Ikea wprowadza „sztuczne mięso”
Jego receptura powstała we współpracy z firmą The Vegetarian Butcher należąca do Unilever. Twórcy zapewniają, że ich produkt składający się z soi, nie różni się znacząco "pod względem tekstury i smaku od mięsa zwierzęcego".
„ Cały czas staramy się rozwijać naszą ofertę gastronomiczną, także o produkty w całości przygotowane na bazie składników roślinnych. Chcemy odpowiadać na wyzwania stojące przed branżą spożywczą, jeżeli chodzi o kwestie zrównoważonego rozwoju, a także na oczekiwania naszych klientów, którzy chętnie sięgają po roślinne wersje naszych produktów. Świadczy o tym popularność warzywnych klopsów, wege hot doga, a także wegańskich lodów truskawkowych, które na stałe są w naszej ofercie” - tłumaczył Tomasz Jachimczak, country commercial & range manager z IKEA w wywiadzie dla wirtualnemedia.pl
Wegańskie penne to już kolejna roślinna propozycja w menu Ikea. W 2019 roku
ogromną popularnością cieszyły się wegańskie hot-dogi. Wegan ucieszy fakt, że
cena dania nie odstaje od tradycyjnej oferty – koszt makaronu ze „sztucznym
mięsem” to 8,99 zł. Nową wegańską pozycję Ikei, będzie można skosztować już od
17 marca 2020 roku.
Zobacz video: Przepis na kotlet schabowy bez schabu Darii Ładochy