcześniej znanymi śmiertelnymi epidemiami koronawirusów (COV), SARS i MERS COV. Badaczom udało się wyselekcjonować grupę substancji przeciwwirusowych, zatwierdzonych przez FDA (Agencja Żywności i Leków, USA), które mogą być rekomendowane do włączenia w leczenie objawów COVID-19. Wśród 20 preparatów znalazły się m.in. witamina B12 i nikotynamid (witamina B3).

Dodatkowo najnowsze badania opublikowane przez chińskich i włoskich naukowców w Cell Death & Differentiation w marcu b.r. dotyczące odpowiedzi immunologicznej w infekcji COVID-19, również rekomendują podawanie nikotynamidu (witaminy B3) w zakażeniu koronawirusem SARS-CoV-2.

Witamina B3 w naszym organizmie przekształca się do cząsteczki 1-MNA. Następnie 1-MNA ulega dalszym przemianom, w efekcie których powstaje związek (H202- nadtlenek wodoru), który aktywuje odpowiedź immunologiczną organizmu na infekcję.

Źródło: materiały prasowe

Jak cząsteczka 1-MNA chroni przed infekcjami?

Błony śluzowe stanowią pierwszą i naturalną ochronę organizmu przed groźnymi patogenami. Aby błony śluzowe mogły spełniać swoją funkcję konieczna jest niacyna, czyli witamina B3. Cząsteczka 1–MNA jest gotową, już przekształconą formą witaminy B3.

1-MNA wpływa także na pracę śródbłonka, czyli warstwę nabłonka, która pokrywa wewnętrzne ściany naczyń i stanowi największy gruczoł wydzielania wewnętrznego. Wpływa on na napięcie ścian naczyń krwionośnych oraz reguluje ich aktywność zapalną. Nieprawidłowo działający śródbłonek może się przyczynić do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego: miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, przewlekłej niewydolności serca, dyslipidemii. Zdaniem badaczy może mieć związek także z cukrzycą, chorobami przewodu pokarmowego, wątroby i nerek.

Niestety istnieje wiele czynników negatywnie wpływających na funkcjonowanie komórek śródbłonka i zaburzenia w syntezie śródbłonkowej prostacykliny, która ma korzystny wpływ na układ krążenia. Należą do nich m.in. palenie papierosów, niewłaściwa dieta, stres czy brak aktywności fizycznej. Dlatego, aby wspomóc organizm warto zmienić styl życia i zrezygnować z używek.

Gdzie szukać 1-MNA?

Cząsteczka 1-MNA występuje naturalnie w niektórych produktach spożywczych. Jej bogatym źródłem są algi Wakame (niskokaloryczne, bogate w składniki mineralne, witaminy) i liście zielonej herbaty (obfitujące w polifenole, proteiny, aminokwasy). Oba produkty, wraz z warzywami, brązowym ryżem, owocami morza, rybami, stanowią podstawę diety Japończyków. To dzięki niej nie mają problemów z układem sercowo-naczyniowym, rzadko chorują na miażdżycę czy nowotwory, mają też znacznie niższy poziom wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.

Ta niezwykła cząsteczka może być stosowana, jako dodatek do żywności. Jej skuteczność oraz bezpieczeństwo potwierdziły liczne badania kliniczne. Pozytywną rekomendację wystawił jej także Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?