Polub nas na Facebooku
Czytasz: Zmarła kolejna osoba z COVID-19. Liczba zakażonych wzrosła do 2215
menu
Polub nas na Facebooku

Zmarła kolejna osoba z COVID-19. Liczba zakażonych wzrosła do 2215

szpital

Fot: Fanatic StudioGary WatersSCIENCE PHOTO LIBRARY / gettyimages.com

Ministerstwo Zdrowia poinformowało, że zmarła kolejna osoba, u której potwierdzono zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2. Wzrosła także liczba chorych na COVID-19.

Z informacji przekazanych przez resort zdrowia wiadomo, że w szpitalu w Tychach zmarła 70-letnia kobieta zakażona koronawirusem SARS-CoV-2. To 32 ofiara śmiertelna COVID-19 w Polsce. 

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Rośnie liczba zakażonych

Jednocześnie Ministerstwo Zdrowia poinformowało o nowych zakażeniach. COVID-19 potwierdzono u 19 osób z woj. śląskiego, 13 osób z woj. podkarpackiego, 12 osób z woj. opolskiego, 10 osób z woj. lubelskiego, 7 osób z woj. małopolskiego, 6 osób z woj. łódzkiego,6 osób z woj. dolnośląskiego, 4 osób z woj. kujawsko-pomorskiego, 4 osób z woj. zachodniopomorskiego oraz po jednej osobie z woj. warmińsko-mazurskiego i woj. pomorskiego. Tym samym liczba osób zakażonych koronawirusem SARs-CoV-2 wzrosła do 2215.

Dodatkowo 1 900 osób jest hospitalizowanych, 106 525 osób zostało objętych kwarantanną, a 52 370 osób przebywa pod nadzorem epidemiologicznym.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o kwarantannie

Zobacz film: Wszystko, co powinniście wiedzieć o kwarantannie. Odpowiada prof. Anna Boroń-Kaczmarska Źródło: 36,6

Koronawirus SARS-CoV-2, czyli co?

Patogen wywołuje chorobę COVID-19. Schorzenie prowadzi do zapalenia płuc, które może przerodzić się w niewydolność oddechową. Do najbardziej typowych objawów zakażenia należą wysoka gorączka, duszności, suchy kaszel, bóle mięśni i stawów oraz ogólne osłabienie. Osoby, które mają takie objawy powinny jak najszybciej skontaktować się ze szpitalem zakaźnym lub najbliższą stacją sanepidu.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
52
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni