Dieta pomidorowa - zdrowy i pyszny  sposób na zrzucenie 2 kg w 10 dni!

Fot: Chris Cole / gettyimages.com

Dieta pomidorowa bazuje na jadłospisie z ujemnym bilansem energetycznym - nie obędzie się więc bez ograniczenia kalorii. Dobra wiadomość jest taka, że dzięki cennym właściwościom pomidorów ta niskokaloryczna dieta  korzystnie wpływa na ogólną kondycję organizmu.

Diety redukcyjne oparte na jednym produkcie zwykle powodują szybką utratę wagi, ale są wyniszczające dla organizmu. Dziesięciodniowa dieta pomidorowa umożliwia pozbycie się paru zbędnych kilogramów w rozsądnym tempie. Przy wdrożeniu odpowiednich nawyków żywieniowych po jej zakończeniu nie powoduje efektu jojo. Mimo znacznej redukcji wartości energetycznej posiłków pozwala skomponować pełnowartościowe menu. Dzięki wyjątkowym właściwościom odżywczym pomidorów dostarcza organizmowi wielu składników, które mogą poprawić ogólny stan zdrowia.

Pomidory i sok pomidorowy a dieta odchudzająca

Pomidor i jego przetwory doskonale nadają się na podstawę diety odchudzającej. Zarówno średniej wielkości warzywo (ważące 150–200 g), jak i szklanka niesłodzonego soku pomidorowego (200 ml) mają niewielki wpływ na wartość energetyczną codziennego jadłospisu, ponieważ dostarczają zaledwie 30–40 kcal. Ich indeks glikemiczny równy 30 nie powoduje wahań poziomu cukru we krwi. Witamina C ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Moczopędne działanie potasu umożliwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Obecny w pomidorach błonnik usprawnia perystaltykę jelit, a także na długo zapewnia uczucie sytości, co pozwala uniknąć podjadania między zasadniczymi posiłkami.

Dieta pomidorowa – zasady

Na diecie pomidorowej można schudnąć około 1,5–2 kg. Trwa 10 dni i można powtarzać ją raz w miesiącu. Wartość energetyczna codziennego jadłospisu powinna odpowiadać połowie średniego zapotrzebowania – w przypadku kobiet jest to około 1000 kcal, a mężczyzn – 1250 kcal. Komponując menu, należy opierać się na zasadach zdrowego odżywiania – dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych (witamin, minerałów, aminokwasów, tłuszczów nienasyconych), w ciągu dnia spożywać regularnie 5 niewielkich posiłków i wypijać minimum 2 l płynów.

Dieta pomidorowa to jadłospis smaczny i urozmaicony. W jego skład wchodzą warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, chude ryby, białe mięso, odtłuszczony nabiał, jaja, oleje roślinne, przyprawy.

Do każdego dania włącza się pomidory i ich przetwory (soki, przeciery, koncentraty itd.), których wartościowy skład zapobiega wielu możliwym w dietach redukcyjnych niedoborom pokarmowym. Co więcej, te niskokaloryczne warzywa umożliwiają zwiększenie objętości posiłków przy ujemnym bilansie energetycznym. Na rynku dostępnych jest wiele gatunków pomidorów o rozmaitych smakach, co dodatkowo pozwala uniknąć monotonii w diecie. Najwartościowsze są te warzywa, które dojrzewały w słońcu – można je poznać po wyrazistym zapachu przy szypułce. Unikać należy jedynie pomidorów w puszcze, ponieważ często są dosładzane i zawierają substancje konserwujące.

Przepisy na pyszne i zdrowe dania z pomidorów:

Pomidory faszerowane kaszą jaglaną

Pyszne kiszone pomidory

Zupa pomidorowa z dzikim ryżem i orzechami

Pasta z suszonych pomidorów (smarowidło do pieczywa)

Zobacz, jak zrobić zdrowe przetwory z pomidorów.

Źródło: x-news

Pomidory a zdrowa dieta

Pomidory można wykorzystać w sztuce kulinarnej na bardzo wiele sposobów. Ich zaletą jest to, że nie tracą najważniejszych walorów odżywczych w procesie obróbki termicznej. Z korzyścią dla zdrowia można spożywać je nie tylko na surowo, ale także w postaci soków, zup, sosów, farszów, zapiekanek. Zasobne w cenne dla organizmu składniki są także pomidory suszone. Z tego względu dieta bogata w pomidory nie jest nudna, nawet jeśli stanowią one bazę większości posiłków.

Pomidory zawierają bardzo dużo witamin – w szczególności witaminę C, ale także K, E, A, B1, B2, B3, B6 i B9. Są przede wszystkim doskonałym źródłem potasu, ale dostarczają też sporo fosforu, żelaza, magnezu, cynku, wapnia oraz nieczęsto spotykanych w produktach spożywczych mikroelementów, takich jak mangan, miedź czy kobalt. Pomidory zasobne są także w błonnik i cenne dla zdrowia flawonoidy i karotenoidy. Na szczególną uwagę zasługuje likopen – czerwony barwnik o niezwykle silnych właściwościach antyoksydacyjnych.

Lista prozdrowotnych właściwości pomidorów jest długa. Regularne spożywanie tych warzyw:

  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • ogranicza ryzyko kancerogenezy i zmian neurodegeneracyjnych,
  • zapobiega schorzeniom układu sercowo-naczyniowego,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego,
  • zapewnia odpowiednie napięcie mięśniowe,
  • reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową,
  • wspomaga trawienie i oczyszcza organizm z toksyn,
  • poprawia działanie narządu wzroku i przeciwdziała częstym chorobom oczu,
  • poprawia kondycję skóry, włosów, paznokci, naczyń krwionośnych, stawów i kości.

Komu posłuży dieta pomidorowa?

Uderzeniowa dieta pomidorowa przynosi efekty, które posłużą nie tylko osobom walczącym z nadwagą. Zaleca się ją jako formę detoksykacji organizmu i usunięcia z niego nadmiaru płynów. Jest pomocna w przypadku nadciśnienia, łagodzi problemy trawienne, wzmacnia naturalną odporność. Dostarcza brakujących składników odżywczych w przypadku przemęczenia, przewlekłego stresu, problemów z koncentracją i zapamiętywaniem.

Ponieważ dieta pomidorowa ma charakter redukcyjny, nie powinny stosować jej kobiety w ciąży i w okresie laktacji, dzieci i młodzież, a także osoby wykonujące pracę fizyczną. Ze względu na właściwości pomidorów przeciwwskazaniem do spożywania ich w dużej ilości są także niektóre choroby nerek, reumatoidalne zapalenie stawów, dna moczanowa, refluks żołądkowo-przełykowy.

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem?

 Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 16.09.2020,
Opublikowano: 16.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej